Het Zelve Open Air Museum is een van de meest populaire openlucht museumgebieden van Cappadocië. Het ligt in een vallei, gelegen tussen de dorpen Avanos en Göreme. Het maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoedlijst en is ook een van de populairste plaatsen om te zien in Cappadocië. 

In dit artikel vind je belangrijke informatie voor jouw bezoek aan het Zelve Open Air Museum in Cappadocië, de toegangsprijzen, rondleidingen en hoe je de vallei het beste kan bereiken.

Wat te doen in Zelve Open Air Museum in Cappadocië

Zelve Open Air Museum is een van de beste plekken om de sprookjesachtige schoorstenen in Cappadocië te verkennen en ervan te genieten. Het openluchtmuseum ligt in een vallei, waardoor je niet alleen de schoorstenen kan zien, maar ook de prachtige natuur. Wij raden het aan om de Zelve vallei dan ook echt niet over te slaan tijdens jouw bezoek aan Cappadocië.

In dit openluchtmuseum kun je de vele uit de rotsen gehouwen kerken, huizen en kapellen verkennen, evenals de grotwoningen en tunnels die ooit door de lokale bevolking werden gebruikt. Het museum biedt een fascinerende blik in het dagelijks leven van de mensen die in de vallei woonden, de unieke architectuur en culturele praktijken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Het is een zeer rustige omgeving waar je als toerist een verscheidenheid aan zowel natuurlijk als door de mens gemaakte formatie kan zien.

Wandelen door de vallei

Een van de beste manieren om dit stukje wonder te ontdekken is door te wandelen tussen de sprookjesachtige schoorstenen. Je hebt minstens 3 uur nodig om de vallei te verkennen.

De vallei bestaat uit drie valleien. In de eerste vallei vind je een uit de rotsen gehouwen moskee. In de tweede vallei vind je de woonruimtes die in het verleden werden gebruikt. En in de derde vallei vind je de oude uit de rotsen gehouwen nederzettingen en kerken. In de hele vallei zijn er 15 kerken te zien. De kerken van Uzumlu (de kerk met druiven), Balikli (de kerk met vissen) en Geyikli (de kerk met het hert) zijn de meest sprookjesachtige schoorsteenkerken die je zeker moet bezoeken.

Bij de ingang van de vallei vind je een indrukwekkende fontein die zeker de moeite waard is om te zien.

Authentiek Turks snacken

Bij de ingang van de vallei is er een klein buffet beschikbaar, waar je authentiek Turks kan snacken met bijvoorbeeld Gözleme of toast. Je kan er ook voor kiezen om thee te drinken met de lokale ambachtslieden.

Winkelen

Er zijn een paar kleine winkeltjes met souvenirs bij de ingang van de vallei. Handgemaakte handdoeken, geweven tapijten, tapijten en tassen, evenals miniaturen van de beroemde sprookjesachtige schoorstenen van de regio, stenen sculpturen en magneten kunnen een goede optie zijn voor een geschenk.

Leuke feitjes

 1. Het Zelve Open Air Museum was ooit de thuisbasis van een bloeiende gemeenschap van christelijke monniken. Zij gebruikten de unieke rotsformatie om een netwerk van ondergrondse woningen, kapellen en opslagplaatsen te creëren.
 2. Het museum is verspreid over drie grote valleien en bevat tal van grotwoningen, tunnels en kapellen.
 3. Je kan de grotten en tunnels op eigen gelegenheid verkennen, maar je kan er ook voor kiezen om een rondleiding te volgen. Hierdoor kom je wel meer te weten over de geschiedenis van deze plek en hoe de mensen hier vroeger leefden.
 4. Het museum staat vooral bekend om zijn prachtige fresco’s. Deze beeldtekeningen sieren de muren van de kapellen en geven een uniek kijkje in de religieuze en culturele praktijken van de monniken die in de vallei woonden.
 5. Het Zelve Open Air Museum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in de regio Cappadocië.
 6. Het museum is het hele jaar door geopend, hoewel sommige kapellen of tunnels tijdens bepaalde periodes gesloten kunnen zijn voor restauratiewerkzaamheden.
 7. De vallei is makkelijk bereikbaar vanuit de nabijgelegen stad Göreme. Bezoekers kunnen er voor kiezen om met eigen auto naar de vallei te reizen of met het openbaar vervoer.
 8. Het openluchtmuseum is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Zij komen om het ruige landschap te verkennen en te genieten van het prachtige uitzicht op de omliggende bergen en valleien.
 9. Wij adviseren om comfortabele wandelschoenen te dragen, voldoende water en zonnebrandcrème mee te nemen. Zeker tijdens de zomermaanden kan hier namelijk enorm warm en stoffig worden.
 10. Met haar rijke geschiedenis, prachtige landschappen en een uniek cultureel inkijkje is het Zelve openluchtmuseum een echte must-see voor iedereen die de regio Cappadocië bezoekt.

Entree, tickets en tours

 • Entree: 150 TL te betalen bij de ingang van de vallei
 • Begeleide dagtochten door Cappadocië zijn een van de meest comfortabele manieren om de indrukwekkende schoorstenen en de omgeving te verkennen. Ze omvatten meestal transfers, hulp van een gids en lunch.

 

Vervoer naar Sapadere Canyon

Het openluchtmuseum van de Zelve vallei ligt tussen Avanos en Göreme in. Er is een parkeerplaats bij de ingang.

 • 1 km. uit Pasabag Valley
 • 6,1 km. van Avanos
 • 7,2 km. uit Göreme
 • 11,6 km. van Uchisar
 • 10,5 km. van Urgup

Korte geschiedenis

Het Zelve Openluchtmuseum geeft je een uniek kijkje in het rijke culturele en historische erfgoed van de regio. De vallei heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Hettieten, die zich meer dan 4.000 jaar geleden voor het eerst in het gebied vestigden.

Tijdens de Byzantijnse periode was de Zelve vallei een belangrijk centrum voor christelijke monniken die in het gebied woonden en rotskerken en woningen uithouwden. De vallei was ook de thuisbasis van een bloeiende gemeenschap van boeren en handelaars. Zij profiteerden van de vruchtebare grond en overvloedige hulpbronnen.

In de 20e eeuw werden de inwoners van de Zelve vallei gedwongen om hun huizen te verlaten. Dit vanwege de geologische instabiliteit die verzoorzaakt wordt door erosie en aardbevingen. Zij verhuisden uiteindelijk naar nabijgelegen steden. Tegenwoordig is de vallei een goed bewaard gebleven openluchtmuseum dat het unieke culturele en historische erfgoed van de regio toont.

Contact

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER