Cappadocië staat bekend om haar unieke woestijnlandschap en grotwoningen, bekend als sprookjesachtige schoorstenen, die vele eeuwen geleden als huizen gebruikt werden. Het mooiste voorbeeld van zo’n grotwoning is het kasteel van Uçhisar. Dit prachtige kasteel is gelegen in Uçhisar in de stad Göreme. Het kasteel is gebouwd op een heuveltop met uitzicht op de stad en het omliggende woestijnlandschap en is het hoogste punt van Cappadocië. Veel mensen bezoeken het kasteel niet alleen vanwege de geschiedenis, maar ook vanwege het panoramische uitzicht op de regio.

In dit artikel vind je belangrijke informatie voor jouw bezoek aan het kasteel van Uçhisar, lees je meer over de geschiedenis en ontdek je hoe je het beste op deze plek kunt komen.

Wat te zien en doen in het kasteel van Uçhisar

Gelegen in de stad Uçhisar, werd het rotskasteel gebruikt als een fort door de Romeinse en Byzantijnse legers. De regio heeft ook de mooiste rotsformaties. Tegenwoordig wordt het gebruikt als observatieterras. Je moet wel een beetje moeite doen om de top te bereiken, maar eenmaal daar heb je echt een fantastisch uitzicht over de hele regio. Als het heel helder weer is, dan kun je de berg van Erciyes zien liggen.

Tijdens een bezoek aan het kasteel van Uçhisar kun je het kasteel verkennen en meer te weten te komen over de fascinerende geschiedenis. Het kasteel bestaat uit verschillenden niveaus en heeft tal van kamers waar je doorheen kan lopen.

Het kasteel van Uçhisar is een must-see attractie voor iedereen die de regio Cappadocië bezoekt. De rijke geschiedenis, prachtige architectuur en adembenemende uitzichten maken het een van de populairste bezienswaardigheid voor toeristen over de hele wereld.

Kasteel van Uçhisar in Cappadocië

Andere dingen om te doen in de omgeving

Het kasteel van Uçhisar is indrukwekkend, maar je zal hier niet heel veel tijd spenderen. Wij raden aan om maximaal 1,5 uur in het kasteel door te brengen en de rotsformaties te bewonderen. Maar gelukkig, als je toch in Uçhisar bent, zijn er wel enkele andere bezienswaardigheden die je kan bezoeken.

  • Een van de beste dingen om te doen in Uçhisar is om te gaan wandelen. Er zijn drie valleien in de buurt: Pigeon Valley, White Valley en Love Valley. Hier vandaan loop je zo naar terug naar Göreme.
  • Eet in een van de beste grotrestaurants. Er zijn veel fantastische restaurants in Cappadocië. Een van de beste en meest bekende is Zen Hotel en Café. Dit is een klein restaurant dat door een familie wordt beheerd. Je eet hier heerlijke traditionele Turkse gerechten.
  • Bezoek de ondergrondse stad Kaymakli. Dit is een van de best bewaarde ondergrondse stad in de regio. De stad heeft momenteel 4 verdiepingen die zijn opgegraven en die je dus als toerist kan ontdekken.

Entree, tickets en tours

  • Entree: Om het kasteel van Uçhisar te betreden heb je een ticket nodig, deze kost in 2023 50 TL.

  • Begeleide dagtochten door Cappadocië zijn een van de meest comfortabele manieren om deze indrukwekkende plek te verkennen. Ze omvatten meestal transfers, hulp van een gids, toegangskaarten en een lunch.

Hoe bereik je het kasteel van Uçhisar?

Aangezien de meeste toeristen zich vestigen in Göreme, is waarschijnlijk het kasteel van Uçhisar een van de eerste dingen die je bezoekt.

Met de bus: Er is een bus die elke 20 minuten vertrekt vanaf het centrum van Göreme. Dit is een bus die van Avanos naar Nevsehir gaat.

Met de auto: Als je met de auto reist, rij je vanuit het centrum van Göreme naar de Adnan Menderes Cd. Deze weg brengt je in 5 minuten naar de stad Uçhisar. Daar kun je je auto parkeren en vervolgens verder lopen naar het kasteel. Wij raden je ook aan om de auto net buiten de hoofdweg langs Uçhisar Ranch te parkeren. Sommige wegen in Uçhisar zijn namelijk smal en is weinig parkeergelegenheid.

Wandelen: Een andere populaire manier om het kasteel te bezoeken is om te gaan wandelen. Wandelen door Cappadocië is sowieso de leukste manier om het hele landschap van het Nationale Park in Göreme en de unieke grotwoningen te ontdekken. Wandelen vanaf Göreme naar het kasteel van Uçhisar is onze favoriete wandeling! Vanuit Göreme brengt de White Valley en Love Valley wandeling je van de stad Göreme helemaal naar het kasteel van Uçhisar. Deze wandeling duurt ongeveer 2 à 2,5 uur.

Per tour: Er zijn een paar tours die een stop maken bij het kasteel van Uçhisar, dit is de Rode Tour en de Blauwe Tour. Ontdek of een van deze tours iets voor jou is!

kasteel van Uçhisar

De geschiedenis van het kasteel van Uçhisar

Het kasteel van Uçhisar werd gebouwd tijdens het Byzantijnse tijdperk en werd gebruikt als uitkijktoren en fort om de omgeving te verdedigen. De locatie van het kasteel is ingebouwd in een natuurlijke rotsformatie en bood daardoor strategische voordelen voor de verdedigers. Vanaf de top van het kasteel hadden verdedigers een duidelijk zicht op de omgeving, waardoor ze naderende vijanden konden spotten en zich konden voorbereiden op de strijd.

Het kasteel werd later gebruikt als residentie voor de adel tijdens de Ottomaanse periode. Tegenwoordig staat het kasteel symbool voor het rijke culturele erfgoed van de regio en dient het als een bewijs van de architecturale en technische vaardigheden van het verleden.

Je kan het kasteel verkennen en meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis. Het kasteel bestaat uit verschillende niveaus en heeft tal van kamers en kamers die bezoekers kunnen verkennen. De top van het kasteel biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving, die bestaat uit andere natuurlijke rotsformaties, valleien en dorpen.

Hoe werd het kasteel van Uçhisar gebouwd?

Het gesteente in Cappadocië is zeer zacht vulkanische tufsteen, die heel gemakkelijk te bewerken en vorm te ven is. Als zodanig werden veel van de sprookjesachtige rotsformaties en het kasteel van Uçhisar gemaakt door de structuren uit te hollen die deel uitmaakten van het natuurlijke landschap.

Het kasteel van Uçhisar is een grote cilindrische heuvel van vulkanische tufsteen op de top van een heuvel en is omgeven door verschillende andere grotstructuren die nu hotels en restaurants in de stad Uçhisar bevatten. In de Byzantijnse tijd zouden het huizen voor soldaten zijn geweest.

De grotten werden getunneld om kamers met meerdere niveaus en ondergrondse gangen te creëren. Veel van deze doorgangen zijn beschadigd door veroudering en verwering, maar er zijn er nog steeds een paar die aan de noordkant van het kasteel zijn overgebleven. Deze kun je als toerist ook bezoeken. Er wordt aangenomen dat in de hoogtijdagen er 1000 mensen in het kasteel woonden.

Contact

  • Locatie: Tekelli, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir
  • Openingstijden: Dagelijks van 07.30 tot 20.00

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER