Çiğ köfte is een streetfood uit Turkije en is een ware smaaksensatie. Het betekent zoiets als rauwe gehaktballetjes en werd vroeger gemaakt met mager lams- of rundergehakt. Tegenwoordig vind je ze in Turkije bijna alleen maar vegetarisch, maar de smaak is er echt niet minder om! En hoe ideaal, want met dit recept kun je nu eindelijk ook thuis genieten van deze lekkere Turkse snack. 

Recept etsiz çiğ köfte (vegetarische Turkse gehaktballetjes)

etsiz çiğ köfte recept

Details

  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 1,5 waterglas fijne bulgur (esmer bulgur) – Turkse winkel

  • 1 waterglas warm water (200 ml)
  • 1,5 theelepel zout
  • 2 eetlepels isot peper – Turkse winkel

  • 1 kleine ui – geraspt

  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapuree
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 2 eetlepels granaatappelsap (nar ekşisi) – Turkse winkel

  • 2 eetlepels olie

  • 1 citroen (sap)

Bereiding

  • 1

    Doe de bulgur in een kom en voeg daar het warme water aan toe. Laat dit ongeveer 15 minuten rusten.

  • 2

    Tijdens het rusten kan je de ui pellen en raspen

  • 3

    Controleer na 15 minuten de bulgur. Dit doe je door een klein beetje van de bulgur in je handen te knijpen. Als deze aan elkaar blijft kleven, dan is het perfect. Mocht het nog een beetje uit elkaar vallen, voeg je nog een beetje warm water toe.

  • 4

    Voeg vervolgens het zout, de isot peper en het geraspte ui aan het mengsel toe en kneed goed door.

  • 5

    Daarna voeg je de tomatenpuree, paprikapuree, yoghurt, olie en citroensap toe en ga dan verder met kneden. Dit proces kan met de hand zeker wel 30/40 minuten duren. Je kan dit versnellen door een keukenmachine te gebruiken, laat deze dan zeker 20 minuten draaien. Het mengsel is goed op het moment dat alles zacht is en er geen harde stukjes meer te proeven zijn.

  • 6

    Vorm de çiğ köfte met de hand, dit gaat makkelijker met natte handen. Je kan met dit recept ongeveer 25-30 gehaktballetjes maken. Serveer deze overheerlijke snack met ijsbergsla, citroen en granaatappelsap en eet als een echte local!

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER