Sultanahmet is de oude stad en het meest bezochte gedeelte van Istanbul. Het is het historische deel en het hart van Istanbul en was vroeger ook het centrum van het Ottomaanse Rijk. Istanbul staat bekend als de stad van de zeven heuvels en Sultanahmet is de eerste heuvel van Istanbul. Het is een centrum dat geschiedenis, architectuur, cultuur en kunst, de historische stad van Istanbul, alle belangrijke bezienswaardigheden en groot winkelgebied combineert. Hier kun je heerlijk rondslenteren, terwijl je echt alles tegenkomt wat je je maar kan bedenken. Hier vind je een korte handleiding om meer te weten te komen over Sultanahmet en welke dingen je echt moet doen en zien als je hier bent.

Sultanahmet is een natuurlijke magneet voor miljoenen toeristen in Istanbul, met de populaire bezienswaardigheden uit drie rijken, zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkapi-paleis en de Basilica Cisterne. Ook zijn er een verscheidenheid aan souvenirwinkeltjes, restaurants en cafés en hotels. Het voordeel van dit gebied is dat het voor een groot gedeelte vrij is van verkeer, waardoor je het gemakkelijk te voet of met de tram kan verkennen.

Dingen om te doen & zien in Sultanahmet

Wandel heerlijk over het plein van Sultanahmet en geniet van de sfeer, terwijl je alle populaire bezienswaardigheden, musea, moskeeën, kerken, fonteinen en historische bezienswaardigheden in de buurt hebt. Ben je moe van het vele lopen, kom dan bij in een van de vele restaurants en cafés. Waar je ook van houdt, in dit gedeelte van Istanbul zul je je zeker op je gemak voelen.

Alle meest bezochte historische bezienswaardigheden in Istanbul, zoals de Hagia Sophia, de Basilica Cisterne, het Topkapi-paleis en de Blauwe Moskee bevinden zich hier en kunnen te voet worden verkend.

Het plein van Sultanahmet

Het plein van Sultanahmet staat ook wel bekend als Hippodrome en wordt omgeven door de Blauwe Moskee, Hagia Sophia en Museum van Turkse en Islamitische Kunst. Het is een populaire ontmoetingsplaats en de toeristische zone van Sultanahmet. Het leidt naar alle historische bezienswaardigheden rond het historisch centrum.

Op het plein zelf kun je lekker rondslenteren en de 4e-eeuws Hippodrome uit het Byzantijnse Rijk, de Egyptische Obelisk en de Duitse fontein bekijken.

Sultanahmet plein Istanbul

De Blauwe Moskee

De Sultanahmet-moskee staat in het westen bekend als de Blauwe Moskee. De naam komt van de beroemde blauwe ‘Iznik-tegels’. De moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmet I. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheid en moskee in Istanbul. Let wel op: Het mag dan wel een toeristische attractie zijn, de Blauwe Moskee is ook een actieve moskee. Dit betekent dat je bepaalde gedeeltes in de moskee niet kan bezoeken tijdens het gebed. Verder moet je je uiteraard houden aan de kledingvoorschriften.

de Blauwe Moskee

Hagia Sophia

De Ayasofya is een meesterwerk met zijn innovatie architectuur, rijke geschiedenis, religieuze betekenis en buitengewone kenmerken als de grootste gebouwde Oost-Romeinse kerk. De kerk is drie keer gebouwd op dezelfde locatie en het is ’s werelds oudste en snelste voltooide kathedraal. Na de verovering van Constantinopel door de Ottomaanse sultan Mehmet II, werd de Ayasofya omgebouwd tot de keizerlijke moskee van het Ottomaanse rijk. In de jaren dertig van de vorige eeuw, werd er begonnen met restauratiewerkzaamheden, waardoor het voor publiek werd gesloten. In 1934 werd de Ayasofya heropend als museum zonder religieuze praktijken. Een decreet in juli 2020 veranderde dit, toen werd de Ayasofya weer officieel een moskee. Wel is de moskee nog steeds open voor toeristen en kun je deze dus nog steeds bezoeken.

Istanbul Hagia Sophia

Het Topkapi-paleis

Het Topkapi-paleis ligt op het puntje van het historische schiereiland in de wijk Sultanahmet. Het paleis is een van de iconische bouwwerken van Istanbul. 400 jaar lang was het Topkapi-paleis het administratieve, educatieve en artistieke centrum van het Ottomaanse rijk. Het was de residentie van de Ottomaanse sultans. Het Topkapi-paleis herbergt onschatbare heilige relikwieën die worden bewaard in Has Oda, de geheime kamer van de sultan. De belangrijkste relikwieën zijn de mantel en het haar uit de baard van de profeet Mohammed.

Tot slot vind je in het Topkapi-paleis ook nog de beroemde harem, het privégedeelte van het paleis waar de echtgenotes en bijvrouwen van de sultans woonden.

Istanbul Topkapi-paleis

Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne is gelegen ten zuidwesten van de Ayasofya. Het is gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus, in de 6e eeuw voor Christus. Het is een groot ondergronds waterreservoir dat door het publiek ‘Yerebatan Cisterne’ wordt genoemd vanwege de ondergrondse marmeren zuilen. Omdat er vroeger een basiliek boven de cisterne was, wordt deze ook wel Basilica Cisterne genoemd. Het is een indrukwekkend bouwwerk met 336 zuilen. Behalve enkele van de randen en gegroefde kolommen van de stortbak, hebben de meeste ervan de vorm van een cilinder. Twee Medusa koppen, die worden gebruikt als steunen onder de twee kolommen aan de noordwestelijke rand van de cisterne, zijn het grote kunstwerk uit de Romeinse tijd.

basilica cisterne

De Arasta Bazaar

Achter de Blauwe Moskee ligt de Arasta Bazaar. Een levendige en toeristische plek waar je een verscheidenheid hebt aan winkeltjes vol met tapijten, leer, ambachten en souvenirs.

Museum voor Turkse en Islamitische Kunst

Gelegen in het Ibrahim Pasha-paleis, is het een van de belangrijkste gebouwen van de 16e-eeuwse Ottomaanse civiele architectuur. Het museum toont zeer uniek, meer dan 40.000 items op de tapijt-, manuscript-, hout-, glas-metaal-keramische en etnografie secties.

Museum voor Turkse en Islamitische Kunst Istanbul

Istanbul Archeologisch Museum

Een van de rijkste archeologiemusea ter wereld, Istanbul Archeologiemusea bestaan uit drie afzonderlijke musea op de site, waaronder het Archeologisch Museum, het Museum van het Oude Oosten en het Betegelde Paviljoen.

Musea huisvesten meer dan een miljoen immense collecties van verschillende beschavingen zoals Assyrische, Hettische, Egyptische, Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse beschavingen die door de geschiedenis heen een diep effect hadden

Hurrem Sultan Hamam

Gelegen tussen de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee, werd de historische Hurrem Sultan Hamam (Turks bad) (1556-1557) gebouwd door de architect Sinan, met de wens van de Hurrem Sultan, de beroemde vrouw van de Ottomaanse Sultan Suleiman de Grote.

Het werkende Turkse bad (aparte baden voor mannen en vrouwen) biedt hamamarrangementen met verschillende massagetherapieën en rituelen. Er is ook een terras en een restaurant waar u kunt uitrusten tijdens uw Sultanahmet-wandeling.

Ontdek meer historische hamams in Istanbul

Hurrem Sultan Hamam

De Duitse Fontein

Gelegen tussen het Sultanahmet-plein en de Blauwe Moskee, is de Duitse Foutain, ook bekend als “Fontein van Kaiser Wilhelm II”, een zeer mooie fontein met een geweldige architectuur met zuilen en een prachtige koepel.

Duitse fontein - Alman Çesme

Gulhane Park (Rozenpark)

Gelegen tussen de Sultanahmet en Eminonu, Gulhane Park (Rose Garden) is een van de mooiste parken in Istanbul voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Het park beslaat een enorm gebied. Er zijn verschillende zeer mooie tuinen, bomen, zwembaden en terrasjes met het indrukwekkende uitzicht op de Bosporus.

Er is ook een Museum van de Geschiedenis van Wetenschap en Technologie in de Islam in het park, een unieke in de wereld die de moeite waard is om te zien

Gulhane Park Istanbul

Hoe kun je het beste de bezienswaardigheden verkennen?

Rondleidingen

Dit is de beste en een van de goedkoopste opties die we vooral voor nieuwe bezoekers aanbevelen. Wanneer u boekt, ontvangt u een e-mailbevestiging met vergadergegevens en daar wordt uw naam gecontroleerd door de lijst van de officiële gids met uw bevestigingsnummer.

Tour langs de hoogtepunten van de stad met Hagia Sophia en de Blauwe Moskee

Beleef Istanboel tijdens een stadstour met gids en bewonder de historische hoogtepunten. Bezoek de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee, en ga vervolgens winkelen in de Grand Bazaar.

Hoogtepunten:

 • Ontdek de iconische monumenten van Istanboel, waaronder de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee
 • Luister naar verhalen over de geweldige geschiedenis van Istanboel ten tijde van het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk
 • Zie de ruïnes van het Hippodroom van Constantinopel
 • Bezoek de Grand Bazaar, een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld
 • Stap in het verleden met levendige vertellingen en verhalen van je gids

Ticketprijs: Rond de €30,-

Extra: De bezoekers die via onze website boeken, besparen gemiddeld 20% op de prijs. Klik op de rode button hieronder voor meer info en de prijzen!

Hoogtepunten door Istanbul met een privégids en een kleine groep

Bezoek de Hagia Sofia, de Blauwe Moskee, de Basilica Cisterne, het Orient Express-treinstation, een wandeling over de Galata-brug, de Kruidenbazaar. Zie en leer over het Romeinse Hippodroom, de Duitse Fontein, de Zuil van Constantijn en geniet van een traditionele Turkse lunch.

Hoogtepunten:

 • Ontdek de populairste sites van Istanbul onder gezelschap van een professionele gids tijdens een volledige rondleiding
 • Bezoek de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, Orient Express-treinstation, de Galatabrug en de Kruidenbazaar
 • Luister onderweg naar de verhalen over het Romeinse Hippodroom (inclusief de Egyptische Obelisk en de Duitse Fontein en de Kolom van Constantijn
 • Bewonder de 1500 jaar onder grond Basilica Cisterne
 • Groet de hoofden van Medusa ondersteboven in het water

Ticketprijs: Rond de €60,-

Extra: De bezoekers die via onze website boeken, besparen gemiddeld 20% op de prijs. Klik op de rode button hieronder voor meer info en de prijzen!

Uiteten en nachtleven

Sultanahmet is 24 uur live. En deze populaire toeristische zone biedt natuurlijk een breed scala aan eetgelegenheden, van luxe restaurants tot zeer beroemde kwaliteitsrestaurants en cafés waar zowel toeristen als de lokale bevolking naartoe gaan. U kunt elk soort eten en drinken, Turkse en wereldkeuken voor uw smaak vinden in Sultanahmet.

De meeste populaire restaurants en cafés zijn verzameld langs het Sultanahmet-plein en de tramlijn, in de buurt van de populaire bezienswaardigheden en monumenten en de toeristische zone van Sultanahmet, waar alle meeste hotels zijn verzameld.

De historische 1920 Sultanahmet Koftecisi (gehaktballetjes), Hafiz Mustafa en Terrace Restaurant en Café zijn zeer populaire restaurants in Sultanahmet.

Waar te verblijven?

Ben je een liefhebber van geschiedenis en wil je graag de historische bezienswaardigheden van de stad zien, zoals de meest bezochte musea, paleizen en moskeeën? Dan ben je uiteraard op zoek naar een hotel met de beste locatie en dat is dus Sultanahmet. Je zit over dichtbij en je bevindt je echt in het hart van het oude centrum.

Bekijk nu onze selectie van de beste luxe hotels in Istanbul

Je kan ook zelf jouw ideale hotel in Sultanahmet vinden via Booking.com of Trivago.

Hoe kom je er?

Openbaar Vervoer

Het bereiken van Sultanahmet is super makkelijk, want Sultanahmet is een van de meest populaire hubs voor zowel toeristen als de lokale bevolking in Istanbul.

 • Van Kadikoy en Uskudar: Neem een openbare veerboot naar Eminonu en neem vervolgens de Bagcilar-Kabatas tram (T1 lijn) van de halte Emoninu naar Sultanahmet
 • Vanuit Taksim: Vanaf de halte Kabatas of een van de andere haltes langs de Galatabrug neem je de tram Bagcilar-Kabatas. Om bij deze tramhalte te komen, kun je vanaf het Taksimplein een soort ondergrondse kabelbaan nemen richting Kabatas.
 • Hou er rekening mee dat het plein van Sultanahmet en de meeste verbindingswegen verboden terrein is voor autoverkeer. Wij raden dan ook af om met jouw eigen auto naar dit gebied te komen, je zal je auto ver buiten het centrum moeten parkeren en alsnog met het openbaar vervoer verder rijden.
 • Bekijk de spoorwegenkaart voor de tramhaltes in Istanbul en de veerbotenkaart voor de veerboten, zo weet je precies welke tram of boot waar heen gaat en stopt.

Vanaf de luchthavens in Istanbul

 • Van het nieuwe Istanbul Airport: De afstand naar Sultanahmet is 45 kilometer en duurt zo’n 100 minuten. Je kan er voor kiezen om een shuttlebus van de luchthaven te nemen, dit kost ongeveer 20 TL per persoon. Vind je dat misschien te spannend, dan kun je er ook voor kiezen om een taxi te nemen (minimaal 130 TL) of een privétransfer te regelen.
 • Van Sabiha Gokcen Airport: De afstand naar Sultanahmet is 45 kilometer en duurt zo’n 100 minuten. Je kan er voor kiezen om een shuttlebus van de luchthaven te nemen, dit kost ongeveer 20 TL per persoon. Vind je dat misschien te spannend, dan kun je er ook voor kiezen om een taxi te nemen (minimaal 130 TL) of een privétransfer te regelen.

De kaart van de omgeving

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER