Hoewel de Turkse keuken in het buitenland misschien bekender is om haar vleesgerechten zoals kebab, kunnen vegetariërs in Turkije toch ook echt hun hart ophalen. Er zijn veel vegetarische opties van lichte snacks tot volledige maaltijden. Ontdek nu onze top 10 heerlijke populaire Turkse vegetarische streetfoods.

Çiğ köfte

Vroeger werd çiğ köfte gemaakt van rauw vlees en kruiden, vandaar dat de vertaling van dit gerecht ook ‘rauwe gehaktballen’ is. Echter in restaurants is het vlees ingeruild voor bulgur. Daardoor zijn deze felrode pittige balletjes dus volledig vegetarisch, heerlijk en licht kruidig en heb je op elke hoek van de straat wel kleine restaurantjes die zich volledig hebben toegelegd op deze delicatesse. Gewoonlijk wordt çiğ köfte bereid in een dunne wrap met tomaten, augurken en granaatappelsaus, maar kun je het ook in een slablaadje rollen. Maak nu zelf çiğ köfte thuis met dit recept

Let op: Ondanks dat het in restaurants bijna uitsluitend nog vegetarisch gemaakt wordt, kan er bij Turken thuis nog steeds vlees gebruikt worden. Ga je dus bij Turkse mensen eten, vraag dan altijd voor de zekerheid of er vlees in zit.

etsiz çiğ köfte recept

Ezogelin

Turkse soephuizen zijn niet alleen de meest betaalbare optie om te dineren in Turkije, maar de meeste van hen zijn ook nog eens 24 uur per dag geopend. Hier staan altijd vegetarische opties op het menu in de vorm van linzensoep. Van ezogeline, een tomaten-linzensoep met kruiden en specerijen tot mercimek, een effen, soepel gemengde romige linzensoep. Beide zijn overgoten met een scheutje citroen. Ontdek nu ook de lekkerste in de Turkse soephuizen die je een keer geprobeerd moet hebben

Turkse Soepen in de Turkse keuken

Bonen, rijst en granen

Na de soephuizen en çiğ köfte restaurants, heb je ook nog de bekende lokanta’s. Het menu van deze restaurants verschilt per dag en het eten ligt uitgestald in een soort raam waar je dan je gerechten uit kan kiezen. Er zal een verscheidenheid zijn aan stoofschotels, bonengerechten, rijst en bulgur. De meeste stoofschotels hebben weliswaar vlees als hoofdingrediënt, maar de bonengerechten op basis van tomaten zullen dat vaak niet hebben. Het is altijd het beste om te vragen of er ergens vlees in zit, maar er zijn in dit soort restaurants in ieder geval altijd genoeg vegetarische opties te vinden. 

Dolma – Gevulde groente

Dolma, wat zich letterlijk vertaald naar ‘gevuld’ zijn de bekende iconische gevulde wijnbladeren, maar het is ook de naam voor elk gerecht waarbij iets wordt gevuld met een mengsel van gekruide rijst. Hoewel bij sommige dolma inderdaad vlees aan de vulling wordt toegevoegd, vooral wanneer het thuis wordt bereid, is de regel over het algemeen dat de gevulde wijnbladeren die je in restaurants eet volledig vegetarisch zijn. Soms hebben traditionele restaurants ook gevulde tomaten en paprika’s met een vulling van rijst op basis van tomaten. Ook een heerlijke vegetarische optie. Lees nu meer over de verschillende gevulde groente in de Turkse keuken.

Turkse gevulde groente: Dolma/Sarma

Mezze

Mezzes is één van, zo niet de belangrijkste reeks gerechten in de Turkse keuken. Het zijn eigenlijk kleine koude voorgerechtjes die worden verdeeld over de tafels en hebben ook ontzettend veel vegetarische opties. Van gerookte auberginesalade tot bonengerechten, wilde groenten, augurken en meer. Mezzes zijn heerlijk, gevarieerd en in de meeste gevallen dus volledig plantaardig. Vrijwel elke tafel in Turkije is versierd met meerdere soorten mezze tijdens een avondmaaltijd, vergezeld met vers brood. Ondanks dat het bekend staat als voorgerecht, kun je het ook prima eten als hoofdmaaltijd. Vraag in een restaurant om een ‘meze tabağı’ en meld ook meteen dat je geen vlees eet. Ontdek nu onze lekkerste mezzes in de Turkse keuken.

Turkse meze: deze 15 moet je echt proeven

Piyaz

Bij de meeste Turkse restaurants vind je ook piyaz op het menu. Dit is een verfrissende salade op basis van witte bonen, uien, komkommers, tomaten en een azijndressing. Het is heerlijk om bijvoorbeeld te eten bij çiğ köfte, maar is ook een vullende optie voor vegetariërs.

Lahmacun

Huh, lahmacun vegetarisch? Deze pittige dunne Turkse pizza’s worden inderdaad vaak gemaakt met vlees. Echter, in steeds meer grotere steden zijn er restaurants die ook een vegetarische variant aanbieden. Deze fijngehakte tomaat, ui en pittige krokante ronde pizza is een van de populairste afhaalgerechten onder de Turken en de vegetarische variant biedt alle heerlijke smaakprofielen van het origineel en is echt goddelijk!

Pide

Deze broodpizza’s worden meestal bereid in een restaurant dat een ‘pide salonu’ wordt genoemd. Het voordeel is, ook dit soort restaurants zijn vaak 24 uur per dag geopend. Hoewel de meeste varianten van dit gerecht gebaseerd zijn op vlees en kaas, houden Turken ook enorm van groenten en hebben ze altijd een optie voor een ‘otlu’, een soort pide op basis van kruiden.

Gözleme

Gözleme is een dun gevuld gebak op basis van een soort filodeeg dat aan beide kanten wordt gegrild. Het is over het algemeen een flinke portie en is verkrijgbaar op bijna alle bazaars en bij veel afhaalkraampjes. Vaak zie je voornamelijk vrouwelijke koks zitten die met de hand een dun deeg uitrollen. Hoewel een meerderheid inderdaad gevuld is met kaas, heb je ook verschillende variaties op basis van groenten en aardappelen.

Börek

Börek is een gerecht dat verwijst naar de meeste hartige broodjes in Turkije. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij de bakker. Hoewel ze ook vaak gevuld zijn met kaas of vlees, bestaat er ook een vegetarische variant gevuld met aardappelen. 

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER