Ieder land heeft zijn eigen nationale symbolen. Zo kent Nederland de leeuw, zingen we het Wilhelmus en is Oranje de kleur van het land. Turkije heeft uiteraard ook dit soort symbolen. De nationale symbolen van Turkije presenteren een land dat zo divers en intrigerend is dat ze de interesse van iedereen over de hele wereld wekken. Net als elk ander land, beelden de nationale symbolen van Turkije lokale overtuigingen, geschiedenis eten en tradities uit. Voordat je het land bezoekt, is het misschien wel leuk om iets meer te weten over deze symbolen en hun betekenis.

1. Het volkslied

Het Turkse volkslied, genaamd İstiklâl Marşı, werd gecomponeerd in 1921. De teksten richten zich puur op de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog in die tijd. Turken probeerden het thuisland te heroveren op de geallieerden die het na de Eerste Wereldoorlog overnamen. De teksten inspireerden vechtende troepen en, nadat de oorlog was gewonnen, werd dit lied aangenomen als het volkslied van het land. Het is gericht op de vrijheid, geloof, opoffering, de menselijke geest en het vaderland. Het volkslied is een van de belangrijkste nationale symbolen van het land. Het wordt gespeeld op militaire evenementen om de slachtoffers uit die oorlog te eren. Ook hoor je het aan het begin van elke voetbalwedstrijd en de kinderen op school beginnen de dag altijd met het volkslied.

2. Het nationale dier

Hoewel het officiële dier van Turkije de grijze wolf is, een verwijzing naar de tijd van nomadische Turken, wordt het land ook geassocieerd met grote Kangal-honden. Deze honden bewaken het vee en kunnen vaak 80 centimeter hoog worden. Ondanks hun kwaliteiten in het beschermen van vee tegen wilde dieren, hebben ze een kalmerende aard met mensen en zijn ze uitstekende maatjes. Daarnaast is de nationale kat van Turkije de Van-kat, die opvalt door zijn witte vacht met verschillende kleuren ogen.

De Kangal hond

3. De vlag van Turkije

De rode vlag met een witte ster en halve maan weerspiegelt het vergoten bloed van soldaten in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Het ontwerp komt voort uit de originele Ottomaanse vlag uit 1844 die vervolgens werd gewijzigd en voltooid in 1936. De vlag is altijd te zien bij staats- en militaire begrafenissen en op feestdagen, zoals de dag van de Republiek. Turken hangen de vlag echter overal op en je zal het dan ook in het straatbeeld overal tegenkomen.

8 nationale symbolen van Turkije

4. De nationale bloem

Misschien zal het je verbazen, de nationale bloem van Turkije is de tulp. De Ottomanen introduceerden de bloem in Nederland, die hem vervolgens wereldwijd verspreidde. Aanvankelijk was de tulp een bloem die voorbehouden was aan royalty’s en leden van hogere kringen. In die tijd kostte een tulp net zoveel als een huis. Tijdens het tulpentijdperk overspoelde de sultan echter de markt met tulpen. Dit deed hij zodat de prijs omlaag zou gaan en iedereen op straat kon genieten van de schoonheid van deze bloem. De tulp zie je veel terug in Turkse kunstwerken en architectuur.

het verhaal van de tulp uit Turkije

5. De nationale vogel

De nationale vogel van Turkije, de koperwiek, wordt tot 24 centimeter lang en kreeg de naam vanwege de roodbruine kleur onder zijn vleugels. Deze vogel staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en kan overal leven. Turkije heeft echter veel plekken die de thuisbasis zijn voor deze mooie vogel.

De koperwiek, de nationale vogel van Turkije

6. De nationale alcoholische drank

Mensen die Turkije niet zo goed kennen, zijn vaak verbaasd te horen dat de nationale alcoholische drank Raki is. Net als de Griekse Ouzo heeft deze drank een anijssmaak. De bijnaam is leeuwenmelk, dit is een verwijzing naar de moed die mensen hebben na het drinken van een glas of twee. Turken mengen Raki vaak met water en consumeren de drank vaak met watermeloen en kaas. In 2013 haalde de Turkse president aan dat de nationale drank Ayran zou moeten zijn, een niet-alcoholische drank gemaakt van water, yoghurt en zout. Na deze verklaring kwam er echter geen verandering. Zodoende is Raki nog steeds de nationale drank van Turkije.

De nationale drank van Turkije is Raki

7. De onverwachte nationale Turkse sport

Waar andere landen vaak een bekende sport kiezen als nationaal symbool, is dat in Turkije anders. Het olieworstelen is de nationale sport in Turkije, waarbij twee mannen zich insmeren met olie en strijden om de kampioenstitel. Door het hele land vinden festivals plaats die helemaal in het teken staan van het olieworstelen. Ook worden er kampioenschappen georganiseerd, deze vinden vaak plaats in juni.

8. De nationale feestdag

Elk jaar op 29 oktober viert Turkije hun nationale feestdag, ook wel bekend als de Dag van de Republiek. Deze datum herdenkt de vorming van de Turkse republiek in 1923 nadat het leger zijn land had heroverd op de geallieerden. Overal worden ochtendoptochten en avondconcerten gehouden. Ook bezoeken parlementsleden en andere hoogwaardigheidsbekleders Anitkabir, waar het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek, ligt.

Stedentrip Ankara

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER