Selin woont al enkele jaren in Bodrum. Haar ouders komen van oorsprong uit dit gebied en toen zij besloten om terug te keren vanuit Nederland, twijfelde Selin geen moment; ze ging mee. Inmiddels heeft ze haar sociale leven hier opgebouwd en geniet ze elke seconde van het leven in Bodrum. Toch kan de drukte van de stad en vooral het vele toerisme haar nog wel eens teveel worden en dan kiest zij er voor om dit te ontvluchten. Haar favoriete uitstapje? Met de boot vanuit Bodrum naar het paradijs Datça in Turkije. Ze vertelt in deze blog waarom ze hier zo graag komt en waarom deze plek zo bijzonder voor haar is.

Datça in Turkije

‘Als je in Datça aankomt, zie je al meteen waar je precies in terechtkomt. Het is al jaren de favoriete bestemming van veel stedelijke Turken vanuit Istanbul of Ankara. Toch is er ook een hoop veranderd tijdens de coronapandemie. De stad werd namelijk een uitstekende plek om op een afstand te kunnen werken, waardoor veel jongere stedelijke professionals zich ging vestigen in deze stad. Datça was al behoorlijk verzadigd door vakantiegangers die hun eigen zomerhuis hadden, maar de nieuwe, jongere bevolking heeft het leven wel behoorlijk veranderd. Hun komst zorgden namelijk voor een toename van coffeeshops, cafés en restaurants. Hierdoor is het nu ook een levendigere winterbestemming dan andere kustplaatsen. Ondanks dat het er dus een stuk drukker is geworden, heeft het haar charme in ieder geval voor mij niet verloren.

Datça is voor mij speciaal vanwege de spectaculaire bergachtige en zeelandschap, het langzame tempo van het leven, de vibe van een kleine stad en een breed aanbod aan cafés en restaurants. Ik vind het fijn dat er veel minder buitenlandse toeristen zijn, zoals in bijvoorbeeld Bodrum waar ik woon. Dit komt ook omdat Datça niet zo makkelijk te bereiken is van buitenaf. Het ligt op een schiereiland en de twee luchthavens van Bodrum en Dalaman liggen te ver weg om er even heen te rijden.

‘De kleur van de zee, het uitzicht op de ononderbroken horizon en de aangename bries doen echt de betekenis begrijpen van het zijn op deze ene specifieke plaats in de wereld. Dit zijn plekken waar de tijd lijkt stil te staan en iedereen die er komt doet dat gewoon om te ontspannen, te genieten van de spectaculaire natuur en te genieten van het moment’

Ik dwaal misschien een beetje af, maar ik wilde nog wel even mijn poging delen dat ik een paar jaar geleden naar Datça wilde verhuizen, dit was net voor de pandemie. Het vinden van betaalbare accommodatie en de enorme afstand van de stad tot andere gebieden op het schiereiland hebben mij uiteindelijk doen besluiten dat ik in Bodrum wel prima zat. Toch blijft de aantrekkingskracht van de stad en het hele schiereiland in mijn gedachte als een mogelijkheid om mij ooit daar het hele jaar te vestigen, maar dan wel in de verre toekomst.

Je moet je voorstellen dat vanuit Bodrum je met de auto zo’n vier uur onderweg bent. Dat is geen doen als bestemming waar je af en toe even een dagje heen wil. In de zomer kun je gelukkig met een veerdienst vanaf de jachthaven bij het kasteel van Bodrum naar Datça. In de winter is dit niet het geval. Dan vaart deze maar enkele keren per week en ook dat is nog maar afhankelijk van het weer. Vier dagen moeten wachten op de veerboot die weer gaat varen was voor mij ook één hele grote reden om af te zien van het wonen in Datça.

Eski Datça

Voor toeristen moet het echter geen afschrikking zijn, zeker niet in de zomer. Het is namelijk een schitterende boottocht, je hebt er fantastische accommodaties en je kan zelfs met een auto op de veerboot, waardoor je op het schiereiland ook iets mobieler bent. De boottocht vanuit Bodrum duurt 105 minuten. In tegenstelling van wat je misschien zou verwachten, stopt de veerboot vanuit Bodrum niet in het centrum van Datça. Sterker nog, nog niet eens in de buurt daarvan. In feite is het nog ongeveer 15 minuten rijden naar het centrum van de stad, maar het openbaar vervoer is hier prima geregeld hoor, dus dit vind ik zelf niet zo’n nadeel.

In het centrum van de stad vind je de boerenmarkt en kun je genieten van een maaltijd of gastronomische koffie aan zee. Je kan gemakkelijk navigeren door de stad en er is een zandstrand met ontzettend veel visrestaurants eromheen. Het stadscentrum heeft voornamelijk appartementen en gebouwen tot twee of drie verdiepingen en je vindt er ook veel kleinschalige hotelletjes.

Eski Datça, wat ook wel vertaald oud Datça betekent, is een wijk op een klein eindje landinwaarts van het centrum waar ik af en toe ook graag kom. Het staat bekend om haar originele stenen huizen en geplaveide straten die zijn gerenoveerd tot een boetiekdorp waar je de dag kunt doorbrengen met koffie en thee. Het is ook nog eens het meest toeristische plekje van Datça, omdat bijna iedereen die Datça bezoekt hier lekker door de winderige straten wil lopen. Knidos is een andere leuke plek om te bezoeken. Het is een oude Carische stad met ruïnes die aansluiten op de zee. Het ligt op het westelijke en zuidelijkste puntje van het schiereiland. Hoewel het zeker een bezoek waard is, vooral vanwege het amfitheater, de zuilen en de bogen, ga ik daar zelf niet meer heen. Je hebt al een auto nodig of je moet je aansluiten bij een georganiseerde tour om de plek te bereiken. Voor één keer is het leuk, echt de moeite waard. Nu vind ik het verspilling van tijd, omdat ik ook kom om echt even uit te rusten.

Vakantie naar Datça

Waar ik dat dan doe? In de ‘bükus’, wat de meesten doen. Het zijn verschillende plekken op het schiereiland van Datça en betekent vertaald ‘struikgewas aan het water’. Het verwijst naar een stukje natuur aan de zee. Wel nu, in Datça heb je dus drie van dergelijke gebieden, namelijk Palamutbükü, Ovabükü en Hayıtbükü. Er tussen in liggen ook nog wel wat kleinere, maar dit zijn wel de meest populaire en leukere plekken. Het zijn allemaal kustwijken met uitgestrekte stranden en visrestaurant en cafés langs de kust. De kleur van de zee, het uitzicht op de ononderbroken horizon en de aangename bries doen echt de betekenis begrijpen van het zijn op deze ene specifieke plaats in de wereld. Dit zijn plekken waar de tijd lijkt stil te staan en iedereen die er komt doet dat gewoon om te ontspannen, te genieten van de spectaculaire natuur en te genieten van het moment’

Hoteltip: Ova Butik Hotel – Boek hier

Ook jouw verhaal hier? Vul dan even het contactformulier in!

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER