Bursa is de op drie na grootste stad van Turkije en de eerste belangrijke hoofdstad van de Ottomanen. De stad is bezaaid met onschatbare gebouwen uit haar glorieuze verleden, de graven van de oprichters van het rijk en de grote moskee (Ulu camii). Bursa is ook het industriële centrum van Turkije en het productiecentrum voor auto’s en textiel. Ondanks dat het dus de thuisbasis is van vele fabrieken, is de stad nog wel steeds verrassend groen met parken, tuinen en bossen. Dit heeft de stad zelfs de bijnaam ‘groene Bursa’ opgeleverd. De stad is een mix van landschappelijke schoonheid en rijke geschiedenis. Ontdek hier de vele historische wonderen in Bursa en laat je betoveren en inspireren voor een bezoek aan Bursa.

De boom van Inkaya

De historische Inkaya boom dankt haar naam aan het dorp Inkaya. Dit was ooit een van de eerste dorpen van het Ottomaanse Rijk in dat gebied. De 600 jaar oude boom is wereldberoemd en heeft een prachtig uiterlijk. De diameter is zo’n 3 meter en de hoogte is 35 meter. Deze monumentale boom heeft 13 hoofdtakken, waarvan de takken tot zo’n 3 tot 4 meter dik worden. Het is een van de oudste bomen van Turkije met een omtrek van meer dan 9 meter. De boom van Inkaya is een belangrijk symbool waar zowel lokale als buitenlandse toeristen altijd even naar toe komen om er thee onder te drinken.

Cumalıkızık

In de jaren 1300 werd de stad Cumalıkızık gesticht. De historische textuur van het dorp is zeer goed bewaard gebleven. Voorbeelden van de landelijke burgerlijke architectuur uit de vroege Ottomaanse periode zijn op de dag van vandaag ook goed bewaard gebleven. Hierdoor is de stad een zeer interessante en meest bezochte nederzetting geworden. Het is ook vaak een decor voor historische films.

De Grote Moskee

De Grote Moskee van Bursa werd gebouwd tussen 1396 en 1400 door de Ottomaanse sultan Bayezid I. De moskee is een van de historische symbolen van Bursa. De minbar, dit is een preekstoel waar de imam op staat om preken te houden, is gemaakt met de kündekari-techniek. Tot aan de dag van vandaag staat dit als een waardevol kunstwerk bekend en is het een voorbeeld van de overgang van de Seltsjoekse beeldhouwkunst naar de Ottomaanse houtsnijkunst.

Ook bevat de moskee ongeveer 192 kalligrafieplaten geschreven in de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Ze sieren de muren van de moskee en behoren tot enkele van de meest originele voorbeelden van de Ottomaanse kalligrafie.

De fontein, waar gelovigen hun rituele wassingen kunnen uitvoeren, is gelegen onder een open koepel in de moskee. Het is een van de opmerkelijke kenmerken van de Grote Moskee.

De Irgandı Brug

De Irgandı brug werd gebouwd in de periode van de Ottomaanse sultan Murad II in 1442. In de 15e eeuw werd Bursa een belangrijk handelscentrum. In het kader van ontwikkelingsactiviteiten is bekend dat handelaren ook structuren bouwden voor commerciële doeleinden. De Irgandı brug was daar een van, die werd gebouwd met een Ottomaanse bazaar bovenop. In de hoofdstructuren van de brug bevonden zich de schuren en de magazijnen.

Er zijn maar vier bruggen ter wereld met bazaars op de top, daarvan is deze Irgandı er dus één van.

De Grot van Oylat

De Grot van Oylat is een toeristische grot in het district Inegöl van Bursa. De grot heeft een lengte van 665 meter en een hoogte van 95 meter. Het is een grot die op de helling van de kloof staat aan de westkant van de Oylat rivier. Er leven vleermuizen, duizendpoten, regenwormen en vlinders in de grot. Ook wordt er beweerd dat de grot met een 90& luchtvochtigheid erg goed is voor astma- en bronchitispatiënten.

Koza Han

Een han was een soort herberg langs de weg. Doordat Bursa een belangrijke handelsstad geworden was, moesten handelaren ook plekken hebben op de weg er naar toe om bijvoorbeeld te kunnen slapen en bidden. Aan het einde van de 15e eeuw werd daarom de Koza Han gebouwd door de architect Abdul ula Bin Pulad Shah. De bouw werd besteld door de Ottomaanse sultan Bayezid II. Uiteindelijk diende het gebouw als basis voor de andere werken en gebouwen van de sultan die hij uiteindelijk in Istanbul bouwde.

De herberg bestaat uit een hoofdblok van twee verdiepingen rond een rechthoekige binnenplaats. Er waren 95 kamers, waarvan 45 op de begane grond en 50 op de benedenverdieping. Elke kamer heeft twee ramen die naar buiten open kunnen.

De moskee op de binnenplaats van de Koza Han heeft een achtzijdige structuur met een fontein en een zwembad eronder. De structuur is bedekt met een met lood bedekte koepel.

Botanisch Park

Het ‘Soğanlı Botanisch Park’ werd in 1998 in gebruik genomen om de stad binnen de groene gordel in Bursa van voldoende zuurstof, nieuwe recreatie en gezonde sportgebieden te voorzien. Het park, gelegen op een oppervlakte van meer dan 400.000 vierkante meter, herbergt kruidenonderzoek en wetenschappelijke studies. In het park vind je ook de Japanse tuin, de Engelse tuin, de Franse tuin, de rozentuin, de azalea, de rododendrontuin, de geurige kruidentuin, de rotstuin, de kleurentuinen en de gevormde plantentuin.

Het Soğanlı Botanisch Park biedt je de mogelijkheid om te rusten en de bladeren en bloemen van allerlei bloeiende planten te observeren, maar je kan er dus ook sporten. Het park heeft 12.000 vierkante meter aan natuurlijke wandelpaden, joggingpaden, 1000 meter met asfalt bedekte fietspaden en vijvers. De replica’s van enkele beroemde oude Bursa-huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw voegen ook een andere schoonheid toe aan het park.

Gölyazı

Gölyazı is een van de meest populaire bestemming voor natuurreizen in Bursa. Het heeft een ansichtkaartachtig landschap aan de oevers van het Uluabatmeer. De geschienis van Gölyazı, dat eigenlijk een schiereiland is dat door een brug met het land is verbonden, dateert uit de zesde eeuw voor Christus. De stad is de thuisbasis van belangrijke historische schatten die vooral stammen uit de Romeinse periode.

Met haar ongerepte natuur en fascinerende uitzicht op het meer is Gölyazı ook het toneel van vele films en tv-series. Het is een plek die je in ieder geval moet bezoeken om prachtige foto’s te maken van de kleurrijke vissersboten opgesteld om het meer heen, de stadsmuren van duizenden jaren oud die de stad omringen en de Ottomaanse huizen met stenen en houten architectuur die de schattige geplaveide straatjes sieren.

Tirilye

Tirilye staat ook wel bekend als Zeytinbağı. Het heeft altijd de aandacht getrokken van het oude Rome tot de Ottomaanse periode vanwege de prachtige locatie. Het is ook een van de belangrijkste hotspots van Bursa op het gebied van fotografie en historische rondleidingen. Dit komt door haar prachtige straten die de historische sfeer behouden en lijken op een openluchtmuseum. De theetuinen van Tirilye, die altijd koel zijn met de zeebries in de zomermaanden, zijn ook de beste plaatsen om even bij te komen en de hitte een beetje te verlichten.

In Tirilye vind je onder andere de Byzantijnse Haghios Stefanos Kerk, die dateert uit de Romeinse periode en in de 14e eeuw werd omgevormd tot een moskee en het Tirilye Turkse bad dat werd gebouwd in de 16e eeuw en nog steeds in gebruik is. De Tas Mektep, de Nieuwe Stenen School, is een opvallend architectonisch werk uit 1909 en de Kemerli Kerk behoren eveneens tot de belangrijkste plaatsen om te zien in Tirilye.

Eigenlijk is de lijst wat je moet zien zo lang, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te schrijven. Er zijn veel must-see plekken zoals Gemlik, de Uzun bazaar, de Kestel waterval, Muradiye Complex, de Groene Tombe en de Emir Sultan Tombe.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER