Lokale gerechten vertellen veel over de cultuur en levensstijl van een land. Centraal-Anatolië, waar Cappadocië onder valt, heeft haar smaken eeuwenlang bewaard en vele generaties lang doorgegeven. Sommige staan vandaag de dag nog steeds bekend als traditionele Cappadocische gerechten. Als centrum van agrarische rijkdom is Cappadocië vooral beroemd om haar voedsel dat rijk is aan granen, peulvruchten en vlees. Dit wordt vervolgens langzaam gestoofd in aardewerken stoofpotten. Ontdek nu de lokale gerechten in Cappadocië.

Testi Kebab

Testi Kebab is een populair lokaal gerecht dat wordt gekookt met lams- of rundvlees, ui, peper, knoflook, tomaten, aardappelen en kruiden. In de kookmethode van Centraal-Anatolië worden deze lokale smaken vervolgens in 2,5 uur gestoofd in een aardewerken pot. Kun je je al voorstellen hoe super zacht het vlees en de groenten geworden zijn? Door dat de smaken en sappen zich urenlang met elkaar mengen, komt er ook nog eens een heerlijke aromatische geur van dit gerecht af als de stoofpot kapot gemaakt wordt.

Restaurants kunnen dit gerecht op verschillende manieren presenteren. De meest bekende manier is dat de ober de aardewerken pot breekt en het vervolgens serveert in een soort stoofschotels. Deze schotels zijn essentieel voor het behouden van de warmte. Alle kannen en potten zijn overigens gemaakt in Avanos en is ontzettend duurzaam, omdat het gerecycled wordt.

gerechten in Cappadocië: testi kebabi

Arabaşı Çorbası

Arabaşı Çorbası is een van de oudste en bekendste soepen uit Konya. Het wordt voornamelijk bereid bij speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld tijdens de viering van het nieuwe jaar. De soep heeft verschillende versies, sommige zijn gemaakt van kippenvlees of kippenbouillon en wordt er een soort deeg aan de soep toegevoegd. In de dorpen wordt het deeg geserveerd op een speciale schaal en de soep in een grote kom. Eerst eet je dan een stuk deeg en vervolgens een hap soep. De combinatie van het koude deeg en het warme en peperige soep zorgt voor een hele bijzondere smaak.

Çebiç

Ook dit heerlijke gerecht is afkomstig uit Konya en kun je proeven in de regio van Cappadocië. Deze populaire delicatesse is gemaakt van lamsvlees en wordt langzaam gegaard in een kan. Het wordt geserveerd over bulgur rijst. Het beste çebiç seizoen is in september of rond de herfst, dan zijn de lammeren namelijk rijp. De tevreden fijnproevers adviseren om het lekkerste cebiç-seizoen in september of herfst te proeven wanneer de lammeren rijpen.

In Konya is het niet gebruikelijk om dit gerecht met vorken en messen te eten. Vaak wordt het na uren stoven bij elkaar op een schaal gelegd, vervolgens is het dan zo zacht geworden dat je het vlees van het bot af kan schudden. Naast het vlees staan er ook veel groenten op tafel en wordt er traditioneel gezien ayran gedronken. Çebiç is enorm bekend geworden, zowel in Konya als buiten Konya. Veel dichters hebben bijvoorbeeld lofzangen geschreven over dit gerecht.

Ürgüp Köftesi

Als je na een lange excursie even wil genieten van een snelle snack, dan kies je voor de Ürgüp Köftesi. Dit is een traditioneel gerecht waarbij aardappelen worden geraspt en samen met het gehakt worden gemengd. Vervolgens wordt de gehaktbal gebakken in olie, zodat het een wat knapperige structuur heeft.

Sulu köfte

Sulu köfte zou je ook wel kunnen vertalen als ‘sappige gehaktballetjes’. Het is in ieder geval een van de populairste gerechte in de regio hier en staat eigenlijk bij elk restaurant wel op de menukaart. Uiteraard, zoals traditioneel bijna alle gerechten, wordt ook dit gerecht gekookt in een aardewerken pot, waarbij gehaktballetjes gestoofd worden in een mengsel van water en tomatensaus.

Kayseri Mantısı

Mantı is een van de meest bekende lokale gerechten van Centraal-Anatolië. In Nederland zou je dit gerecht een beetje kunnen vergelijken met ravioli, een gevulde pasta. Mantı is een soort gevulde deegballetjes en wordt geserveerd met tomatensaus, yoghurt en sumak. Ook dit gerecht staat wel op de kaart bij elk restaurant in Cappadocië.

Ook Nevesehir heeft zijn eigen soort Mantı, waarbij vaak gebruikt wordt gemaakt van een vulling van kikkererwten gemengd met gehakt.

Sinop Manti

Gevulde kweepeer (Dıvıl)

Een gevulde kweepeer (Dıvıl), wat in het Turks ayva heet, is een van de traditionele smaken van Cappadocië. De kweepeer wordt eerst leeggehaald, waarna het wordt gevuld met een mengsel van gehakt en deeg. Vervolgens wordt het gekookt. De zure smaak van de kweepeer geeft een hele bijzonder smaak aan het vlees.

Niet alleen een kweepeer wordt in deze regio gebruikt om te vullen, ook de abrikoos staat daarom bekend. Zoete abrikozen worden gevuld met stukjes vlees wat vervolgens weer gekookt wordt in de bekende aardewerken potten. Dit gerecht heeft een beetje een lichtzure smaak, maar is niet zo zuur als de gevulde kweepeer.

Düğü çorbası

Düğü çorbası is een heerlijke en gezonde soep uit Centraal-Anatolië. Het is een super makkelijk recept, waarbij bulgur alleen maar gekookt wordt in een combinatie van water en tomatensaus. Hoe makkelijk het ook klinkt, de smaak is echt overheerlijk en zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Çömlek Fasulyesi

Droge bonen zijn eigenlijk wel populair in elke provincie van Turkije. Echter is de Çömlek Fasulyesi, afkomstig uit Nevsehir, een gerecht die je bijna nergens anders ziet. In Göreme wordt dit namelijk op een speciale manier gekookt. Eerst worden de bonen geroosterd met vlees, waarna het 3-4 uur in een aardewerken pot wordt gestoofd. Hierna worden alle kruiden toegevoegd, waarna het nog een keer een uur lang wordt gekookt. Kun je je al voorstellen wat een smaakexplosie dit is?

Aside Tatlısı

Aside Tatlısı is een van de beroemde desserts in Göreme, maar oorspronkelijk komt het uit Kayseri. Het is een licht dessert dat wordt bereid met bloem, boter en een soort stroop. Het mooie van dit dessert is dat het helemaal geen suiker bevat!

Bulamac Tatlısı

Wij raden zeker aan om dit dessert een keer te proeven. het wordt gemaakt van water, bloem, suiker en boter, waarna er olie en een soort stroop overheen wordt gegoten. Ook worden er walnoten bovenop gelegd. Wist je dat de smaak van de stroop een hele goede combinatie is met de walnoten?

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER