Veel beschavingen uit de vroegste tijden van de mensheid hebben zich in Turkije gevestigd en hun sporen achtergelaten in dit prachtige land. Spectaculaire voorbeelden van natuurlijke wonderen staan zij aan zij met rijk cultureel erfgoed. Het is dan ook niet gek dat Turkije maar liefst 16 noteringen heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Gaan jullie mee een rondje langs het Unesco Werelderfgoed in Turkije langs de Middellandse Zee?

Wat is de UNESCO werelderfgoedlijst?

UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) heeft meer dan 1000 locaties over de hele wereld uitgeroepen tot uitzonderlijke waarde voor de mensheid. Vanaf 2020 is Turkije de thuisbasis van 16 culturele en 2 gemengde UNESCO-werelderfgoedlocaties. Ook staan er nog maar liefst 84 locaties op de voorlopige lijst. Deze zijn allemaal van groot historisch belang en verdienen ook bescherming en internationale erkenning.

UNESCO werelderfgoed in Turkije langs de Middellandse Zee

Het doet bijna pijn om te schrijven, maar langs de Middellandse Zee heeft Turkije geen locaties die op de Werelderfgoedlijst staan. Gelukkig staan er wel 20 op de voorlopige lijst en niet meer dan terecht en daar ga je hieronder meer over lezen. Ondanks dat ze misschien nog niet op de Werelderfgoedlijst staan, zijn ze zeker de moeite waard om te bezoeken!

1.Karain Cave, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 1994

Ca. 35 kilometer ten noorden van Antalya bevinden zich de grotten van Karain. Deze grotten zijn van zeer groot historisch belang, omdat archeologen er honderdduizenden jaren oude vondsten gedaan hebben. De grot is in 1946 opgegraven en deze opgravingen hebben aangetoond dat de nederzetting hier al 700.000 jaar V.Chr. begon. In de grotten zijn menselijke overblijfselen, veel fossielen en dierenskeletten aangetroffen. De belangrijkste ontdekking zijn tanden en delen van een schedel van een Neanderthaler kind en botten en schedelresten van de Homo-Sapiens uit het laat-Paleolithische tijdperk. Karain is een driedelige grot die op de voorlopige lijst staat als een ‘gecombineerde locatie’. Vandaag de dag kun je deze indrukwekkende grot bezoeken, wat zeker voor liefhebbers van de prehistorie en geschiedenis een onvergetelijke ervaring zal zijn.

 • Antalya Karain CaveYağca Mahallesi, Döşemealtı/ANTALYA | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.00 – 19.00
  Winter: 08.00 – 18.00

 • Kinderen 0 – 8 jaar: Gratis
  Volwassenen: 12.50TL

2. Alahan Monastery, Mersin

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2000

Het Alahan klooster ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Silifke, in het Taurusgebergte. Het natuurlijke landschap van het gebied draagt bij aan de grootsheid van het klooster. Het gebied bestond uit de Westerse kerk (Evangelische Basiliek), het klooster en de Oosterse Kerk. Daartussen bevonden zich de vertrekken van de monniken en de begraaafplaats. De Westerse kerk is helaas gesloopt. De rest van de kloosterruïnes, die nu dus nog zijn te bezoeken, zijn gebouwd in de 5e eeuw N.Chr. De opdrachtgever van de bouw is priester Tarasis. Zijn sarcofaag met inscriptie bevindt zich nog altijd in het gebouw. De hoogtijdagen van het klooster waren rond de Arabische invasie, aan het einde van de zevende eeuw. Na deze periode bleef het klooster echter nog eeuwen overeind staan en in 2000 werd het toegevoegd aan de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed.

 • Mersin Alahan MonasteryGeçimli Mahallesi Alahan/Mut /Mersin | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.15 – 18.45
  Winter: 08.15 – 16:45
 • Geen tickets nodig

3. Het kasteel van Alanya en de scheepswerf, Alanya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2000

Alanya is een beroemde badplaats aan de Middellandse Zee. Er is maar weinig bekend over de vroegere periodes van het kasteel. Uit de periode van de Seltjoeken des te meer. Alanya heette toentertijd nog Alaiye en was vooral in de 13e eeuw een van de belangrijkste steden aan de Middellandse Zee. Het kasteel van Alanya, een citadel uit het Seltsjoekse tijdperk, ligt op 250 meter hoogte, waardoor je een prachtige uitzicht hebt over de stad, de kust en het Taurusgebergte. Er zijn veel verschillende uitzichtpunten, waardoor het ook echt een plek is voor mooie foto’s. Je kunt er voor kiezen om vanaf de haven omhoog te lopen, maar dit is best een stevige klim. Gelukkig kun je sinds 2017 er ook voor kiezen om de kabelbaan te gebruiken.

De scheepswerf, die wordt beschermd door de verdedigingsmuren, blijft een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur. De werf is verdeeld in vijf gewelfde baaien met gelijkzijdige spitsbogen en werd gebouwd in de 3e eeuw na Christus.

 • Antalya Alanya Castle Hisariçi Mahallesi 07400 ALANYA | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.30- 19.00
  Winter: 08.00 – 16:30

 • Kinderen 0 – 8 jaar: Gratis
  Volwassenen: 65 lira

4. Güllük Dağı – Termessos Nationaal Park, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2000

Termessos is misschien wel een van de meest aantrekkelijkste en indrukwekkendste oude steden van Turkije. De locatie en het Nationaal Park draagt bij aan zijn unieke schoonheid. Termessos is makkelijk te bereiken, vanuit Antalya is het zo’n 35 kilometer naar het noordwesten. Tot voor kort waren er geen moderne nederzettingen of wegen die naar deze stad leidden, daardoor zijn de meeste gebouwen voor het grootste deel intact gebleven en geven bezoekers het gevoel dat ze terug in de tijd reizen.

Om Termessos te bezoeken en te zien, heb je zeker minimaal een halve dag nodig. De plek is echt enorm met onder andere vier begraafplaatsen, een theater met een geweldig uitzicht op de berg Solymos, een raadsgebouw uit de Hellenistische periode, indrukwekkende stortbakken en watersystemen, tempels, baden en enorme zuilen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het indrukwekkende landschap en de bossen.

 • Antalya Termessos Archeological Site, Bayatbademleri, 07800 Döşemealtı/Antalya | Bekijk locatie
 • Zomer: 08.00- 19.00
  Winter: 08.00 – 18:00

 • Kinderen 0 – 8 jaar: Gratis
  Volwassenen: 20 lira

5. Kekova, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2000

Kekova is eigenlijk meer de naam voor het gebied en het ligt 200 kilometer ten westen van Antalya. Kekova is een geheel van pittoreske eilanden en talrijke baaien. Langs de noordelijke kant van Kekova hebben aardbevingen er voor gezorgd dat oude huizen onder water zijn komen te staan. Vandaar dat de bijnaam van Kekova ook ‘De verzonken stad’ is. Het hele gebied staat vol met ruïnes uit de Lycische periode en is erg interssant voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Lees hier alles over Kekova, de verzonken stad.

6. St. Nicholas Kerk, Demre, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2000

De Sint-Nicolaaskerk is een tot museum getransformeerd kerkgebouw in de Turkse plaats Demre. De kerk was gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Sint Nicolaas van Myra was geboren in Patra en werd bisschop van Myra. Hoewel er weinig bekend is over de historische Sinterklaas, lijdt het geen twijfel dat hij in Myra leefde en stierf. De kerk is een van de voornaamste byzantijnse gebouwen in Turkije met bijzondere muurschilderingen en mozaïekvloeren en zou gebouwd zijn bovenop het graf van Sint Nicolaas. Het is opgegraven door Turkse archeologen en er is een dak toegevoegd om de structuur te beschermen. De sarcofaag van de heilige bevindt zich in de kerk en in de 11e eeuw werd deze sarcofaag ontheiligd door een groep kooplieden die een deel van de stoffelijke resten van de heilige meenamen naar Bari. Tot op de dag van vandaag weigert Italië deze stoffelijke resten terug te geven. In oktober 2022 vonden archeologen de exacte locatie van het graf van Sint Nicolaas onder de kerk.

 • Merkez Mahallesi, 07570 Demre (Kale)/Demre/Antalya | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.00- 19.00
  Winter: 08.00 – 17:00

 • 125 TL

7. St. Paul Kerk, St. Paul Waterput en de omliggende historische wijken, Tarsus

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2000

St. Paul, ook wel Paul de Apostel genoemd, is misschien wel een van de belangrijkste figuren van het vroege christendom. Paul werd geboren in een Joods gezin in Tarsus, gelegen tussen Mersin en Adana. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste personen van het apostolische tijdperk en zijn invloed op zowel het westerse als het oosterse christendom is groot. In 1704 schreef P. Lucas dat er een kerk in Taurus was die door Paul was gebouwd en V. Langlois bezocht deze in 1851. Volgens de traditie dateert de St. Paul Kerk uit de 11e eeuw. De huidige structuur, een koepelloze basiliek, dateert echter uit de 19e eeuw. Op het plafond zijn er fresco’s van Jezus in het midden, Matthew, Mark, Luke en John aan de zijkanten. Naast de kerk zijn er nog andere belangrijke bezienswaardigheden, zoals de historische waterput, de oude straat en de oude gewelfde Romeinse poort.

 • Şehitkerim, 3407. Sk. No:9, 33440 Tarsus/Mersin | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.00- 19.00
  Winter: 08.00 – 17:00

 • 20 TL

8. Oude steden van de Lycische beschaving, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2009

De oude steden van Lycië liggen op het schiereiland Teke, ongeveer tussen Antalya en Fethiye in. De eerste nederzetting van het gebied dateert uit de paleolithische tijd. De Lyciërs creëerden een spectaculaire beschaving die vooral kan worden waargenomen in hun unieke grafontwerpen. De Lycian Way is een 500 kilometer lang wandelpad en is vooral de laatste jaren enorm populair geworden onder toeristen. Meer zien van het oude Lycië? In het westelijk deel van Lycië zijn vooral Xanthos (werelderfgoed) en Telmessos de belangrijkste plaatsen. In het midden van Lycië gaat het dan om bijvoorbeeld het Kekova-gebied en Myra en in het westen kunnen bijvoorbeeld de steden Olympus en Phaselis bezocht worden.

9. Archeologisch plaats Sagalassos, Burdur

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2009

Sagalassos ligt 120 kilometer ten noorden van Antalya, in de richting van Isparta. Segalassos is een van de best bewaarde oude steden in Turkije. Sinds 1990 voert een wetenschappelijk team van onderzoekers van de KU Leuven, Belgische, Turkse en andere landen elke zomer opgravingen uit in het gebied. Als je nu Sagalassos bezoekt, vind je op de Boven-Aogra (plein) van de stad een gerestaureerde monumentaal fontein met stromend water, 13 meter hoge erezuilen, twee gewelfde poorten en de overblijfselen van de gebouwen rond het plein. De oude stad zelf heeft ook een Romeinse bad, een bibliotheek, een klein fontein waaruit water stroomt, een herenhuis, een theater met 9000 zitplaatsen en vele andere voorwerpen die de duizendjarige geschiedenis van de stad beschrijven. De vondsten en wereldberoemde sculpturen die tijdens de opgravingen zijn opgegraven, worden tentoongesteld in het Burdur Museum. Dit museum is zeker de moeite waard om te bezoeken!

 • Konak, İstasyon Cd. No:4, 15100 Burdur Merkez/Burdur| Bekijk locatie

 • Zomer: 08.30 – 19.00
  Winter: 08.00 – 17:30

 • 20TL

10. Archeologisch stad Perge, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2009

Perge ligt ongeveer 20 kilometer ten oosten van Antalya. De stad is al meer dan 70 jaar met succes opgegraven door Turkse archeologen en in het Antalya Museum vind je alle prachtige vondsten die in Perge zijn opgegraven. Dankzij de minutieuze opgravingen biedt de stad bezoekers een prachtige en verhelderende ervaring. Het theater, het stadion, de stadsmuren, de baden, het plein en de straat met zuilen brengen de oude stad tot leven en geeft je het gevoel alsof je in de tijd reist.

De historische stad Perge
 • Barbaros, Perge Yolu, 07112 Aksu/Antalya | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.00 – 19.00
  Winter: 08.00 – 18.00

 • 100TL

11. Eşrefoğlu Mosque, Beyşehir

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2011

De Eşrefoğlu moskee is gelegen in Beyşehir, 90 kilometer ten westen van Konya. De moskee werd in de 13e eeuw gebouwd als onderdeel van een complex. Het complex omvat de moskee, de tombe van Süleyman Bey en een madrassa. Na zeven eeuw, wordt deze moskee nog steeds gebruikt voor reguliere diensten. Dat is bijzonder, omdat het een van de weinige houten gebouwen is uit die periode, die het overleefd heeft. De kolommen van de moskee zijn namelijk gemaakt van cederhout, wat eerst ook nog eens zes maanden heeft liggen weken in het meer van Beyşehir. Sinds 2011 staat de moskee op de voorlopige lijst van UNESCO met de volgende woorden: “De Eşrefoğlu-moskee bevat alle belangrijke elementen van de vroeg-Anatolische Turkse architectuur en het gebouw is de grootste, best bewaarde moskee met houten zuilen en daken in de islamitische wereld.”

12. Mamure-kasteel, Mersin

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2012

Mamure Castle ligt in de oostelijke Middellandse Zee, 6 km ten oosten van Anamur. Mede doordat het direct aan het water ligt is het een zeer indrukwekkend kasteel. De exacte datum van de bouw is niet bekend. De inscripties op de hoofdpoort (die tegenwoordig niet de hoofdingang is voor bezoekers) stellen echter dat deze in de 15e eeuw werd gebouwd door Ibrahim II van Karaman, een heerser van de Karamanid-dynastie. Het bestaande gebouw geeft aan dat het kasteel bovenop een fort uit de Romeinse tijd is gebouwd. Het kasteel is buitengewoon goed bewaard gebleven en bijna alle torens, de trappen, de moskee en de reservoirs zijn in uitstekende staat. De ruïnes van een Turks bad (hammam) zijn te vinden op de westelijke binnenplaats. Het ingangsgedeelte van de hamam is afgebroken, maar andere delen zijn nog intact.

 • Barbaros, Perge Yolu, 07112 Aksu/Antalya | Bekijk locatie

 • Zomer: 09.00 – 20.00
  Winter: 08.30 – 17.00

 • 20TL

13. St. Pierre kerk, Hatay

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2011

De St. Pierre-kerk, gelegen op de Habibi Neccar-berg in Antakya, is een natuurlijke grot en is omgebouwd tot een kerk. Het is bekend dat St. Pierre, een van de 12 apostelen van Jezus, naar Antakya kwam en probeerde de religie van het christendom te verspreiden en deze plaats in een kerk veranderde, en zijn eerste religieuze bijeenkomsten hier hield. Het is bekend dat de gemeenschap die in de religie van Jezus geloofde, hier voor het eerst de naam “CHRISTEN” kreeg. De kerk heeft een bijzondere betekenis voor het christendom. De kerk van St. Pierre, waar katholieken elk jaar op 29 juni een religieuze ceremonie houden, heeft een zeer belangrijke positie op het gebied van geloofstoerisme.

 • Küçükdalyan, 31010 Antakya/Hatay | Bekijk locatie
 • Zomer: 08.30 – 19.00
  Winter: 08.30 – 17.00

 • 65TL

14. De oude stad van Anazarbos, Adana

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2014

Anazarbos (Anazarbus) ligt 30 kilometer ten zuiden van het district Kozan in Adana. De nederzetting heeft in de loop van haar lange geschiedenis diverse namen gehad. 19 n.Chr. werd de stad Anazarbos gesticht tijdens het bezoek van de Romeinse keizer Augustus, waarna het de naam ‘Kaisareia’ kreeg. Tegenworodig heet de stad ‘Anavarza’. De plek is makkelijk te bereiken vanuit Adana, maar je moet wel voorbereid zijn op een steile klim tijdens een bezoek aan de ruïnes. Het middeleeuwste kasteel en het uitzicht op de top van de heuvel is namelijk iets waarvoor je naar deze plek komt en dus niet gemist mag worden!

 • Dilekkaya, 01500 Kozan/Adana | Bekijk locatie

 • Di-Zo: 08.30 – 17.30 (maandag gesloten)

 • Gratis

15. De oude stad van Korykos, Mersin

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2014

Langs de kustlijn van de oostelijke Middellandse Zee staat de provincie Mersin vol met oude monumenten. Misschien wel een van de meest aansprekende is de oude stad Korykos, wat ook wel brekend staat als ‘Kız Kalesi’. De oude stad ligt op 65 kilometer van Mersin en de ruïnes zijn de afgelopen jaren opgegraven. Hierbij zijn verschillende monumenten gevonden, waaronder een theater.

16. De Vespasianus Titus Tunnel, Antakya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2014

De Vespasianus Titus Tunnel is een oude watertunnel gebouwd in de Romeinse tijd. Het is gelegen binnen de grenzen van de oude stad Seleuceia Pieria, nabij het dorp Çevlik, 35 kilometer ten zuidwesten van Antakya, de historische stad Antiochië. Tijdens de vroege Romeinse periode bloeide Antiochië en werd een van de belangrijkste havens van de oostelijke Middellandse Zee. Omdat de stad werd bedreigd door overstromingen van water dat uit de bergen kwam en de haven dichtslibde en onbruikbaar was geworden, gaf de Romeinse keizer Vespasianus (Vespasianus) opdracht tot de aanleg van een waterleidingsysteem. De tunnel, gebouwd door de berg te graven, was bedoeld om de overstromingen die de haven bedreigden om te leiden. Het omleidingssysteem was gebaseerd op het principe om de voorkant van de stroombedding af te sluiten met een afbuigdeksel en het stroomwater via een kunstmatig kanaal en tunnel naar de zee te brengen. De bouw begon in de 1e eeuw na Christus en werd voltooid in de 2e eeuw na Christus.

 • Kapısuyu, 31800 Samandağ/Hatay | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.30 – 19.00
  Winter: 08.30 – 17.00

 • 25TL

17. Eshab-i Kehf Külliye, Kahramanmaraş

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2015

Eshab-i Kehf is een algemeen bekende legende, zowel in de islam als in het christendom. Het betekent de zeven slapers en staat bekend in het christendom als martelaars en in de islam als metgezellen van de grot. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen die in verschillende tijdperken zijn gebouwd. De kerk werd gebouwd in de 6e eeuw na Christus. Tijdens de Seltsjoekse periode kwam er een moskee bij, waarna een madrassa (religieuze school) volgde. In het begin van de 16e eeuw werd er ook nog een vrouwenmoskee gebouwd. Volgens de legende vielen zeven jonge jongens en hun hond in slaap in een grot om vervolging te voorkomen en werden ze 300 jaar wakker. Er zijn meerdere plekken in Turkije die bekend staan als de grot waar deze zeven slapers sliepen, de meest bekendste is de ‘Grot van de zeven slapers’ in Efeze.

18. Het theater en aquaduct van de oude stad Aspendos, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2015

Het Romeinse theater is een Romeinse theater in de antieke stad Aspendos, 40 kilometer ten oosten van Antalya. Het theater telde 41 rijen met banken en bood zo plaats aan 12.000 toeschouwers. Het is een van de best bewaard gebleven antieke theaters van de Grieks-Romeinse wereld. Het theater is altijd goed onderhouden en gerestaureerd en tegenwoordig is het een belangrijke toeristische attractie voor de regio. In de lente en de zomer kun je er zelfs opera- en balletvoorstellingen zien. Ander belangrijke bouwwerken in Aspendos zijn de grote basiliek, het plein, de fontein, de aquaducten en de twee unieke sifonsystemen (afvoer) die een bron van fascinatie zijn geweest voor archeologen.

 • Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya | Bekijk locatie

 • Zomer: 08.00 – 19.00

  Winter: 08.00 – 18.00

 • 100TL

19. Yivli Minaret-moskee, Antalya

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2016

De Yivli Minaret-moskee met het besneeuwde Taurusgebergte op de achtergrond is zonder twijfel het bekendste silhouet van Antalya. De moskee bevindt zich bij de hoofdingang van Kaleiçi, de oude binnenstad van Antalya, en is een oriëntatiepunt en symbool van de stad. De oorspronkelijke moskee werd in 1230 gebouwd op de ruïnes van een oude kerk. Het werd verwoest in de 14e eeuw en de gebedsruimte werd herbouwd met zes koepels. Het gebouw is een van de oudste voorbeelden van moskeeën met meerdere koepels in Anatolië. Lees verder..

20. De oude stad Kibyra, Burdur

UNESCO Werelderfgoed voorlopige lijst 2016

De oude stad Kibyra, gelegen in het Gölhisar-district van Burdur, wordt ook wel de “stad van gladiatoren” genoemd. Ooit een van de belangrijkste steden van de Romeinse beschaving is de 2300 jaar oude stad Kibyra. De oude stad ligt op drie heuvels met uitzicht op het meer en de vlakte. Je vindt er verschillende Romeinse en Byzantijnse bouwwerken, zoals een stadion, theater, amfitheater en een Romeins bad.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER