Als je de streetfood in Istanbul probeert, een van de mooiste steden ter wereld, zie je meteen hoe traditionele en historische smaken met elkaar verweven zijn tot heerlijke straatlekkernijen. Hier vind je de 6 lekkerste streetfood in Istanbul, die je tijdens je citytrip eigenlijk wel echt gegeten moet hebben.

Tijdens een citytrip ben je voornamelijk bezig met de vraag ‘waar gaan we heen?’. Je reisplan voor je Istanbultrip zal ongetwijfeld helemaal vol zitten met het bezoeken van historische plekken, bazaars, bezoeken van de beste restaurants en ga zo maar door. Dan zou het proeven van alle straatlekkernijen ook nog op dat lijstje moeten, waar je al zo een dag of twee voor zou kunnen uittrekken. Dat is misschien een beetje te veel van het goede. Daarom is dit nou echt een handig lijstje, zo mis je in ieder geval de 6 lekkerste straatdelicatessen niet. Ontdek ze nu!

Het perfecte duo: Simit en Turkse thee

Je mag Istanbul niet verlaten zonder dat je op een veerboot bent geweest, genietend van het uitzicht dat aan je voorbijglijdt. Wij weten de beste combinatie voor zo’n boottrip: Turkse thee, simit en zeemeeuwen. Betreed de veerboot niet zonder zo’n heerlijk, warme, knapperige simit, die je koopt in een simitwinkeltje, deze kun je bijna op elke hoek van de straat vinden.

Neem er een voor jezelf mee, maar koop er ook vooral één voor de zeemeeuwen. Als je eenmaal op de veerboot bent, zal je zien, veel mensen gooien stukjes simit naar de zeemeeuwen en in het water. Het is een soort traditie en is dus gewoon leuk om ook een keer te doen. Wil je echt de optimale ervaring? Bestel er dan ook Turkse thee bij, van een simit kun je eigelijk niet echt genieten zonder thee.

simit streetfood in istanbul

Boza

Boza is een onwijs populair drankje in Turkije. Het bestaat al meer dan 8000 jaar en behoort daarmee tot het culinair erfgoed van het land. Als je boza bestelt, krijg je een glaasje voor je met daarin een dikke, gele substantie. Het lijkt een beetje op een smoothie, maar de smaak is lastig te beschrijven, daarom is het zo leuk om zelf uit te proberen. Het heeft een beetje een zoete, lichtzure smaak en het wordt vaak gegeten met geroosterde kikkererwten en een beetje kaneel erbovenop. Er wordt gezegd dat het drinken van boza je immuunsysteem versterkt.

Zodra het herfst wordt, snellen de inwoners van Turkije zich dan ook naar de bozawinkeltjes. Doordat zij geloven dat het drankje gezond is en erg voedzaam, is het erg populair in de winterperiode.

Vefa Bozacısı in Vefa, een historische wijk van Istanbul, is een populaire plek om het drankje voor het eerst te proberen. Het is een kleine winkel met een paar tafels binnen. in de winter staan er lange rijen voor de deur. In deze winkel vind je ook historische frisdranken van Istanbul, ook leuk om te proberen.

Verse vis sandwich

Weinig bezoekers verlaten Istanbul zonder de vis sandwiches geprobeerd te hebben, genietend van de prachtige kustlijn van Istanbul. Je kan ze proberen als avondeten in een van de restaurants langs de Bosporus, maar de echte authentieke versie vind je vers van de boot in Eminönü.

De sandwiches werden zo’n 55 tot 60 jaar geleden populair in Istanbul. Jaren geleden legden vissers hun boten aan bij de Galatabrug, kookten hun verse vangst en verkochten de broodjes aan voorbijgangers. Tegenwoordig moeten lokale verkopers aan de kust van Eminönü een officiële vergunning hebben om de broodjes te mogen verkopen. Vergeet vooral geen foto te maken van de nostalgische boten, een leuk souvenirtje voor thuis.

Snack voor onderweg: Islak burger

Tegen deze streetfood kun je echt geen nee zeggen, hoe vol je ook zit. Het is de unieke hamburgersaus die de burger zo speciaal maakt. De ıslak burger, vertaalt ook wel de natte burger (wetburger) genoemd, kun je vinden bij veel eettentjes rondom het Taksimplein. Met zijn speciale saus en burger op smaak gebracht met geheime kruiden, kan ik je garanderen dat je nog nooit een soortgelijke hamburger hebt geproefd. Het is zelf zo populair dat er heuse eet kampioenschappen worden georganiseerd in Istanbul.

islak burger streetfood in Istanbul

Aardappelkunst: Kumpir

Gevulde aardappelen worden met kumpir naar een heel ander niveau getild. De beste plek om ze te proberen is bij de kraampjes langs de smalle straatjes van Ortaköy.

De binnenkant van de gepofte aardappel wordt gepureerd waarna er boter en kaas aan toegevoegd worden. Vervolgens kies je uit een kleurrijk scala aan toppings, waaronder groene en zwarte olijven, worstjes, salades met mayonaise, maïs, erwten, augurken en nog veel meer. Als je wil, kun je er zelfs ketchup en mayonaise aan toevoegen.

Kumpir streetfood in istanbul

Wintersnack: Geroosterde kastanjes

Als je naar Istanbul komt, dan zie je in bijna elke straat wel dit soort kraampjes staan. Hier worden geroosterde kastanjes (fırında kestane kebap) gemaakt, vooral een populaire snack in de winter. In de kou van de winter, misschien op een besneeuwde dag in Istanbul, eet je de kastanjes die je in een papieren zak koopt, terwijl je door de straten van Istanbul slentert. Ze zullen je hart verwarmen! Ook zal je deze snack in de winter veel bij Turkse families thuis langs zien komen.

streetfood in Istanbul

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER