Ben je op zoek naar de mooiste plekjes in Turkije, dan ben je hier op het juiste adres. Je vindt hier 7 oogverblindende meren in 7 verschillende regio’s van Turkije. De een is nog mooier en specialer dan de ander, maar allemaal met dezelfde adembenemende natuur. Hou je fotocamera gereed en geniet vooral van de heerlijke rust om je heen. 

Groen, blauw, rust, natuur en frisse lucht, allemaal woorden die bij je opkomen bij meren. Het zijn natuurlijke wonderen die opgaan in hun omgeving. Ze bieden je een prachtig uitzicht door alle seizoenen heen. Meestal kun je ook verschillende activiteiten ondernemen in en rondom een van de meren. Het zijn de mooiste plekken waar blauw en groen elkaar ontmoeten, waar je kan ontsnappen aan al het lawaai van de drukke steden en je volledig kan genieten van de natuur om je heen.

Turkije is rijk aan dit soort meren, er zijn er wel meer dan 100 door het hele land. Hoewel het moeilijk is om de mooiste uit te zoeken, hebben wij toch een selectie gemaakt van onze favoriete 7 meren in 7 verschillende regio’s in Turkije.

Egeïsche kust – Het meer van Köyceğiz

Het meer van Köyceğiz ligt in de provincie Muğla. Het is een van de grootste kustmeren van Turkije en staat bekend om haar zwavelhoudende water. Dit zwavel zorgt ervoor dat het water zelfs af en toe groen wordt. Het meer is omgeven door hoge bergen en doet in eerste instantie aan als een zee. 7500 jaar geleden is het meer ontstaan doordat er aardbevingen plaatsvonden rondom het gebied. Zo heeft zich er een nieuwe, lange duinrand gevormd die de zee vrijwel geheel afgrenst. Het meer staat nog steeds in contact met de zee door middel van de straat van Dalyan. Hiermee is het een van de zeven meren ter wereld die via een natuurlijk kanaal met de zee verbonden is.

Lokale mensen zwemmen in de warme periodes in het meer om heerlijk af te koelen. Je moet wel weten dat het meer vol zit met slangen, waardoor niet iedereen graag dit water in gaat, ondanks de helderheid van het water.

In het wandelgebied rond het meer kun je genieten van de zomermaanden met een zelfgemaakt ijsje of het beroemde lokma, een populair dessert van de Egeïsche kust.

het meer van Köyceğiz

Oost-Anatolië – Het Vanmeer

Het Vanmeer is het grootste meer van Turkije. Vanwege haar opvallende blauwe kleur is dit een trekpleister voor toeristen. Het heeft geen natuurlijke uitgang voor het water, maar ontvangt water uit verschillende rivieren uit de omliggende bergen. Het waterniveau blijft altijd gelijk in het Vanmeer, dit komt door verdamping. Dit is ook de reden waarom het meer ontzettend veel zout bevat. Hoewel het er in de winterperiode ontzettend koud wordt, bevriest het water maar zelden door het hoge zoutgehalte.

De laatste jaren worden er steeds meer ontdekkingen gedaan in het Vanmeer. Zo werden er in 2017 nog duizenden jaren oude ruïnes onder het water ontdekt. Hierdoor weten we dat de geschiedenis van het Vanmeer zeker duizenden jaren teruggaat.

Er gaat ook een legende rond over het Vanmeer. Zo beweert de lokale bevolking dat er een monster in het meer van tijd tot tijd verschijnt. Hier werd zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar echt bewijs is er nooit gevonden. Toch telt een gewaarschuwd mens voor twee, mocht je het Vanmeer bezoeken, dan kan een enorm zwart wezen met stekels op zijn rug je begroeten.

Centraal-Anatolië – Het Meke meer

Het Meke meer, wat eigenlijk een krater is, ligt op 8 kilometer van het district Karapinar. Het meer wordt ook wel eens ‘boze oogparel’ genoemd, omdat vanaf bovenaf gezien het lijkt op een oog. Dit komt omdat er een cirkelvormige krater ligt in het midden van het meer. Het ligt op de top van een heuvel die is ontstaan uit vulkaan overblijfselen. Het zout water van het meer is gemengd met magnesium en natriumsulfaat wat ter plekke uit de grond komt. Het is een prachtige plek en indrukwekkend om te zien.

Helaas begint het Meke meer zijn karakteristieke uiterlijk te verliezen als gevolg van de klimaatverandering. Dit magnifieke meer moet je dus zeker bezoeken voordat het te laat is en helemaal verdwijnt.

Zwarte Zee – Borçka Karagöl

Hou je camera gereed, want van deze prachtige uitzichten wil je foto’s blijven nemen. Borçka Karagöl is gelegen in Artvin in de Zwarte Zee regio en is ook een natuurpark. De regio is rijk aan flora en fauna die zeker de aandacht trekt van de natuurliefhebber en toeristen, ondanks dat de plek niet makkelijk te bereiken is. Het meer en haar omgeving lijken op een regenwoud en bieden zowel in de zomer als in de winter een prachtig uitzicht.

borcka karagol

Marmara – Manyas meer

Het Manyasmeer, ook wel bekend als het vogelmeer, ligt in Balıkesir in de regio Marmara. Het meer is een belangrijke broedplaats voor kuifpelikanen en kleine aalscholvers, een bedreigde diersoort in Europa. Het meer staat bekend als het vogelmeer, omdat het de broedplaats is voor verschillende vogelsoorten. Hierdoor wordt een deel van het gebied aangemerkt als leefgebied van de vogels en is het daarmee beschermd gebied. Ben je een echte vogelliefhebber, dan mag deze plek niet ontbreken op je bucketlist!

Mediterrane kust – Lake Salda

In de Turkse provincie Burdur, aan de voet van de berg Esler, ligt de adembenemende schoonheid van Lake Salda. Het witste strand en water met een ongewone felblauwe kleur hebben er voor gezorgd dat dit meer de Turkse Malediven wordt genoemd. En hoewel het zand bij nader inzien helemaal geen zand blijkt te zijn, maar minerale afzettingen, blijft het water verbazen met zijn heldere fascinerende kleuren.

Al vaker hebben wij gezegd, de herfst is een van de mooiste periodes om te reizen door Turkije. Het is echt onbetaalbaar om getuige te zijn van de veranderde kleur van het plantendek en nieuwe plekken te ontdekken. We hebben geluk dat Turkije behoorlijk rijk is aan bezienswaardigheden in de herfst. Het Saldameer in Burdur is daar een goed voorbeeld van. Op ongeveer 2,5 uur rijden van Antalya ligt dit wonderschone plekje en is daarom perfect te combineren tijdens jouw vakantie, zeker in combinatie met Pamukkale. Uiteraard is de plek in de zomermaanden net zo wonderschoon. Nog een groot voordeel: Het is ook nog eens leuk om te doen met kinderen. Meer lezen..

Lees ook: Lake Salda: De Malediven van Turkije

Lake Salda

Zuidoost Anatolië – Atatürk-dammeer

Dit kunstmatige stuwmeer in de regio Zuidoost-Anatolië is een meer dat tussen de provincies Adıyaman, Şanlıurfa en Diyarbakır ligt. In deze regio zijn er geen natuurlijk gevormde meren. Het kunstmatige stuwmeer ontstaat door het aanleggen van dammen rondom de Eufraat en de Tigris. Het Atatürk-dammeer is ook gelijk het grootste stuwmeer van Turkije. Het stuwmeer wordt meer dan eens vergeleken met Lake Salda, vanwege haar felblauwe en groene kleuren. Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat dit meer ook wel de Malediven van het Zuidoosten wordt genoemd.

atatürk dam

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER