Nog steeds zijn mensen verbaasd om te horen dat deze eenvoudige, maar mooi bloem het symbool is van Turkije. Meestal wordt de tulp namelijk geassocieerd met Nederland, maar ze beseffen zich nooit dat de bloem zich stevig verankerd heeft in de Turkse geschiedenis. Wat is nou precies het verhaal van de tulp uit Turkije?

Het antwoord is eenvoudig. De tulpen zijn afkomstig uit het Aziatische Pamir-gebergte, waar nomadische Turken ze naar de Anatolische regio van Turkije brachten. Vanuit hier begonnen de Ottomanen ze vanaf de 15e eeuw wereldwijd te verhandelen, zo ook naar Nederland. Terwijl Nederland ze gebruikte voor landschapsarchitectuur, zijn de bloemen een prominent thema in de Turkse kunst, de geschiedenis van het Ottomaanse rijk, cultuur, religie en verhalen over Turkije. Je ziet ze terug als decoratie op de tegels in moskeeën en paleizen, op gewaden van sultans, geschilderd op fruitschalen en ander keramiek.

We kunnen dus wel zeggen dat de tulp de nationale bloem is van Turkije. Hij diende zelfs als inspiratie voor het logo van het Turkse toerisme en van de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines.

Op 6 mei 2020 overhandigde de Nederlandse consul-generaal in Istanbul, Bart Bolhuis, afstammelingen van de originele Turkse tulp aan de burgemeester van Istanbul. Daarmee is het cirkeltje weer rond en is de tulp officieel weer thuis van waar hij vandaan kwam!

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER