Je wil een tijdje in Turkije wonen, maar je wil ook graag van tevoren weten of dit financieel haalbaar is? Wat kost het nou om in Turkije te wonen, de Cost of Living? Dit is uiteraard voor elk huishouden verschillend, maar we hebben enkele situaties en samenstellingen voor jou op een rijtje gezet.

De grootste uitgave

Met stip op nummer een is de grootste uitgave in Turkije de huur van een woning. Vroeger kon je voor €200,- nog een leuk appartementje huren. Die tijd is in de populaire toeristische gebieden wel voorbij. Huren van boven de 10.000 lira voor een 2-slaapkamerappartement is echt niet raar meer. Dit is omgerekend al €500,-. Daar komt dan de elektra- en waterkosten bijvoorbeeld nog bij. Hoeveel dat ongeveer is lees je hieronder.

Kosten met een eigen woning

  • De aidat (servicekosten): Dit verschilt uiteraard per appartementengebouw en hoeveel faciliteiten er beschikbaar zijn. Ga uit van een minimum van 250 lira, maar deze kosten kunnen ook oplopen naar 1000 lira per maand.
  • Jaarlijkse vastgoedbelasting: De jaarlijkse vastgoedbelasting bedraagt een percentage van de waarde van het huis zoals vermeld staat op je tapu. Veel verkopers zorgen ervoor dat er een lagere registratiewaarde op je eigendomsbewijs staat. Dit heeft als voordeel dat deze kosten dus voor jou ook een stuk lager zijn. Bovendien kan je deze belasting in twee keer betalen. Het eerste gedeelte ten laatste eind mei en de rest ten laatste eind november.
  • Verplichte verzekering: DASK is een verplichte verzekering voor iedere huiseigenaar. Dit is een verzekering tegen de gevolgen van een aardbeving. De kosten van deze verzekering wordt berekend aan de hand van de waarde van het eigendom op de tapu. Hou rekening met minimaal 1500 lira per jaar. Wil je je huis daarnaast nog extra verzekeren, dan komt daar dus nog een bedrag bij.
  • Elekra: Elektra is in Turkije vrij duur. Je moet echt al snel denken aan rond de 1000 lira per maand en dan schatten wij dat nog laag in. Zeker als je in de zomer veel de airco gebruikt, kan de rekening zomaar oplopen tot dik 2500 lira. Gelukkig heb je dit zelf in de hand en kun je hier ook op bezuinigen.
  • Water: De waterrekening betaal je in Turkije per maand, je moet dan denken aan rond de 100 lira per maand.
  • Televisie en internet: Als je in Turkije woont, dan wil je wel een goede WIFI-verbinding hebben. Je bent waarschijnlijk vaker thuis dan tijdens een vakantie. Je moet dan snel denken aan 200 lira per maand. Wil je ook graag Nederlandse televisie kunnen ontvangen, dan komt er nog een bedrag bij. De meeste kijken tegenwoordig via IPTV. Voor een abonnement plus een kastje ben je dan nog eens gemiddeld zo’n 150 lira per maand kwijt.

> Alles over het kopen van een huis in Turkije

Kosten met betrekking tot emigratie

  • Verblijfsvergunning: Wil je langer dan 90 dagen in Turkije wonen, dan zal je een verblijfsvergunning (ikamet) nodig hebben. De kaart zelf kost 356 lira in 2023. Daarbij komen ook nog belastingkosten, de hoogte hiervan hangt af van waar je vandaan komt. Hou ook rekening met bijvoorbeeld vertaalkosten van documenten.
    > Meer over het aanvragen van een ikamet
  • Zorgverzekering: Iedereen onder de 65 moet een geldige zorgverzekering aan kunnen tonen bij het aanvragen van een ikamet. De kosten hiervan verschillen per situatie en per persoon. Heb je een uitkering vanuit Nederland, dan zal je via het CAK verzekerd zijn bij de SGK (verzekering van de staat). Er wordt dan maandelijks een klein bedrag van jouw uitkering gehaald. Heb je geen verzekering vanuit Nederland, dan ben je afhankelijk van een particuliere verzekering. Dit kan al snel oplopen tot minimaal 1000 lira per maand.
    > Alles over het aanvragen van een zorgverzekering in Turkije
  • Auto: Als jij in het bezit bent van een auto, dan moet je ook rekening houden met kosten die daarmee gemoeid zijn, zoals benzine en verzekering. De benzine is gelukkig niet zo duur als in Nederland. In 2023 betaal je ongeveer 21 lira (1,05 euro) per liter. Ook betaal je motorrijtuigenbelasting en heb je een autoverzekering nodig. Hou rekening met minimaal 1250 lira per maand.

Boodschappenkosten

De boodschappen kun je in Turkije zo duur maken als je zelf wil. Je verse groente en fruit haal je uiteraard op de lokale markt, dit scheelt al ontzettend veel in kosten. Ook heb je de keuze om je boodschappen te doen in een goedkopere supermarkt of juist op de aanbiedingen te jagen. Lam en rundvlees zijn bijvoorbeeld duur en kan je dus beter vermijden. Kies dan liever voor kip, hiermee bespaar je alweer 65 lira. Het budget om boodschappen te kunnen doen voor 2 personen in Turkije ligt rond de 3000 lira (150 euro) per maand.
> Meer over Turkse supermarkten

Entertainment in Turkije

  • Uiteten: Als je dan eindelijk in Turkije woont, wil je natuurlijk ook af en toe eens iets leuks doen. Een lunch in een budget- of fastfoodrestaurant kost je gemiddeld zo’n 50 lira per persoon. Voor een diner in een wat luxer restaurant ben je al snel minimaal 300 lira kwijt.
  • Alcohol: Hou er rekening mee dat de kosten voor alcohol in Turkije erg hoog liggen. Een glas bier kost tegenwoordig zo rond de 75 lira (bijna 4 euro). Hiermee kan het uiteten gaan toch behoorlijk in de kosten gaan lopen.

Extra kosten

Extra kosten die er nog bijkomen zijn zo persoonlijk, dat we daar niet echt een inschatting van kunnen maken. Hierbij moet je denken aan persoonlijke verzorging, het kopen van kleding, kosten voor een hobby en nog meer van dit soort dingen. Weet je van jezelf dat je hier redelijk veel geld aan kwijt gaat zijn, zorg dan dat je hier gemiddeld zo’n 500 lira per maand voor berekend. Dan zit je altijd goed.

Conclusie: Zoveel heb je per maand nodig om in Turkije te wonen

Als je de vaste lasten een beetje bij elkaar optelt, moet je echt wel rekening houden met een minimuminkomen van 750 euro per maand als je huurt. Heb je een koophuis, dan kun je aan 500 euro genoeg hebben. Hou er dan wel rekening mee dat je niet heel veel extra kan doen. Bij een tegenvaller zit je meteen krap bij kas. Wil je echt volledig relaxt kunnen wonen in Turkije, tel dan bij beide situaties nog minimaal 100 euro op.

Uiteraard is dit een hele moeilijk inschatting en jouw kosten zullen dan ook anders uitvallen als je in Turkije gaat wonen. Maar hopelijk heb je hiermee wel een indicatie waarmee je voor jezelf een inschatting kunt maken wat de kosten voor jou zullen gaan worden. En hopelijk geeft het je ook het inzicht dat Turkije echt niet goedkoop is!

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER