Güllaç maken: Onmisbaar toetje tijdens de ramadan

Güllaç is een traditioneel Turks dessert gemaakt met laagjes dun, delicaat bladerdeeg, melk en suiker. De naam van het dessert komt van het Turkse woord “gül”, wat “roos” betekent, omdat het traditioneel wordt gegarneerd met rozenblaadjes. Güllaç is een populair dessert tijdens de maand Ramadan in Turkije, maar het kan het hele jaar door gegeten worden.

De exacte oorsprong van güllaç is niet bekend, maar men gelooft dat het dessert voor het eerst werd gemaakt in de 15e eeuw in de keukens van het Ottomaanse paleis. Er wordt gezegd dat de koks van de sultan de taak hadden een dessert te maken dat licht en verfrissend was, maar toch bevredigend genoeg om het dagelijkse vasten tijdens de ramadan te doorbreken.

Güllaç werd al snel een populair dessert in het hele Ottomaanse rijk en wordt nog steeds veel gegeten in Turkije. Eigenlijk is het gewoon een basisdessert tijdens de maand Ramadan.

Recept: Güllaç maken

Details

  • Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 10 – 12 güllaç bladerdeeg – Turkse winkel

  • 1,5e liter melk
  • 2 waterglazen suiker

  • Gemalen walnoten
  • 2 eetlepels rozenwater (optioneel)
  • Pistaches in poedervorm (garnering)
  • Gesneden aardbeien

Bereiding

  • 1

    Allereerst verwarm je de melk en de suiker in een pan tot al het suiker is gesmolten. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt, want dan krijg je een soort deeg. Dat is niet de bedoeling.

  • 2
    Pak een ronde schaal en doe daar het eerste blaadje güllaç bladerdeeg in.
  • 3
    Giet er twee pollepels melk overheen, zodat het bladerdeeg helemaal nat wordt.
  • 4

    Herhaal dit vervolgens nog 5 keer en na het bevochtigen van de 6e laag (het ligt er aan hoeveel bladerdeeg je hebt, maar hou aan na de helft te hebben gedaan), strooi je de gemalen walnoten uit. Vervolgens maak je de rest van de blaadjes güllaç bladerdeeg op dezelfde manier verder af. 

  • 5
    Optioneel: Voeg 2 eetlepels rozenwater toe aan het resterende mengsel van melk en suiker. Sprenkel dit over het dessert. Let op dat je geen cosmetisch rozenwater gebruikt.
  • 6

    Zet de güllaç nu minimaal 2 uur in de koelkast

  • 7

    Ten slotte kan je het dessert gaan decoreren en serveren. Wij gebruiken graag pistaches in poedervorm met gesneden aardbeien. Je kan ook kersen gebruiken of granaatappelpitjes. 

Güllaç maken: Onmisbaar toetje tijdens de ramadan

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER