Turkije is een uitstekende keuze voor buitenlandse kopers die onroerend goed willen kopen voor investeringen of om te wonen. De uitstekende ligging van het land is een van de aantrekkingskrachten voor investeerders. Uiteraard speelt ook mee dat Turkije over het algemeen goedkoper is dan andere Europese bestemmingen. Hoe dan ook, Turkije is een heerlijk land om te wonen en daarom is het ook niet gek dat steeds meer Nederlanders hier een huis kopen. Wil jij dat nou ook? Dan gaan wij jou nu een stukje helpen met deze ultieme gids: Een huis kopen in Turkije. Zo ga je in ieder geval goed voorbereidt van start. 

Kunnen buitenlanders een huis kopen in Turkije?

Je hoeft geen Turkse nationaliteit te bezitten om een huis te kunnen kopen in Turkije. Het bezitten van een huis geeft echter niet meteen het recht om ook te mogen leven in Turkije. Hiervoor heb je nog steeds een verblijfsvergunning nodig. Er zijn wel twee restricties:

  • Buitenlanders mogen niet meer dan 30 hectare aan eigendom bezitten in Turkije.
  • Het is verboden om een huis te kopen of te huren in een gemilitariseerde zone.

Is het veilig om een huis te kopen in Turkije?

Het kopen van een woning in het buitenland brengt altijd risico’s met zich mee, vaak omdat je niet bekend bent met alle wetgeving en juridische processen. De Turkse woningmarkt heeft niet altijd een goede reputatie voor buitenlanders. Je hoort veel horrorverhalen van oplichting en fraude. Het goede nieuws is dat de Turkse overheid steeds meer regels hebben ingevoerd om buıtenlandse kopers te beschermen.

Desalniettemin is het belangrijk om het risico van oplichting zo klein mogelijk te houden. Dit kun je onder ander doen door:

  • Grondig onderzoek te doen naar advocaten en makelaars en er voor te zorgen dat ze over de juiste kwalificaties en accreditaties beschikken.
  • Te werken met Engelssprekende professionals om het risico van miscommunicatie te voorkomen. In sommige toeristische gebieden zijn er ook zelfs Nederlandstalige professionals beschikbaar.

De beste plaatsen voor het kopen van een huis

Turkije heeft een schat aan zonovergoten kustplaatsen, mooie landelijke plekjes en levendige steden om uit te kiezen. De perfecte locatie voor jouw huis hangt af van wat je uiteraard zoekt. Wil je wonen in een grote stad in het binnenland, waar het klimaat in de zomer beter te doen is, wil jij je mengen in de toeristische gebieden aan de zuidkusten met bijna altijd mooi weer of kies je toch liever voor een rustigere plek? Voordat je op zoek gaat naar een huis in Turkije, is dat wel iets om voor jezelf op een rijtje te zetten.

Laten we even snel door de voor buitenlanders meest populaire steden en resorts gaan:

  • Istanbul: Deze hectische metropool is de populairste plek om een huis te kopen voor buitenlanders. 44% van alle buitenlanders die een huis kopen, doen dat in deze stad. Het is de grootste stad van Turkije met de beste verbindingen over de hele wereld, vol lekkere restaurants, cultuur en geschiedenis. Het is daarom ook niet een van de goedkoopste plekken om een huis te kopen.
  • Antalya: De tweede populairste plek voor buitenlanders, want 21% van alle buitenlandse huizenkopers doen dat in Antalya. Hier kun je nog relatief goedkope huizen inden. Het heeft een grote expat populatie en een enorm aantal toeristen. Hierdoor kun je vrijwel overal met Engels terecht en zijn de faciliteiten ook prima ingericht naar onze maatstaven.
  • Fethiye: Deze stad aan de kust heeft een enorme aantrekkingskracht op Britten. Meer dan 5000 Britten wonen officieel in Fethiye. Niet zo gek, want het biedt een prachtige landschap met misschien wel de mooiste stranden van het land. Hou je wel een beetje van drukte, dan is deze plek waarschijnlijk wat minder geschikt voor jou. De winters zijn namelijk over het algemeen heel erg rustig.
  • Bodrum: Gelegen aan de zuidwestelijke kust en ideaal voor iedereen die een beetje van luxe houdt. Bodrum is alleen niet de goedkoopste stad om een huis te kopen, hier moet je wel rekening mee houden.
  • Bursa: Geschikt voor als je op zoek bent naar een koopje. Bursa ligt op een uur rijden van Istanbul en is daarom een uitermate goede locatie, als je daar een beetje in de buurt wil zitten, maar niet al te veel budget hebt. De stad heeft fascinerende historische bezienswaardigheden, prachtige bergen, groene parken en thermale baden.
  • Ankara: Wil je wel graag in een grote stad wonen maar vind je Istanbul te duur, dan is Ankara een goed alternatief. De hoofdstad heeft alle winkels, restaurants en attracties die je je maar kan wensen. Je zal niets te kort komen.

Meer lezen over de beste plekken om te wonen in Turkije

Wat kost een woning in Turkije?

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je eisen zijn en waar je wil gaan wonen, maar je kunt in Turkije nog relatief goedkope woningen vinden. Zeker in vergelijking met andere populaire Europese bestemmingen. Maar de prijzen in Turkije stijgen ook in rap tempo, dus zo goedkoop als voorheen zal het zeker in toeristische gebieden niet meer zijn. Verder betaal je, naast de aankoopprijs, altijd nog je onroerendgoedbelasting, juridische kosten, eventuele makelaarskosten en diverse kosten om je papieren op orde te brengen.

Hoe kan ik een huis vinden in Turkije?

Via een makelaar

Als je nog niet in Turkije woont en je kent de markt niet, dan is het een goed idee om een makelaar in te schakelen. Wij raden aan om een makelaar te kiezen die goed Engels spreekt, omdat deze kan helpen bij het navigeren door het proces en het zorgt ervoor dat je alle belangrijke details kan begrijpen.

Voordat je een makelaar kiest, moet je altijd onderzoek doen. Kijk naar hun referenties en kwalificaties bijvoorbeeld. In Turkije zijn makelaars wettelijk verplicht om een certificaat te hebben. Misschien is het ook goed om bij Nederlanders in de omgeving rond te vragen naar betrouwbare makelaars.

Websites met koopwoningen

Je kan uiteraard ook alles op eigen houtje regelen met behulp van online websites met koopwoningen. Een beetje verstand van de Turkse taal moet je dan wel hebben, omdat over het algemeen alles in het Turks is.

  1. Sahibinden.com
  2. Hepsiemlak.com
  3. Zingat.com
  4. Emlakjet.com

Tips voor het kopen van een huis in Turkije

  • Je moet alleen een huis in Turkije kopen als het huis voldoet aan drie eisen: De ‘imar’ (bouwvergunning), een ‘iskan’ (bewoningscertificiaat) en de ’tapu (eigendomsakte).
  • Het wordt aangeraden om contact op te nemen met het Kadaster, Tapu Dairesi, om te weten of de woning legaal is om te kopen. Hierdoor weet je zeker dat de woning bijvoorbeeld geen uitstaande boetes of schulden heeft. Je weet gewoon, na dat dit gecontroleerd is, dat de woning veilig is om aan te kopen.
  • Indien een van de partijen geen Turks spreekt, moet er een beëdigd tolk aanwezig zijn bij de transacties.
  • De onroerendgoedbelasting bedraagt officieel 4%, vaak wordt afgesproken dat zowel de koper als de verkoper 2% betaald.
  • Vraag advies aan deskundigen die er verstand van hebben, voordat je een grote som geld investeert.

Wat heb je nodig voor het kopen van een huis in Turkije?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt voor het kopen van een huis in Turkije:

  • Een taxatieverslag waarop staat hoeveel de woning waard is.
  • Verblijfsvergunning of paspoort (let op: het kan zijn dat ze vragen om een vertaling).
  • Belastingnummer (vergi numarasi), deze vraag je aan bij het belastingkantoor en hiervoor heb je een paspoort nodig.
  • Verplichte aardbevingsverzekering (DASK), dit is ook nodig om je elektra en water abonnement te regelen bij de gemeente.
  • Een identiteitsnummer voor buitenlanders (Foreigner Identity Number), deze kun je krijgen bij de TNP Foreigners Department.

Stappenplan voor het kopen van een huis in Turkije

Stap 1: Doe zelf onderzoek

Een huis kopen in het buitenland is niet niks. Helaas horen we nog te veel, dat achteraf blijkt dat mensen een miskoop begaan hebben of zijn opgelicht. Je moet de risico’s zoveel mogelijk beperken en dit kan alleen door eerst zelf onderzoek te doen. Er staan echt ontzettend veel woningen te koop, al helemaal in de toeristische gebieden en daarom hoef je niet alles te haasten. Ga er eerst eens een paar keer heen, spreek met mensen en deskundigen, zoek naar betrouwbare mensen om jou te helpen bij het kopen van een huis. Pas als je zeker weet dat je de goede mensen om je heen verzameld hebt, kun je de zoektocht naar een huis beginnen en eventueel daarna een huis kopen.

Stap 2: Onderhandelen

Als je eenmaal het huis van je dromen gevonden hebt, kan het onderhandelen beginnen. De makelaar of een andere deskundige die jij gekozen hebt, kan hierbij goed helpen of het zelfs helemaal overnemen.

Stap 3: Contract tekenen

Ben je samen met de verkopen een prijs overeengekomen, dan zal er een contract worden opgesteld. Hierbij zal je ook vaak een gedeelte aanbetaling moeten doen. Op dit punt is de koop bindend.

Stap 4: Maak de documenten in orde

Bij deze stap heb je jouw droomhuis dus gevonden! Als je geluk hebt, heb je na stap 1 ook de juiste mensen om je heen gevonden. Dit betekent dat zij over het algemeen kunnen helpen met het bij elkaar krijgen van alle verplichte documenten, die hierboven ook al eens zijn beschreven.

  • Een taxatieverslag waarop staat hoeveel de woning waard is.
  • Verblijfsvergunning of paspoort (let op: het kan zijn dat ze vragen om een vertaling).
  • Belastingnummer (vergi numarasi), deze vraag je aan bij het belastingkantoor en hiervoor heb je een paspoort nodig.
  • Verplichte aardbevingsverzekering (DASK), dit is ook nodig om je elektra en water abonnement te regelen bij de gemeente.
  • Een identiteitsnummer voor buitenlanders (Foreigner Identity Number), deze kun je krijgen bij de TNP Foreigners Department. Deze is alleen nodig als je niet in het bezit bent van een verblijfsvergunning.

Stap 5: Maak een afspraak

Als je akkoord bent met de huidige eigenaars van het huis en je dus definitief het huis wil kopen, moet je een afspraak maken bij het Tapu- en Kadasterkantoor. Na betaling van de verkoopprijs en de overheidsbelastingen, ontvang je daar de eigendomsbewijs (tapu) op jouw naam.

De afspraak bij dit kantoor kun je gemakkelijk hier online maken. Je kan er ook voor kiezen om te bellen als je in Turkije bent, gebruik daarvoor het nummer 181.

Sinds halverwege 2023 heeft de Turkse overheid een verandering aangebracht. Vanwege de drukte op de Tapukantoren, kun je nu, als er geen rarigheden zijn met betrekking tot de verkoop, ook de verkoop sluiten bij de notaris.

Gefeliciteerd met de aankoop van de woning!

Huis kopen in Turkije

Een verblijfsvergunning aanvragen na het kopen van een huis

De eisen voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning (ikamet) in Turkije zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. In principe, als je een woning koopt, heb je recht op een verblijfsvergunning. De aanvraag hiervoor doe je online. Toch moet je goed opletten. Inmiddels zijn er meer dan 1200 districten gesloten voor buitenlanders. Dit betekent dat je er wel een huis kan kopen, maar dat je dus geen verblijfsvergunning kunt aanvragen. Als je alleen kiest om de woning te gebruiken als vakantiewoning is dit geen probleem. Mocht je de woning wel gebruiken als vaste verblijfplaats, dan kun je weleens van een koude kermis thuis komen. Dit is de lijst met meer dan 1200 districten. Lees deze goed door en hou er rekening mee, in deze gebieden krijg je GEEN ikamet! Meer lezen..

Verkrijgen van de Turkse nationaliteit

Als je in Turkije een onroerend goed gekocht hebt voor minimaal $400.000 USD, dan kom je in aanmerking voor de Turkse nationaliteit. Dit klinkt leuk, maar hier zitten wel wat addertjes onder het gras. In principe mag je in Nederland geen dubbele nationaliteit bezitten, tenzij je onder de drie uitzonderingsregels valt. Is dit niet het geval en je neemt toch de Turkse nationaliteit aan, dan heb je kans dat je de Nederlandse nationaliteit kwijtraakt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet meer zo maar naar de Europese Unie kan reizen en terug verhuizen naar Nederland is al helemaal niet meer mogelijk. Controleer dus altijd, voordat je een andere nationaliteit aanneemt, of je de Nederlandse nationaliteit behoudt. Anders kun je nog wel eens voor lelijke verrassingen komen te staan.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER