De provincie Antalya aan de Middellandse Zee bestaat uit prachtige kleine, kustdorpen en een bruisende stad. Het is, na Istanbul, de meest bezochte toeristische bestemming van Turkije. Ook veel expats weten de weg naar Antalya te vinden, dit geldt ook voor Nederlanders. Veel Nederlanders kopen hier een tweede huis, bijvoorbeeld voor vakantie of om er ook daadwerkelijk permanent te wonen. Waarom heeft Antalya zo’n grote aantrekkingskracht op Nederlanders? Wij zochten het uit en kwamen op 8 redenen waarom Nederlanders graag in Antalya wonen.

De kosten van het dagelijks leven

De database numbeo, waar je de kosten van het dagelijks leven kan vergelijken, stelt dat Antalya bijna 16% goedkoper is om te leven dan Istanbul. Als je het vergelijkt met Amsterdam, is dit zelfs meer dan 57%. De algemene lage kosten van vaste lasten en dagelijkse behoefte vormen de aantrekkingskracht voor veel Nederlander om in Turkije te wonen.

Helaas zijn de populaire kustgebieden ook behoorlijk duur geworden. De huurkosten, zeker in de toeristengebieden, zijn de laatste maanden echt exorbitant gestegen. Huren van rond de 750/800 euro per maand zijn hier echt niet vreemd meer. Ook zijn de prijzen op sigaretten en alcohol de laatste jaren enorm toegenomen, maar het eten en uit eten gaan blijft dan weer wel een stuk goedkoper als je het vergelijkt met andere Europese landen. Zolang je een Nederlands inkomen hebt, kun je echt fantastisch leven aan de zuidkust.

Het heerlijke klimaat

Meer dan 300 dagen zon per jaar, wie wil dat nou niet? Het klimaat van Antalya is ook een van de redenen waarom Nederlanders hier graag wonen. Buiten eten, zwemmen in de zee in december, zomerkleding vanaf maart en gehele zomermaanden kunnen bakken op het strand. Echt genieten.

Toch moet je er rekening mee houden dat Antalya geen zonbestemming is in de winter. In de wintermaanden valt er namelijk vaak veel neerslag en het kan op een slechte dag zelfs koud aanvoelen. Winterkleding heb je dus ook in Antalya echt nodig. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Juist de wintermaanden zijn perfect om het land te ontdekken. Bezoek oude steden, ga wandelen door de prachtige natuur en zoek plekjes op die in de zomermaanden eigenlijk te druk zijn.

Veel keuze in bestemmingen

Behalve het stadscentrum Antalya, vind je ook veel kleinere kustplaatsen. Hierdoor heb je veel keuze in waar je wil gaan wonen. Elke kustplaats heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Hou je van wat meer rust en luxe en toch een leuk centrum, dan is Kalkan een geschikte keuze. In Belek kun je weer je hart ophalen als golfliefhebber, maar is er in de omgeving weinig te doen. Verderop aan de kustlijn vind je Alanya, dat een enorme aantrekkingskracht heeft op strandliefhebbers. Iedereen vindt in de provincie Antalya de perfecte plek om te wonen.

Gezond leven

Een groot voordeel van Turkije is dat de fastfoodcultuur niet zo groot is als in Nederland. Uiteraard, je vindt er echt wel een Burger King, maar over het algemeen geven Turken nog steeds voorkeur aan zelf koken. Salades zullen op de meeste tafels nooit ontbreken en ook noten en vruchten zijn populair.

Zelfs de bekende streetfood draait om gezonde concepten, zoals gepofte maïs, geroosterde kastanjes of mosselen. Diepvries en kant-en-klaar producten zijn in Turkije over het algemeen ook een stuk duurder dan verse producten. Verder heb je in Turkije nog echt de markttraditie, waar je al je verse groente en fruit haalt.

Het nachtleven

Voor veel expats is ook het nachtleven een reden om voor Antalya te kiezen. Kleine restaurantjes in de kleine kustdorpen, waar je heerlijk buiten kunt eten onder het genot van live muziek door een lokale band zijn enorm populair onder Nederlandse expats. Jongeren kunnen terecht in de grote, chique nachtclubs. Deze vind je voornamelijk in de wat grotere steden, zoals Alanya of Side.

Luchthaven het hele jaar open

Waar andere belangrijk vakantieluchthavens, zoals Bodrum en Dalaman, tijdens de winter volledig stilvallen, is dit voor het vliegveld van Antalya helemaal niet het geval. Dit is een groot voordeel voor expats, die hiermee op elk moment van het jaar terug kunnen vliegen naar hun eigen land voor vakantie.

Antalya vliegveld

Veel keuze om te winkelen

Antalya biedt een van de beste winkelmogelijkheden van heel Turkije. Met grote winkelcentra als TerraCity in het centrum en Nova Mall in Manavgat vind je alles wat je nodig hebt onder één dak, zoals winkels, bioscopen, voedingswinkels en speelhallen voor kinderen. In de wat kleinere steden in de regio vind je grote supermarkten en kleine buurtwinkeltjes. Kortom, of het nou gaat om de gebruikelijke wekelijkse boodschappen, aankopen doen voor je nieuwe huis of het aanvullen van je kledingkast, in Antalya kun je daar overal voor terecht.

Het ontdekken van Turkije is makkelijk

Een duidelijk voordeel is de D400 snelweg die alle kustplaatsjes met elkaar verbindt. Het maakt het verplaatsen makkelijk. Huur een auto en je kan overal naar toe waar je maar wil. Hierdoor ben je nooit aan één plek gebonden. Ook heeft de provincie Antalya over het algemeen een goed busnetwerk. Hierdoor kun je met het openbaar vervoer makkelijk overal komen. Antalya is de perfecte bestemming voor iedereen die er graag op uitgaat en er van houdt om rond te touren.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER