Als het gaat om de Turkse keuken dan is waarschijnlijk dolma wel een van de belangrijkste smaken. Dit zijn Turkse gevulde groente die dateren uit het Ottomaanse rijk. Letterlijk vertaald is het ook ‘gevuld’. Eigenlijk dekt gevulde groente de lading niet helemaal. Alles wat je namelijk maar kan uithollen en vullen met rijst, bulgur of rijst heet dolma. Laten we eens kijken welke 8 verschillende varianten er zijn van dit gerecht in Turkije.

Paprika’s

Als je denkt aan dolma, dan is waarschijnlijk de gevulde paprika het eerste wat in je op komt. Dat is ook niet zo gek, het is namelijk ook de populairste variant. Het gerecht, waarbij je rode of groene paprika’s vult met een mengsel van rijst en verschillende kruiden, kook je gaar in een pan met water of in de oven. Het kan koud of warm worden geserveerd.

Soms wordt ook gehakt gebruikt in de vulling, dan wordt de paprika eigenlijk altijd warm geserveerd. De vegetarische variant, gemaakt met olijfolie, kan ook goed koud gegeten worden. Het is in ieder geval een gerecht dat je vaak op tafels van Turkse gezinnen voorbij ziet komen.

Dolma Gevulde Paprika

Aubergine

Bij aubergines wordt er vaak gekozen voor een vulling met rijst. Net als gevulde paprika’s kan je gevulde paprika’s in de oven of in de pan koken. Gevulde aubergine is, na de gevulde paprika, het meest gegeten gevulde groente.

Uien

Eigenlijk worden uien in elk Turks gerecht gebruikt, maar dit keer heeft het de hoofdrol. Wanneer je de ui vult met een pittige rijst, krijg je een overheerlijk gerecht vol smaak. Iedereen die gek is op uien moet dit gerecht een keer gegeten hebben.

Courgettebloemen

Courgettebloemen zijn niet zo bekend, ook niet in Nederland. Zonde, want de bloem is een smaakvolle lekkernij. In Turkije wordt het meestal gemaakt in de Egeïsche en Mediterrane regio’s. De felgele bloemen van de courgetteplan worden ’s ochtends verzameld en vers gevuld terwijl ze nog open zijn. Ze kunnen worden gevuld met rijst, gehakt of bulgur. Voor de niet-Turkse variant kun je ook geitenkaas, mozzarella of ricotta gebruiken.

Artisjokken

Artisjokken zijn super gezond en gevuld ook nog eens super lekker. Deze gezonde groente wordt uitgehold en gevuld met rijst of bulgur. Het is vooral een populair gerecht langs de Egeïsche kust, waarbij dus vooral kruiden uit de Egeïsche keuken wordt gebruikt. Dit geeft de vulling een extra lekkere smaakbeleving. Aan de vulling wordt ook nog dille, verse munt, peterselie en verse uit toegevoegd, waardoor vrij de smaak vrij fris is. Perfect voor de warme zomeravonden dus!

Kweepeer (ayva)

Dacht je dat dolma alleen met groente kon? Ha, mis! Deze mooie en vitaminerijke vrucht wordt in Turkije niet alleen als dessert gebruikt. De kweepeer, in het Turks ook wel ayva genoemd, is een vrucht die in Turkije als hoofdgerecht wordt gegeten. Vaak wordt er dan een smaakvolle rijstvulling aan toegevoegd.

Mosselen

Misschien wel een van de lekkerste variant op de dolma zijn gevulde mosselen. Ook hier is het hoofdingrediënt weer rijst, maar soms worden er ook zoete ingrediënten zoals krenten aan toegevoegd. Eerst worden de mosselen schoongemaakt en gekookt. Daarna worden de mosselen samen met de rijstvulling teruggeplaatst tussen de mosselschelpen, waarna het geheel nogmaals wordt gekookt.

Bij het eten moet je vervolgens de mosselschelpen weer openen. Het wordt gegeten door veel citroen over de gevulde mosselen te persen. Je zou het misschien niet verwachten, maar deze variant op de dolma is in Turkije een echte streetfood, waar je het kan kopen in kleine kraampjes op de straat. Het is vooral populair in de kustgebieden, maar je ziet het als streetfood in Istanbul ook veel voorbijkomen.

Druivenbladeren

De variant met duivenbladeren staat ook wel bekend als sarma. Het is misschien wel een van de moeilijkste gerechten om te maken, maar ook gelijk een van de lekkerste. Smaken zoals krenten, pijnboompitten en kaneel kunnen aan de vulling worden toegevoegd, waarbij rijst het belangrijkste ingrediënt is. De met verschillende kruiden verrijkte rijst smeer je vervolgens uit op de bladeren, waarna je bladeren vervolgens dicht rolt.

Deze gevulde bladeren, die je ook koud kan eten met olijfolie, zijn zeer populair in bijna elke regio in Turkije. Er kunnen ook verschillende bladeren worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de bladeren van de zwarte kool of snijbiet.

Turkse gevulde groente: Dolma/Sarma

In Turkije worden veel soorten dolma geserveerd met yoghurt. Wij kunnen de gevulde paprika’s en gevulde bladeren niet eens voorstellen zonder yoghurt. Weet je niet wat je vanavond moet eten? Kies dan eens een van deze varianten op de dolma, waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten wel in huis, waardoor het makkelijk is om even snel te maken.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER