Zoals iedereen weet heeft de Turkse keuken veel heerlijke smaken, waarvan de zoete smaak toch het lekkerste en bekendste is. Vandaag vertellen we je meer over de zoete Turkse lekkernijen waar je echt geen nee tegen kan zeggen en die je echt een keer geproefd moet hebben. Dit zijn enkele heerlijke traditionele desserts uit de Turkse keuken.

Baklava

Baklava is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als we het hebben over Turkse zoete lekkernijen. Baklava is een knapperig desserts gemaakt door walnoten en pistachenoten tussen dun opgerolde filodeeg te doen. Hieronder op de foto zie je de originele versie, die vinden wij toch nog steeds het lekkerste. Tegenwoordig heb je echter ook weer variaties, zoals bijvoorbeeld chocoladebaklava. Daar zijn wij minder fan van.

Turkse desserts: Baklava

Güllaç

De belangrijkste ingrediënten van Güllaç zijn knapperige filodeeg met maïzena en water. Güllaç is een van de traditionele desserts die vooral onmisbaar is tijdens de Ramadan. Het heeft een ongelooflijk lekkere smaak door de toevoeging van walnoten aan het in melk gedrenkte filodeeg. Het gerecht wordt vervolgens afgemaakt met een topping van granaatappelpitjes of andere gesneden fruit en gekruimelde pistachenoten.

Zelf Güllaç maken? Dat is heel makkelijk en leuk om te doen. Bekijk nu ons recept!

Güllaç maken: Onmisbaar toetje tijdens de ramadan

Revani

Volgens een gerucht werd dit dessert, dat werd uitgevonden door de paleiskoks na de verovering van Yerevan in Armenië tijdens de Ottomaanse periode, ‘revani’ genoemd vanwege de overwinning in Yerevan. De belangrijkste ingrediënten van revani zijn griesmeel, yoghurt, suiker en eieren. Het lijkt dus een beetje op een griesmeelcake.

Sütlaç

Je gaat het bijna niet geloven dat zo’n licht en mooie dessert het resultaat is van de combinatie van melk met rijst en suiker. Sütlaç is een soort rijstpudding, die eerst gekookt wordt. Vervolgens gaat de rijstpudding in een aardewerken schaaltje die in de oven gaat tot de bovenkant goudbruin is. Dit laatste geeft echt een hele lekkere smaakbeleving.

Turkse desserts: Sütlaç

Lokma

Dit knapperige desserts wordt gemaakt door deeg te frituren en er vervolgens siroop overheen te gieten. Lokma is een erfenis uit de Ottomaanse keuken. Op sommige plaatsen in Turkije wordt Lokma gratis uitgedeeld aan mensen bij speciale gelegenheden, feesten of dagen van rouw. Als het je wordt aangeboden, moet je het zeker zonder aarzelen eens proberen.

Künefe

Künefe is een warm dessert gemaakt van speciale kaas (kwark) en kadayif. Künefe is een Turks dessert dat de droom is van elke suikerliefhebber. Künefe is gemaakt van dunne Kadayif-noedels en kaas, gebakken in een vorm en vervolgens overgoten met siroop. Gehakte pistachenoten als garnering maken het gerecht af.

Turkse desserts: Künefe

Maraş Dondurması

Dondurma is de Turkse naam voor ijs. Oorspronkelijk zou Dondurma uit het gebied rond Kahramanmaraş komen, daarom wordt het ook wel vaak “Maraş Dondurması” genoemd. In Turkije wordt dondurma voornamelijk verkocht door straatverkopers. Door continu te roeren heeft het ijs een soort elastische consistentie. Dondurma kopen is ook straatvermaak, want straatverkopers gebruiken het echt als een soort amusement. Kijk maar eens het filmpje hieronder.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER