Cappadocië.. de Perzische naam is ‘Kappa Tuchia‘, wat ‘Het land van mooie paarden’ betekent… Cappadocië biedt een prachtig landschap, natuurlijke schoonheden, sprookjesachtige schoorstenen, uit de rotsen gehouwen huizen, pittoreske valleien, schilderachtige maanheuvels en wonderlijke monumenten van het openluchtmuseum van Göreme tot het kasteel van Uçhisar, Pasabag Monks Valley en nog veel meer .. Lees snel verder en vindt hier alle informatie over Cappadocië en leer de regio alvast kennen voor je vertrekt!

Waar ligt Cappadocië?

Cappadocië ligt in het midden van Turkije, in centraal Anatolië. De regio is vooral bekend door de drie populaire steden Göreme, Ürgüp en Uçhisar, maar eigenlijk is het de naam van een zeer grote regio die verspreid liggen over de steden Nevesehir, Kirsehir, Nigde, Aksaray en Kayseri. Het is dan ook niet voor niets dat Cappadocië beschreven wordt als ‘Vijf steden, één Cappadocië’.

De bekende rotsachtige regio van Cappadocië omvat echter vaak Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kamakli, Ihlara en nog wat omliggende gebieden. Dit gedeelte van Cappadocië ligt op ongeveer 3 uur rijden van de hoofdstad Ankara en er gaan dagelijks vluchten naar Cappadocië vanuit Istanbul, Izmir en Antalya.

De meeste toeristen verblijven in de steden Avanos, Göreme, Ürgüp en Uçhisar en deze steden liggen allemaal binnen de grenzen van de stad Nevsehir.

Wat te doen in Cappadocië?

Göreme kan worden gezien als de meest toeristische stad, dit omdat je hier de beste attracties en bezienswaardigheden vindt.

Video van Cappadocië

Korte informatie over Cappadocië

Het geheim van Cappadocië is het indrukwekkend landschap met de bekende rotsformaties die al meer dan 60 miljoen jaar bestaan. In het begin ontstonden er gladde lagen in de regio, door het lava en de as uit de berg Erciyes, Mount Hasan en Mount Gulludag, ontstonden de eerste rotsachtige formaties. Gedurende miljoenen jaren werd de omgeving aangetast door de regen en wind, waardoor het landschap ontstond zoals wij die nu hedendaags kennen.

10 redenen om een rondreis in Cappadocië te maken

Cappadocië is ook de thuisbasis geweest van vele beschavingen door de geschiedenis heen. Gebruikmakend van het voordeel van deze structuur van de regio, werden veel uit de rotsen gehouwen nederzettingen, huizen, kloosters, kerken, kapellen en ondergrondse steden gebouwd. De formaties zorgden ervoor dat de lokale bevolking in staat was om te schuilen tijdens repressieve tijdperken. Alle bouwwerken werden op een onzichtbare manier gebouwd om de mensen die hier in die periode woonden, te verbergen. Dit was vooral nodig in de tijd van het Romeinse Rijk, toen er veel vervolgingen en invasies plaatsvonden.

Overnachten in Cappadocië: 15x de beste grothotels

Een stukje geschiedenis

Als we een snelle blik werpen op de geschiedenis van Cappadocië, dan zien we dat de regio al actief was tijdens de Hettieten-periode. Toentertijd was de regio een soort commercieel centrum, het lag namelijk aan de historische zijderoute. In de 12e eeuw voor Christus viel echter de Hettieten, waarna de Perzen het regeerden tot de 6e eeuw voor Christus. Vervolgens viel de regio in handen van Alexander de Grote in 332 voor Christus en werd het een koninkrijk en tot 17 na Christus maakte Cappadocië deel uit van het Romeinse Rijk. Toen de laatste koning van Cappadocië in 17 na Christus stierf, werd de regio een Romeinse provincie.

Na de vestiging van de christenen in de 3e eeuw na Christus, werd de regio een centrum van onderwijs, religie en denken. Tussen de jaren 303-308 nam de druk van het Romeinse Rijk echter toe en maakten de mensen schuilplaatsen en nederzettingen in de rotsen om zich te kunnen verbergen.

Tijdens de 11e en 12e eeuw domineerden Arabische invallen de regio. Toen het officieel deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, was er vooral vrede. Na het Verdrag van Lausanne migreerden de Christen het gebied en verlieten Cappadocië tussen de jaren 1924-1926.

De leukste dingen om te doen in Cappadocië

We kunnen zeggen dat Cappadocië beroemd en uniek is vanwege haar sprookjesachtige schoorstenen en valleien, ondergrondse steden en ballonvaart.

Wandelen in de valleien en de prachtige schoorstenen aanschouwen

Door de kronkelende valleien, maanachtige landschap en mystieke schoorstenen kunnen we misschien wel zeggen dat Cappadocië de meest surrealistische plek op aarde is. Of je er nu bent om de unieke rotsformaties van dichtbij te verkennen of gewoon om te genieten van de prachtige uitzicht, het is een must-see bestemming voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijk avontuur. Tijdens elk seizoen veranderen de valleien van kleur en bieden ze iets spectaculairs. In sommige valleien vind je watervallen, terwijl in andere juist meer vers fruit te vinden is zoals pruimen en abrikozen. In de winter zijn de valleien bedekt met sneeuw, wat zorgt voor een extra wonderlijk tafereel. De valleien zijn de plaats waar je historische kerken, uitgehouwen huizen en typische Turkse dorpen kunt bezoeken.

Meer over onze top 10 valleien die je echt gezien moet hebben

Bezoek de ondergrondse steden

Ga diep onder de grond om deze prachtige steden te bezoeken! Hoe diep vraag je? Zo diep dat zelfs de diepste nog niet is ontdekt. Cappadocië heeft momenteel 36 ondergrondse steden, waarvan de grootste, Derinkuyu, dateert uit de 8Þ eeuw voor Christus. Derinkuyu werd bijvoorbeeld volledig bij toeval ontdekt door een lokale bewoner die zijn huis renoveerde.

Het strekt zich uit tot een diepte van ongeveer 85 meter en is groot genoeg om meer dan 20.000 mensen te huisvesten. Tijdens een bezoek moeten gasten hurken en langzaam door de tunnels bewegen, die meestal zijn gemaakt met het doel om mensen te redden tijdens de voortdurende oorlogen.

Ballonvaart

Een van de meest populaire dingen om te doen in Cappadocië is het uitzicht van bovenaf vangen in de kleurrijke heteluchtballonnen. Maak fantastische foto’s van de valleien en sprookjesachtige schoorstenen van bovenaf, genietend van het spectaculaire landschap, de frisse lucht en de wolken! De ballonvaarten staan bekend om het creëren van het speciale romantische moment, perfect voor huwelijksaanzoeken of huwelijksreiscadeaus.

doen in Cappadocië

Ballonvaarten duren meestal ongeveer 60-90 minuten en kunnen 12 – 28 personen per ballonmand hebben, afhankelijk van de grootte van jouw ballon. Vluchten beginnen meestal rond 5:00 uur en hebben verschillende vertrekken gedurende de dag. Hoewel sommigen misschien tegen de prijs zijn, is dit iets dat zeker de moeite waard is om het avontuur uit te geven! Vergeet niet je camera mee te nemen!

Wil je meer weten over ballonvaarten in Cappadocië?

Bezienswaardigheden in Cappadocië die je echt niet mag missen

Cappadocië staat bekend als het centrum voor alle toeristische activiteiten in de buurt van Uçhisar, Ürgüp, Göreme en Avanos – de meest bekende en meest bezochte plekken als je graag de beroemde bezienswaardigheden wilt zien of wilt rondhangen. Elk van deze wijken hebben hun eigen sfeer, waardoor je zeker een of meerdere aan jouw reisschema moet toevoegen. Waar je ook bent, bezoek de winkels, bazaars, eetgelegenheden en kleine boetieks om de Turkse cultuur echt te voelen. Vergeet ook vooral niet om een paar tapijtwinkels te bezoeken en woon een Turkish Night bij.

 • Openluchtmuseum van Göreme: Het openluchtmuseum van Göreme is de eerste plaats waar het kloosteronderwijs begon. Het kloostercomplex bestaat uit kerken, begraafplaatsen, kapellen, eetzalen en een wijnkelder. Je hebt zeker 2 uur nodig om het hele gebied te bezoeken en verkennen.
 • Het nationale park van Göreme staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst. Deze regio, een belangrijk centrum van het christendom in de geschiedenis, is een nederzetting sinds de Chalcolithische periode.
 • Het kasteel van Uçhisar: Uçhisar Castle is de hoogste sprookjesachtige schoorsteen die overal te zien is met een prachtig panoramisch uitzicht. Je kunt de hele Göreme-vallei en sprookjesachtige schoorstenen ook vanuit het kasteel zien.
 • Het kasteel van Ortahisar: De immense feeënschoorsteen in de hele regio Cappadocië, die met al zijn majesteit oprijzen. De door de mens gemaakte vormgeving van deze feeënschoorsteen begon voor het eerst in de Hettieten-periode voor beschermingsdoeleinden. Het begon te dienen als een sterk kasteel in de oorlogen van zijn tijd, en later diende het ook als een schuilplaats voor de Romeinse, Byzantijnse, Seltsjoekse en Ottomaanse periodes.
 • Temenni Heuvel: Temenni Hill, de hoogste top van Cappadocië, is overal in de stad te zien, met een graf op de heuvel waarvan wordt gezegd dat het toebehoort aan Alaeddin Keykubat de 3e en de Tahsin Ağa Public Library in het midden.
 • Rode Vallei: Hier is de zonsondergang ontegenzeggelijk de mooiste, met de oudste kerken in de regio.
 • Drie Schoonheden feeënschoorstenen: Deze 3 feeënschoorstenen, ook bekend als Three Graces, zijn een van de vele schoorstenen van Cappadocië waar die klassieke afgedekte feeënschoorsteenvorm er het beste uitziet. Om dit trio te zien, ga je richting Ürgüp.
 • Derinkuyu Underground City, gelegen in het Derinkuyu district 30 kilometer van Nevşehir centrum, is een van de meest populaire ondergrondse steden. Het ontleent zijn naam aan de putten 60 meter onder de grond die als natuurlijke ventilatie werken. Gebaseerd op de Assyriërs, bestond het uit 8 verdiepingen, waar 50.000 mensen tegelijkertijd konden wonen.
 • Kaymakli Underground City, gelegen op 20 kilometer van Nevşehir, in Kaymakli stad, is half zo groot als Derinkuyu Underground City, met een capaciteit van 5.000 mensen. De geschiedenis gaat terug tot de Phrygiërs.
 • Asmali Konak (Herenhuis): Het beroemde herenhuis aan de Tevfik Fikret-straat in Ürgüp wordt momenteel gebruikt als een museum met enkele open kamers voor bezoekers. Het is vooral bekend voor zijn deelname aan Turkse tv-series met Nurgül Yeşilçay en Özcan Deniz. Tegenover dit prachtige herenhuis is de prachtig gebouwde Yunak-moskee te zien.
 • Turasan Wijnfabriek: Cappadocië is beroemd om zijn wijngaarden en Turasan Wines staat centraal in de keuken van de regio. Opgericht door Hasan Turasan in 1943, is de fabriek een van de grootste wijnfabrieken in Anatolië. Zorg ervoor dat je wijn proeft wanneer je de fabriek bezoekt.
 • Haarmuseum: Dit museum, gelegen in de aardewerkbazaar, is een bezoek waard omdat het een van de vreemdste musea is die in het Guinness Book of Records zijn opgenomen, dankzij het feit dat er plukjes haar zijn achtergelaten door meer dan 16.000 vrouwen. Het museum maakt deel uit van de aardewerkwinkel van Chez Galip, de beroemde aardewerkmeester van Cappadocië.

Excursies die aan te raden zijn in Cappadocië

Er zijn veel leuke activiteiten om te doen in Cappadocië, ongeacht of het de eerste keer is dat je de regio bezoekt. Het bruist van het leven overal om je heen en het maakt de verwachtingen compleet waar. Echter, is het wel goed om te weten dat je waarschijnlijk nooit alles kan doen in de tijd die je hebt. Wij hebben daarom een paar ideeën op een rijtje gezet:

 • Bekijk de zonsondergang: In Cappadocië vind je de meest indrukwekkende zonsondergang die je ooit van je leven hebt gezien. Plan vooral een dag in de natuur en vind een geweldig uitzicht, geniet van de betoverende valleien om je heen en maak die prachtige foto’s waar het thuisfront jaloers op zal zijn.
 • Maak een ritje in de heteluchtballon: Geen bezoek aan Cappadocië is compleet zonder een ritje in de beroemde hete ballonnen! Het kijken naar meer dan 150 ballonnen die opstijgen bij zonsopgang zal een uniek tafereel zijn dat je nooit zult vergeten. Wanneer je besluit om Cappadocië vanuit de lucht te aanschouwen, ongeacht welk bedrijf je kiest, zorg er dan voor dat je een reservering maakt voor een ballonvaart.
 • ATV rondleidingen: Durf op safari te gaan tussen de unieke, prachtige heuvels van Cappadocië met ATV’s. Je kunt safari’s vinden in groepen van 10 tot 30 personen. De meest populaire ATV-tours beginnen over het algemeen rond 3 uur en duren 4 uur, een halve dag of de hele dag. Vergeet niet dat je een rijbewijs nodig hebt om een ATV te besturen.
 • Paardensafari: Een van de beste dingen om te doen in Cappadocië, het land van mooie paarden in het Perzisch, is paardrijden. Als je deze dagtochten maakt, kun je de Kızılçukur-vallei, de Güllüdere-vallei, de Aşk-vallei, de Baglidere en de Kılıçlar-vallei bezoeken en de prachtige zonsondergang bekijken. Vergeet niet dat alle paarden getraind zijn en dat ervaren gidsen je zullen begeleiden.
 • Aardewerk maken: Een andere leuke activiteit van Cappadocië is het maken van handgemaakt aardewerk in Avanos, met een pottenbakkersatelier op elke hoek waar de kunstenaars over het algemeen het beroep van hun vader uitoefenen. Ook jij kunt er een maken en meenemen.

Waar te verblijven en accommodaties

Cappadocië bestaat uit 4 grote regio’s die voor toeristen het populairst zijn: Göreme, Uçhisar, Ürgüp en Avanos. Elk gebied heeft zijn eigen unieke charme en waar je het beste kan verblijven ligt ook aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Er zijn veel accommodatiemogelijkheden, maar in Cappadocië kies je gewoon voor één van de vele grothotels, gebouwd in de sprookjesachtige schoorstenen. Voor ieder budget is er wel een keuze en dit hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Vanaf jouw hotel heb je ook vaak een terras waar je in de ochtend de vele luchtballonnen bij zonsopgang aanschouwen.

Het hoogseizoen om Cappadocië te bezoeken is de lente- en de herfstmaanden. Evenals de feestdagen zijn dit dan ook de duurste maanden. Wil je buiten deze maanden, dan moet je er rekening mee houden dat de zomer erg heet is en in de winter behoorlijk wat sneeuw kan vallen. Daardoor ligt de prijs ook gelijk iets lager.

Wil jij meer weten over de beste grothotels in de regio?

Overnachten in Cappadocië: 15x de beste grothotels

Hoeveel dagen heb je nodig voor een bezoek aan Cappadocië?

Cappadocië is niet te vergelijken met welke stad dan ook, dankzij het betoverende landschap, prachtige valleien, mooie uitzichten, sprookjesachtige schoorstenen, kerken en huizen uitgehouwen in de rotsen versierd met fresco’s. Het is in ieder geval een uitgestrekte stad met enorm veel dingen die je kan doen. Daarom raden wij aan om je vooral niet te haasten. Hoewel sommigen er voor kiezen om dagtochten maken naar Cappadocië, raden wij je aan om er toch zeker 3 tot 5 dagen voor uit te trekken. Dit is inclusief een ballonvaart. Het is ook mogelijk om de regio in 2 dagen te bezoeken, maak dan gebruik van de vele dagelijkse rondleidingen, zoals de Rode Tour, waardoor je langs alle belangrijke bezienswaardigheden komt.

Cappadocië is misschien wel het lastigste om een tijdsindicatie te geven. Er is zo ongelooflijk veel te doen en zoveel plekken om te bezoeken. Naast de meest bekende bezienswaardigheden, zijn er ook veel musea, ondergrondse steden, torenhoge grotkastelen, kerken en kloosters. Maak van te voren in ieder geval een lijstje met wat je echt belangrijk vindt om te zien.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER