Hoewel Turkije het hele jaar door mooi is, is de winter in Turkije toch echt wel uniek. Je ziet er de spectaculairste landschappen en er zijn veel bijzondere activiteiten te doen. een veelzijdigere bestemming ga je in de winter niet vinden. Van oude steden bezoeken langs de kust tot aan skiën in het binnenland. Alles is hier te doen en daarom hebben wij voor jou de 8 leukste winteractiviteiten in Turkije op een rijtje gezet.

Als je naar Turkije komt om de historische, toeristische attracties te zien, dan is de winter zeker geschikt. De populairste ruïnes, monumenten en musea zonder wachtrijen en mensenmassa’s, heerlijk! Veel van deze beroemde ruïnes liggen ook langs de kuststreek, wat betekent een milde winter met rond de 16 graden. Het kan soms zelfs bijna aanvoelen als zomer.

Op weg naar het binnenland, zal je zien dat het oosten en het midden van Turkije bedekt is met sneeuw. Twee gebieden in het bijzonder zijn de beste plaatsen om te bezoeken tijdens de winter in Turkije en hebben hun winterwonderlandschap veranderd in heuse toeristische hotspots. Toeristen komen naar zowel Cappadocië, dat ligt in het midden van het land, als naar Kars, in het uiterste noordoosten van Turkije om de mooiste winterse landschappen vast te leggen. Het is er echt adembenemend.

Voor de echt winterliefhebber is echter skiën de beste activiteit. De skiresorts in Turkije worden elk jaar beter en beter met moderne faciliteiten.

Wat wil jij in de winter doen? Gebruik nu onze lijst met de 8 leukste winteractiviteiten in Turkije en plan jouw trip!

Ballonvaart in Cappadocië

Cappadocië is vooral tussen april en oktober een drukte van jewelste. De meeste toeristen zullen deze plek namelijk rond die periode bezoeken. Wanneer de sprookjesachtige schoorsteenformaties bedekt zijn met sneeuw, is het landschap hier op zijn meest magisch en ook een stuk rustiger. De beste manier om dit besneeuwde landschap te ervaren, is uiteraard vanaf grote hoogte. Laat ballonvaren nou net een van de beroemdste activiteiten van Turkije zijn en staat op veel to-do lijstjes van toeristen. Ballonvaren is hier het hele jaar mogelijk en biedt panoramisch uitzicht uitzichten over het landschap.

Kleed je vooral lekker warm aan tijdens een ballonvaart in de winter en wees voorbereid op temperaturen onder het vriespunt wanneer je wordt opgehaald. Ballonvluchten zullen namelijk vertrekken net na zonsopgang vertrekken, dus het kan erg koud zijn!

Voor de beste kans op besneeuwde landschappen, dan zijn januari en februari de beste reismaanden om te komen. Hoewel er van november tot april altijd sneeuw kan vallen, brengen deze twee maanden over het algemeen de meeste sneeuw met zich mee.

Meer weten over een ballonvaart in Cappadocië?

Eastern Express treinreis

De Eastern Express is de beroemdste treinroute van Turkije en de winter is het populairste seizoen om aan boord te springen. Deze treinrit duurt 24 uur en brengt je van Ankara naar het uiterste noordoosten in Kars. Het is een ervaring die je nooit zal vergeten met prachtige uitzichten over besneeuwde landschappen. Hoewel deze treinreis nog weinig wordt gebruikt door buitenlandse toeristen, is hij onder Turkse toeristen echt enorm populair en daarom is het niet makkelijk om een ticket voor de wintermaanden te bemachtigen. Je hebt sinds kort ook nog een tweede Eastern Express, die is speciaal voor toeristen. Hierbij stap je ook tussendoor nog uit om de omgeving te kunnen bekijken. Erg leuk, maar hou er rekening mee dat de reis ook veel langer duurt en tickets heel erg duur zijn.

Lees hier alles over de Eastern Express

Ontdek Kars en de oude stad Anı

Wil jij graag een keer de Eastern Express ervaren, dan kom je uiteindelijk uit in Kars. Kars is een kleine stad in het uiterste noordoosten van Turkije en is de afgelopen jaren een populaire winterbestemming geworden. Kars is de perfecte uitvalsbasis voor toeristische uitstapjes in de omgeving, zoals naar het meer van Çıldır en andere toeristische attracties in het noordoosten.

De belangrijkste attractie in de buurt van Kars is het UNESCO werelderfgoed Anı, een fascinerende ruïne die je elk moment van het jaar kan bezoeken, maar wat toch in de winter het mooiste is. Anı ligt pal tegen de Armeense grens en was een belangrijke handelsroutestad die in de 10e eeuw de hoofdstad van het Armeense koninkrijk werd. Er werden twee grote oorlogen uitgevochten om deze stad tot de Mongolen in 1236 arriveerden. In 1319 zorgde een aardbeving er voor dat de stad in verval raakten, de handelsroute werd afgesloten door de aardsverschuiving en de plek werd totaal verlaten achtergelaten.

Tegenwoordig liggen de elegante kerkruïnes en andere monumenten van Anı verspreid over het plateau.

Kars zelf heeft ook wel wat bezienswaardigheden, zoals een kasteel en een paar historische moskeeën, evenals een aantal mooie 19e-eeuwse architectuur die is overgebleven uit de periode dat de stad onder Russische controle stond. Kars staat meer bekend als een stad voor de fijnproevers, waarin wij in de wintermaanden de lokale specialiteit van gebraden ganzen zeker adviseren om een keer te proberen, het is overheerlijk!

Sleeën op het meer van Çıldır

Ben je in Kars, dan mag ook deze activiteit niet ontbreken op je to do lijstje. Het sleeën op het meer van Çıldır is de laatste tijd steeds populairder geworden en natuurlijk niet voor niets, want het is een onvergetelijke ervaring.

Skiën in Turkije

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar Turkije is een heus skiparadijs. Van Bursa tot Kars heeft bijna elke locatie wel de perfecte setting, de nieuwste apparatuur en faciliteiten van hoog niveau. Wist je zelfs dat er in de buurt van Antalya een skiresort ligt? Zie je het al voor je, in de ochtend even lekker skiën om vervolgens in de middag bij te komen aan het strand, in Turkije kan het! Lees meer..

De beste ski resorts in Turkije

Citytrip naar Istanbul zonder mensenmassa’s

Istanbul is het hele jaar door een bestemming voor een stedentrip, maar er zijn een paar redenen waarom je de stad eigenlijk in de winter zou moeten bezoeken. Ten eerste dalen de hotelprijzen aanzienlijk van november tot maart. De tweede reden is dat er in de winter minder toeristen in de stad rondlopen en er zijn daardoor niet zulke lange wachtrijen voor de populairste bezienswaardigheden. In de winter kun je Istanbul dus veel sneller ontdekken dan in de zomer, je hebt simpelweg minder tijd nodig. Lees verder..

wınteractiviteiten in Turkije

Ruïnes hoppen langs de kust

De overgrote meerderheid van de Turkse toeristen arriveert in juli en augustus aan de kust, maar als je wil ontsnappen aan de drukte op de beroemdste archeologische vindplaatsen van Turkije, ga dan hier in de winter naartoe. Natuurlijk moet je warme kleren meenemen, maar gelukkig zijn er ook zat zonnige dagen. Sneeuw is geen probleem langs de kust, maar het kan er wel heel nat zijn in de winter, dus vergeet vooral je paraplu niet.

De winter is de perfecte periode voor een bezoek aan Efeze, Aspendos en Pamukkale, zonder de enorme mensenmassa’s. Op enkele van de beroemdste oude Lycische vindplaatsen van de Middellandse Zee, zoals Xanthos, heeft u misschien zelfs het geluk om de enige bezoeker ter plaatse te zijn.

Maak zelf een rondje UNESCO werelderfgoed langs de Middellandse Zee

Unesco Werelderfgoed in Turkije

Opwarmen in de hamam

Na een dag sightseeën in koude temperaturen, is er geen betere manier om heerlijk op te warmen dan een hamam. Geef je over aan de warmte, het scrubben en de massage. Istanbul is de thuisbasis voor de mooiste, historische hamams, maar gelukkig vind je ze door heel Turkije. Er zijn veel hotels die tegenwoordig ook hun eigen SPA en hamam hebben.

historische hamam in Istanbul

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER