De laatste tijd wordt er in Turkije veel aandacht besteed aan klimsport. Turkije is een uitstekend land om bergen te beklimmen, mede doordat het land boven zeespiegel ligt en het over het algemeen een robuust landschap heeft. De meeste hoge bergen liggen in het oost-westelijke gedeelte van Turkije. Ben jij een avonturier en ervaring met bergbeklimmen? Wij hebben de 5 mooiste bergen in Turkije op een rijtje gezet. Deze moet je dan echt een keer gaan bezoeken.

Berg Ararat – Ağrı Dağı

De berg Ararat bestaat eigenlijk uit twee delen: De kleine berg Ararat en de grote berg Ararat. Beide zijn slapende vulkanen, maar men weet niet wanneer ze voor het laatst actief geweest zijn. De grote berg Ararat is de grootste berg in Turkije met een hoogte van 5.137 meter. De kleine berg Aratat is, zoals de naam al zegt een stukje kleiner, 3.896 meter. De bergen hebben een lange en illustere geschiedenis en worden door velen als heilige plek gezien, omdat het de plek is waar de Ark van Noach kwam te rusten aan het einde van de zondvloed. De berg ligt in de provincie Iğdir ın het oost-westelijke deel van Turkije en loopt door naar het Armeense hoogland.

Op 21 februari 1970 bereikte de voormalige president van de Turkse bergsportfederatie als tweede de top. Dit veroorzaakte een een golf van klimmers in de jaren tachtig, dit leidde weer tot een verbod op het beklimmen van deze legendarische berg. Sinds 1998 is het wel weer toegestaan om de berg te beklimmen, maar alleen op de gebieden die de overheid hiervoor heeft opengesteld.

Je kunt de berg Ararat het beste beklimmen tussen juli en september, maar klimmen in de winter is ook mogelijk. Alleen ervaren klimmers met de juiste uitrusting mogen de volledige trektocht maken. Wil je liever vanaf de zijlijn toekijken, dan is het nabijgelegen stadje Dogubeyazit leuk om te bezoeken. Hier kun je ook het Ishak Pasha paleis bezoeken en vind je andere historische bezienswaardigheden.

Bergbeklimmen Turkije: de 5 mooiste bergen in Turkije

Berg Erciyes

De berg Erciyes ligt in de buurt van Kayseri en is eigenlijk een stratovulkaan, hoewel de laatste uitbarsting heel lang geleden plaatsvond. Deze berg is een echte topattractie onder toeristen, maar vooral onder de lokale bevolking. In de wintermaanden verandert de sneeuwval de berg in een echt winterwonderland, perfect voor skiën, snowboarden en andere wintersporten. In het voorjaar en de zomer is de berg in bloei en is het de perfecte plek om te wandelen, kamperen, mountainbiken en andere outdoor activiteiten. Er zijn verschillende reisorganisaties die de reis naar deze berg aanbieden en is erg leuk om te doen als je een keer een ander Turkije wil zien.

Kaçkar berg

De Kaçkar berg is de vierde hoogste berg van Turkije en ligt in het oostelijk gedeelte van de Zwarte Zee regio. Deze schitterende berg is 3932 meter hoog. Het gebied werd in 1994 uitgeroepen tot nationaal park. In de winter kun je hier skiën, snowboarden en andere winteractiviteiten ondernemen. In de zomer is deze plek perfect geschikt om te wandelen en te kamperen. De beste tijd om te trekken door het gebied is van juni tot september, wanneer het helder weer is en de flora en fauna op zijn mooist. Er zijn twee verschillende wandelpaden. Ben je een amateur wandelaar, dan raden wij aan om de berg te beklimmen vanaf de Zwarte Zee kant. De wat mee ervaren wandelaars kunnen, voor wat meer uitdaging, ook beginnen bij de Coruh-kant.

Suphan berg

De Suphan berg is een inactieve vulkaan die ligt in de oostelijke provincie Van, ten noorden van het Van meer. Het uitzicht vanaf de 4.058 meter hoge berg omvat het meer en de vallei beneden. De Suphan berg is de derde hoogste berg van Turkije en is daarom geliefd bij zowel Turkse als buitenlandse bergbeklimmers.

In de winter is de berg bedekt met sneeuw en relatief ongerept. Er bevinden zich geen wintersportfaciliteiten. In de zomer is de trekking relatief makkelijk, zeker vergeleken met andere bergen in Turkije. omdat de berg geen kliffen en rotswanden heeft. Het bestaat eigenlijk vooral uit een zanderig oppervlak.

Onder de berg ligt het meer van Van, wat ook erg leuk is om op een later tijdstip te ontdekken. Het meer van Van heeft zijn eigen wandelroutes en past daarom uitstekend in een actieve wandelvakantie.

Uludağ berg

Uludağ is de hoogste berg in het westen van Anatolië en is gemakkelijk te bereiken via de weg en de kabelbaan vanuit het nabijgelegen Bursa. Uludağ is een belangrijk wintersportgebied voor zowel lokale inwoners als buitenlandse toeristen. De hoogste top is Kartaltepe met een hoogte van 2543 meter. In de lente en de zomer komen bezoekers hier heen voor de prachtige natuur en de geschiedenis van de regio. Je kan hier heerlijk kamperen en wandelen over de groene heuvels en valleien. Ook onder vogelspotters is dit een beroemde plek.

De Byzantijnse monnik Sint Joannicius de Grote leefde als kluizenaar op de Uludağ berg. Ook vind je in de stad Bursa nog veel historische Christelijke overblijfselen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER