Er is echt van alles te doen in Cappadocië. Het is een van die plekken op de wereld die alles heeft: Een prachtig landschap, sprookjesachtige rotsformaties, uit rotsen gehouwen huizen, mooie valleien, ongelooflijke monumenten van het Göreme Openluchtmuseum tot de ondergrondse stad Kaymakli, het Kasteel van Uçhisar, Devrent Valley, Pasabag Monks Valley en meer..

Om nog maar te zwijgen over de geschiedenis van de regio. Er zijn dus enorm veel dingen om te doen en de beste manier om niets te missen van de belangrijke bezienswaardigheden is door deel te nemen aan dagelijkse rondleidingen en excursies in Cappadocië. Ontdek de omgeving, maar vooral geniet!

Dingen die je echt moet doen in Cappadocië

Maak een ballonvaart

Een van de meest populaire dingen om te doen in Cappadocië is het uitzicht van bovenaf verkennen in kleurrijke heteluchtballonnen. Maak fantastische foto’s van de valleien en de sprookjesachtige rotsformaties. Een bezoek aan Cappadocië zou niet compleet zijn zonder een ritje in een luchtballon. Het kijken naar meer dan 150 ballonnen die tegelijk opstijgen bij zonsopgang is een uniek tafereel dat je nooit meer zal vergeten. Het is echt een droom van iedere toerist om de schoonheid van Cappadocië vanuit de lucht te bekijken.

De typische ballonvaarten in Cappadocië beginnen heel vroeg in de ochtend. Vaak word je rond 04.00 al bij je hotel opgehaald, net voordat de zon opkomt. Als je eenmaal op de plek aankomt, dan weet je niet wat je ziet. Het is zo magisch dat het wel een droom lijkt.

Meer weten over een ballonvaart in Cappadocië?

Cappadocië verbreekt record
 

BOEK NU JOUW EXCURSIE

Verken de valleien en de sprookjesachtige rotsformaties

Cappadocië is de perfecte plek voor iedereen die wil genieten van een prachtig landschap, sprookjesachtige schoorstenen en uit de rotsen gehouwen huizen, prachtige valleien en ongelooflijke monumenten. De valleien in Cappadocië zijn eigenlijk de populairste bezienswaardigheden. Het nationale park van Göreme dat in 1985 werd toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst en herbergt de meerderheid van de valleien in Cappadocië. Populaire valleien in Cappadocië zijn onder andere: Pasabag (Monks) Valley, Zelve Valley, Devrent Imagination Valley, Pigeon Valley, Love Valley, Red Valley, Rose Valley en Swords Valley

Lees meer over onze favoriete valleien in Cappadocië

Pasabag Monks Valley

Pasabag Valley

Pasabag Valley, ook wel bekend als ‘Pasabag Monks Valley‘ is een van de meest populaire valleien. De rotsformaties hebben een unieke vorm van paddenstoelen. De vallei ligt tussen Avanos en Göreme in en werden ooit gebruikt als onderduikplaats voor monniken, maar zijn nu dus een zeer populaire bezienswaardigheid onder toeristen in Cappadocië. Loop tussen de sprookjesachtige schoorstenen en geniet van de natuur en de unieke schoonheden. Wanneer je de vallei binnenloopt, zie je al meteen een groot wandelpad. Het is hier dus veilig lopen en verdwalen is gelukkig niet mogelijk. Lees verder..

Het Zelve Open Air Museum

In Zelve Valley ligt een van de meest populaire openluchtmuseumgebieden van Cappadocië. Zelve Open Air Museum is gelegen tussen Avanos en Göreme en ligt ook in de buurt van Pasabag Valley. Het is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed en is misschien wel een van de beste plekken om de scherpe puntige en brede sprookjesachtige rotsformaties kan verkennen. Het gebied was tussen de 8e en 13e eeuw een van de belangrijkste woongebieden van het Christendom. In het openluchtmuseum kun je de vele uit de rotsen gehouwen kerken, huizen, kappellen bezoeken en ook de grotwoningen en tunnels verkennen die ooit door de lokale bevolking werd gebruikt. Lees verder..

Zelve Open Air Museum in Cappadocië

Bezoek het openluchtmuseum van Göreme

Het openluchtmuseum van Göreme is een rotsachtig nederzettingsgebied en was ooit een kloostercomplex. De plek diende als een centrum voor religieuze en culturele activiteiten voor christenen die in de regio woonden tijdens de Byzantijnse periode. Het museum is de thuisbasis van enkele van de best bewaarde voorbeelden van de Byzantijnse architectuur en fresco’s, waarbij de gebouwen en kunstwerken afkomstig zijn uit de 10e, 11e en 12e eeuw. Verder ligt het museum in een prachtige natuurlijke omgeving, met opvallende rotsformaties en een weids uitzicht op de omliggende valleien, waardoor je ook kan genieten van het landschap terwijl je de plek verkent. Voor iedere geschiedenisliefhebber is het openluchtmuseum van Göreme een must om eens gezien te hebben.

Verken het kasteel van Uçhisar

Op het hoogste punt van Cappadocië bevindt zich Uçhisar. Het ligt zo’n 5 kilometer van Göreme en is het belangrijkste verdedigingspunt van Göreme. Je hebt hier de mogelijkheid om het kasteel van Uçhisar, dat ver boven alles uitstijgt, te bekijken. Ontdek de gangen en kamers en geniet vooral van het uitzicht. Door het weer is er erosie ontstaan en daarom zijn sommige delen van het kasteel helaas niet meer bereikbaar. Grotbewoners zijn nog steeds erg trots op hun woningen en nodigen je dan ook graag uit om een kijkje te nemen. Lees verder..

Kasteel van Uçhisar in Cappadocië

Bekijk zonsopgang en zonsondergang bij panoramische uitkijkpunten

Als er een plek ter wereld is waar je de mooiste zonsopgang en zonsondergang kan bekijken, dan is het Cappadocië wel. Vanuit de valleien heb je prachtig uitzicht over de gehele regio, maar je kan er ook voor kiezen om plaats te nemen op de verschillende mooie observatieterrassen. Sommigen van deze observatieterrassen hebben het mooiste uitzicht, maar zijn dan ook heel druk en populair onder toeristen. Als je overnacht in een grothotel, dan beschikt het hotel vaak ook over een observatieterras. Hier kun je wat intiemer genieten van het mooie schouwspel.

Bezoek pottenbakkersworkshops en maak er zelf een in het dorpje Avanos

Avanos, een stad in het hart van Cappadocië, is al eeuwenlang het toonbeeld van aardewerk. De eerste sporen van dit ambacht gaat terug tot 2000 voor Christus. Tijdens jouw trip naar Avanos leer je alles over deze ambacht en ga je, onder leiding van lokale vakmannen, zelf aan de slag met pottenbakken. De workshops heten ‘chez’ en de gehele dag kun je hier lessen volgen. Zo’n les duurt ongeveer 2 uur, waarna je aan het einde zelfs jouw eigen creatie mee naar huis mag nemen. Een prachtig aandenken voor thuis!

Meer weten over traditioneel pottenbakken in Cappadocië?

Ga ondergronds

De ondergrondse steden in Cappadocië zijn unieke gebieden die je echt niet mag missen. Ze zijn uitgehouwen uit het zachte vulkanische gesteente en met elkaar verbonden door smalle tunnels. Er wordt aangenomen dat deze ondergrondse steden werden gebouwd als schuilplaats voor de christelijke gemeenschap. Zo konden zij ontsnappen aan de druk van het Romeinse Rijk en de Arabieren. In Cappadocië zijn meer dan 200 ondergrondse steden, waarvan je er 36 gedeeltelijk kan bezoeken. Vaak worden ze gewoon per toeval door de lokale bevolking ontdekt. Kaymakli en Derinkuyu zijn de meest bezochte en populairste, waarvan Derinkuyu de grootste is.

Bezoek Ihlara Valley

Ihlara Valley is een fantastische kloof met een diepte van ongeveer 100 meter en ongeveer 10 kilometer lang en wordt gezien als UNESCO Werelderfgoed. Het werd gevormd door de vulkanische activiteit van de berg Hasan en erosie door de Melendiz rivier honderdduizenden jaren geleden. Het is een prachtige bestemming die een kijkje geeft in de rijke geschiedneis en cultuur van de regio. Of je nu gewoon lekker wil wandelen, bezienswaardigheden bezoeken, het rijke culturele erfgoed wil verkennen of gewoon wil genieten van het landschap, Ihlara Valley is een must-visit bestemming voor iedereen die naar Cappadocië komt. De vallei is sinds de oudheid bewoond, het was namelijk de thuisbasis van een aantal christelijke gemeenschappen die kerken en kloosters bouwden in de kliffen. Het is één van de populairste bezienswaardigheden in de regio en is ook een van de beste uitstapjes vanuit Cappadocië.

Ihlara Valley

Andere leuke activiteiten

4×4 off-road safari

Met een jeepsafari heb je de kans om buiten de gebaande panden te gaan en het ruige terrein en de prachtige landschappen van de regio te verkennen. Rij door de valleien, beklim heuvels en kom bij verborgen canyons en grotten die niet toegankelijk zijn voor regluiere voertuigen. Terwijl je door het landschap rijdt, verteld de gids je alle verhalen over de oude beschavingen die ooit in het gebied leefden. Zo kom je meer te weten over de unieke tradities en gebruiken van de lokale bevolking, inclusief hun keuken, muziek en kunst. Naast de prachtige landschappen en culturele inzichten is een Jeepsafari in Cappadocië ook een spannende en avontuurlijke ervaring. Krijg een adrenalinekick van het rijden over steile heuvels. Hoe dan ook, alles bij elkaar zal het zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Quad safari

Een van de meest avontuurlijke activiteiten in Cappadocië is de mogelijkheid om een Quad te huren. Suit je aan bij één van de vele groepen en rol door de valleien en het prachtige landschap. De rit duurt vaak 2 uur en geeft je een spannende ervaring. De typische Quad safari tours in Cappadocië worden gemaakt door Swords Valley, Rose & Red Valley, het spookdorp Cavusin, White Valley en Love Valley.

Ontdek de regio ter paard

Een paardensafari is een geweldig leuke excursie, vooral voor kinderen en gezinnen. Als een quad een beetje te veel opwinding is, ga dan naar een van de vele paardenranches in het gebied. Cappadocië staat ook wel bekend als het ‘land van mooie paarden’ en deze excursie is dan ook een onvergetelijke ervaring. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig ervaring hebt, een paardensafari in Cappadocië is geschikt voor ruiters van alle niveaus, van beginners tot meer ervaren ruiters. De tochten beginnen namelijk meestal met een korte oriëntatie, en je wordt daarna gekoppeld aan een paard dat past bij jouw ervaringsniveau. De excursie neemt je mee naar verborgen plekken die niet toegankelijk zijn voor ander soort voertuigen. Je bezoekt oude kerken en klooster die in de rots zijn uitgehouwen, evenals de groten die buiten de gebaande paden liggen. Voor een echt unieke ervaring, kies jij er voor om Cappadocië te verkennen op een paard.

Meer weten over een paardensafari in Cappadocië?

BOEK NU JOUW EXCURSIE

Dagtrip in Cappadocië

Als je de populaire bezienswaardigheden, sprookjesachtige rotsformaties, valleien, ondergrondse steden en de mooiste plekjes van Cappadocië wil ontdekken, dan is een dagtrip een uitstekende keuze. Er zijn verschillende dagtrips, die genoemd zijn in kleuren. Zo heb je de Rode Tour, Groene Tour en de Blauwe Tour.

De Rode Tour

Stedentrip Cappadocië

De Rode Tour is de meest populaire tour in Cappadocië en beslaat de hoogtepunten van de regio. Het is een dagtrip die vaak tussen 7 en 9 uur duurt. De Tour omvat populaire attracties, zoals het Openluchtmuseum van Göreme, Pasabag, Devrent Valley en Avanos. Met deze tour ga je ook naar een aardewerkfabriek, waar je kan zien hoe het beroemde Cappadosische aardewerk gemaakt wordt. Het is geschikt voor iedereen die de topattracties op een handige en informatieve manier in één dag willen zien.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER