Turkije wordt steeds populairder als bestemming voor ‘digital nomads’. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen hier neerstrijken vanwege de betaalbaarheid, het weer of de opwindende levensstijl die het Turkse leven te bieden heeft. Het verschil tussen de stedelijke en landelijke levensstijl biedt enorm veel mogelijkheden om in Turkije te komen wonen en op afstand te werken. Er is voor ieder de mogelijkheid om de ideale werkomstandigheden te bereiken.

Het zijn van ‘digital nomad’ is wereldwijd enorm toegenomen en is versneld door de voorzorgmaatregelen van de covidpandemie. Het is al voor velen een nieuwe manier van leven geworden en is nu zeker een nieuwe trendy optie geworden voor diegene die op afstand willen werken op verschillende locaties.

Geweldig voor werken op afstand

Turkije heeft zeker een grote aantrekkingskracht op reizigers, die om welke reden dan ook, langere tijd op één bestemming willen verblijven. Het aangename klimaat, de betaalbaarheid e de solide infrastructuur voor internet en alle voorzieningen er omheen, maken dat Turkije misschien wel de meest ideale bestemming is voor digital nomads.

Stedelijk vs. landelijk wonen

Je kunt in Turkije geheel je eigen levenstijl creëren. In de meeste landelijke gebieden is bijvoorbeeld huisvesting betaalbaar en biedt het ook opties zoals vrijstaande woningen, terwijl de meeste accommodaties in grotere steden veel kleiner en duurder zijn. In steden en de meeste kustplaatsen heb je geen auto nodig, maar in gebieden buiten de gebaande paden is het bijna wel noodzakelijk. Dat gezegd hebbende, eigenlijk heeft elk dorp wel een dolmuş, dus het is ook zeker mogelijk om omringd door de natuur te leven en toch in contact te blijven met de lokale bevolking en het leven.

Dit zijn de topbestemmingen voor digital nomads in Turkije:

Istanbul

De culturele hoofdstad van Turkije en eigenlijk bestaat er geen betere optie. Alles vind je hier binnen handbereik. Je kan werken in de meest bruisende cafés en parken. Na je werktijd bezoek je het historisch gebied en vaar je met de pont over de Bosporus. Alles wat je je maar kunt bedenken, kun je hier doen. Elke dag is er weer een met nieuwe dingen. Je betaalt er alleen wel een hoge prijs voor, want eigenlijk is in Istanbul alles duur. Het leven, huisvestiging, dagjes weg, het bezoeken van een terrasje of restaurant. Ook is het verkeer er erg druk, zodat je rekening moet houden dat je niet zomaar even in een paar minuten van A naar B komt. Hier moet je je erg goed van bewust zijn.

Ankara

Hoewel de hoofdstad zeker een eervolle vermelding verdient, vooral vanwege zijn ongerepte wegen, indrukwekkende gebouwen, musea en weelderige parken, ligt het echter wel landinwaarts. Dit betekent dat zich er helemaal geen water bevindt in de provincie, zoals een zee, kanaal of meer. Dit kan een groot nadeel zijn voor digital nomads. Ankara wordt eigenlijk voornamelijk bewoond door expats van diplomatieke aard, aangezien de meeste ambassades zich hier ook bevinden.

Izmir

Gelegen langs de Egeïsche kust en met een grote verscheidenheid aan leuke steden om haar heen, die allemaal een andere levensstijl hebben. In de nabijheid vindt je de populaire badplaats Çeşme, de windsurfhaven van Alaçatı en het boetiekstadje Urla, waar je ook de mogelijkheid hebt om een balletje te slaan op de golfbaan. Izmir biedt het beste van twee werelden als het gaat om het combineren van het stadsleven met landelijk wonen. De prijzen zijn hoog, maar lang niet zo hoog als de steden hierboven.

Bodrum

Als geld helemaal geen rol speelt, dan is Bodrum de topbestemming van Turkije. Bodrum is voor velen een van de beste plekken om te zijn. Het bestaat uit ongeveer een dozijn aan verschilende rego’s langs het schiereiland, met elke hun eigen kenmerken. Het stadscentrum van Bodrum zelf bestaat uit kronkelende geplaveide straten vol met winkels, restaurants, cafés en bars. Er is een jachthaven, een kasteel, een museum en een verscheidenheid aan uitgaansgelegenheden en festivals. De nadelen zijn onder andere de prijzen voor huisvestiging, die tot de 8van Turkije behoren. Ook het verkeer kan in de zomermaanden echt verschrikkelijk zijn, als iedereen zich verplaatst naar de kust voor een welverdiende vakantie. Daar tegenover staat weer het hele jaar zon, ook dat is wat waard, zeker als digital nomad.

Fethiye

Ene van de beste bestemmingen langs de zuidkust van Turkije is Fethiye. Dit is een havenstad met vele gevarieerde vakantiebestemmingen, zoals Ölüdeniz en biedt dus zowel luxe accommodaties als slapen in boomhutten. Het staat ook bekend als de belangrijkste paragliding-hub van het land en het ligt pal in het centrum van de historische Lycian Trial. Ben jij in je vrije tijd een echte avonturier, dan is Fethiye de place-to-be voor jou. De stad zelf heeft ook genoeg cafés om vanuit te kunnen werken en de buitenwijken zoals Hisaronu is enorm populair bij expats. Het grootste nadeel is dat hoe meer naar het oosten je langs de zuidkust van Turkije gaat, hoe heter en vochtiger het klimaat wordt.

Antalya

Wonen in Antalya

De uitgestrekte badplaats Antalya ligt ten oosten van de Middellandse Zee en heeft een kasteel, een haven en een verscheidenheid aan buurten en buitenwijken die vooral populair zijn bij Oost-Europese expats. Je zal je er nooit vervelen, aangezien er enorm veel te doen en te zien is. De stad Kas, en soortgelijke stadjes, biedt de mogelijkheid om dicht bij de stad te wonen en toch te genieten van de langzamere levensstijl van een kleinere stad. Alanya is dook een populaire bestemming, die net als Antalya is uitgerust met goedkope accommodaties voor het hele jaar. Al moet ook gezegd hebben, sinds de komst van de Russen en Oekraïners naar het land, wordt ook Alanya steeds onbetaalbaarder. De reden waarom Antalya overigens nog geen hotspot is voor digital nomads, is misschien te wijten aan het feit dat het in de zomer een van de heetste klimaten van Turkije heeft.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER