Hoe anders is rijden in Turkije? Wat zijn de officiële regels, wat zijn de brandstofprijzen en waar moet je allemaal nog meer rekening mee houden als je de auto instapt. Kortom, hoe veilig is autorijden in Turkije.

Wat kan je verwachten bij autorijden in Turkije?

Is het heel anders autorijden in Turkije dan in Nederland? Dit is meer een symbolische vraag. Als je de officiële verkeersregels er op na slaat, dan zou het antwoord nee moeten zijn. De regels zijn in principe hetzelfde als in Nederland namelijk. Toch zien veel Turken het meer als een soort vrijblijvende regeltjes, waar best wel eens van afgeweken mag worden. Rechts inhalen, geen knipperlichten gebruiken, tegen het verkeer inrijden, over de stoep rijden, bellen achter het stuur.. zomaar dingen die eigenlijk in het Turkse verkeer niet mogen, maar toch gebeurd. Wil je meerijden in het verkeer, dan zal je dus wel een beetje de nette Nederlandse verkeerstijl moeten aanpassen.

Verkeersregels in het kort

In Turkije rijdt je rechts van de weg. De maximum toegelaten snelheden bedragen 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom, 90 kilometer per uur binnen de bebouwde kom en 120 kilometer per uur op snelwegen.

  • Alle gemotoriseerd verkeer dat van rechtskomt, heeft voorrang
  • Gordels dragen is verplicht
  • Het gebruik van mobiele telefoon is strafbaar
  • Maximum toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille (behalve als je een aanhanger of caravan meeneemt, dan mag je helemaal geen alcohol in je bloed hebben)
  • De bestuurder die op de rotonde rijdt, heeft voorrang

Wil jij alle officiële verkeersregels weten? Je leest er meer over op de website van de ANWB.

Waar moet je rekening mee houden?

Vermijd rijden in het donker

Niet iedereen gebruikt in Turkije zijn koplampen. Schrik dus niet als je tegenliggers zonder licht tegenkomt. In de grotere steden kun je gelukkig wel redelijk veilig rijden in het donker. Afgelegen gebieden kun je, ook voor je eigen veiligheid, beter vermijden. Doe je dit toch, let dan vooral ook op overstekend wild.

Ongeluk veroorzaken in Turkije

Als je een ernstig ongeluk meemaakt in Turkije, dan zal je altijd worden opgepakt. Het Turkse OM gaat dan eerst na wie er aansprakelijk is. Ben jij de veroorzaker van een ongeval waarbij iemand ernstig gewond raakt of overlijd? Dan is er zeker een mogelijkheid dat je in de gevangenis terecht komt. Ga je een auto huren op vakantie in Turkije, zorg dan ook dat je een goede rechtsbijstandverzekering hebt in Nederland die dekking biedt in Turkije.

Als je zelf een ongeluk veroorzaakt, maar ook gewond raakt, dan is bij een Turkse verzekeraar letselschade niet gedekt. Ook kan het verhalen van schade op een tegenpartij erg lang duren en zijn de dekkingen van WA-verzekeraars beperkt. Je krijgt dus waarschijnlijk veel minder vergoed dan de schade die je hebt.

‘Toettoet’

De claxon heeft in Turkije een iets andere functie dan in Nederland. Dit zie je al als er bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd wordt gewonnen of als er iemand gaat trouwen. Ook in het normale verkeer, wordt de claxon erg veel gebruikt. Het is een manier van communiceren voor Turkse autogebruikers. Van laat mij er langs tot heb je mij gezien? Vooral op onoverzichtelijke kruispunten, is het niet vreemd als je toetert voordat je gaat rijden.

Brandstof(kosten)

In de toeristische gebieden kun je gemakkelijk aan brandstof komen voor je auto. In de afgelegen gebieden is dat soms moeilijker, tankstations zijn daar wat schaarser. Je hebt de keuze uit diesel, benzine en gas (LPG). Elektrisch rijden is in Turkije nog niet zo bekend en daarom vind je weinig tot geen oplaadpalen, behalve in Istanbul. Het betalen gaat vaak iets anders dan in Nederland. In Turkije tankt een servicemedewerker voor je. Je vertelt hem hoeveel liter of voor hoeveel lira je wil tanken en betaald hem vervolgens. Je kan ook met kaart betalen, dit doe je dan binnen.

De prijs die je betaald voor brandstof is, in vergelijking tot Nederland, erg laag. Omgerekend betaal je gemiddeld 1.024 voor benzine en 1.078 voor diesel. Dit komt neer op rond de 20 à 21 lira per liter.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER