Ayran is een Turkse yoghurtdrankje die steeds meer aan populariteit wint in de rest van de wereld. De meeste mensen beschouwen thee als de nationale niet-alcoholische drank van Turkije, maar dit eenvoudige maar heerlijke drankje begint toch nu langzaamaan richting de koppositie te gaan. Het populaire zomerdrankje, een eenvoudige mix van yoghurt, water en zout, lest de dorst zoals geen ander verfrissend drankje dat kan.

Ondanks de aanvankelijke tegenzin van iedereen die het nog niet eerder heeft gedronken, is de smaak verrassend zacht in de mond. Het belangrijkste kenmerk dat heeft bijgedragen aan de populariteit in andere westerse landen, zijn de enorme hoeveelheden gezondheidsvoordelen van Ayran. Een eenvoudige yoghurtdrank, maar heel gezond, lekker en makkelijk om te maken!

6 redenen waarom Ayran zo gezond is

 1. Ayran bevat water, door het drinken kom je al een heel eind aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water per dag.
 2. Op hete zomerdagen zweet je meer en verlies je dus ook veel lichaamszouten. Het drinken van Ayran vervangt dit en maakt ook meteen duidelijk waarom Turken er tijdens de zomer zo dol op zijn.
 3. Ayran zit vol voedingsstoffen zoals eiwitten en calcium en is daarom goed voor de gezondheid van botten en tanden. Turkse sporters en bodybuilders gebruiken het drankje ook nog wel eens als vervanger van eiwitshakes.
 4. Het drankje bevat geen suiker en weinig vet, waardoor het een gezond alternatief is voor frisdranken.
 5. Ayran helpt niet alleen de spijsvertering, maar geneest ook katers.
 6. De yoghurt bacteriën maken dat het drankje goed werkt tegen maag- en darmklachten. Veel Turkse ouders geven hun kinderen Ayran als ze klagen over een pijnlijke buik.

Susurluk: de thuisbasis van de beste Ayran in Turkije

Hoewel Ayran in grote hoeveelheid wordt geproduceerd en verkocht in Turkije, komt de beste natuurlijke, zelfgemaakte versie uit de westelijke stad Susurluk. De kleine en anders relatief onbekende stad heeft een uitstekende reputatie opgebouwd als het gaat om Ayran. Hun versie onderscheidt zich door een hogedrukpomp te gebruiken. Hiermee wordt de Ayran door een soort kraan geperst, waardoor er een schuimige bovenkant ontstaat. Locals zeggen, laat het even 5 minuten staan voordat je begint te drinken, als het schuim verdwijnt, dan is het nep.

Het recept van Ayran

Details

 • Hoeveelheid: 2-4 glazen
 • Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten

 • 1 waterglas yoghurt (200 ml)
 • Half theeglas melk

 • Half theeglas mineraalwater
 • 1 glas koud water
 • 1 theelepel zout

 • Optioneel: Gedroogde of verse munt

Bereiding

 • 1

  Doe de yoghurt in een kom. Zelfgemaakte yoghurt is natuurlijk het lekkerste, maar anders is gewoon yoghurt uit de supermarkt ook prima

 • 2
  Voeg dan alle ingrediënten, behalve het water, toe aan de yoghurt. Meng dit vervolgens met een blender. Zout kun je naar smaak zelf toevoegen. Wij doen 1 theelepel, maar minder of meer mag natuurlijk ook. 
 • 3
  Voeg nu het water toe en blijf mixen met de blender. Wil je een wat dunnere Ayran, dan kun je dat doen door iets meer koud water toe te voegen tot de gewenste dikte. 
 • 4

  Als je wil kun je er nu een snufje gedroogde munt overheen strooien of serveren met verse munt.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER