Er zijn een aantal gewoonten die meer aanwezig zijn in de winter. Voor velen toch een tijd waarin het leven wat langzamer gaat en meer aandacht besteed wordt aan aan gezond en gelukkig zijn. Het is belangrijk om te genieten van de simpele dingen in het leven. Kastanjes geroosterd op een open vuur, een mandje laten zaken vanaf het balkon om een fles boza te pakken, een glas lekkere warme sahlep leegdrinken om op te warmen.. Gelukkig zit Turkije vol met dit soort eenvoudige, plezierige wintertradities om je winter een beetje op te fleuren. Lees je mee over de 10 bekendste windertradities uit Turkije?

Een open vuur

In kleinere dorpen en steden van het land dient de ‘soba’, een hout- of kolenkachel die is aangesloten op leidingen, als een van de manieren om in de winter thuis warm te blijven. De soba zorgt niet alleen voor de warmte, zoals een openhaard, maar ze hebben vaak ook een soort lades waarin je eten kan bakken. Bovenop vind je een kookplaat om dingen op te koken, zoals bijvoorbeeld overheerlijke geroosterde kastanjes. In Turkse huizen zul je vaak boven op de ‘soba’ een caydanlik zien staan en een grote ketel met water. De hele dag staat er dus thee klaar voor de familie en visite! De ‘soba’ zorgt voor een lekker, knus gevoel. Vandaar dat je het in de winter tegenwoordig ook steeds meer ziet in restaurants en cafés.

Geroosterde kastanjes

10 wintertradities uit Turkije

Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar de geroosterde kastanjes is een echte streetfood. In Istanbul vind je op elke hoek van de straat wel een kraampje. Traditioneel worden kastanjes geroosterd in een pan op de ‘soba’. Snij de schil even in, zodat je de textuur van de noot binnenin kan zien en voelen terwijl deze zijn kenmerkende stevige en nootachtige aroma begint aan te nemen.

Noten en zaden eten op de Turkse manier

Noten zijn sowieso populair in de Turkse keuken. Zeker in de winter genieten Turken ervan om de de dag door te brengen met het knabbelen aan noten. Waarom knabbelen? De Turken hebben de neiging om te knabbelen aan gepelde noten zoals zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit omvat een tactvolle verwijdering van de schaal met je tong om grip te krijgen op het zaad binnenin. Het is een hartstochtelijk tijdverdrijf voor menig Turken in de winter.

Het seizoen van sahlep

Turken houden van een seizoensgebonden keuken. Dit geldt ook voor de drankjes. In de winter zul je dan ook weinig Turken koude dranken zien drinken. In de koudere maanden wordt zelfs een speciaal soort warme drank gebrouwen met de naam sahlep. Traditioneel wordt dit bereid uit knolachtige wortels van orchideeën. Deze knolletjes worden geoogst door boeren en herders in het binnenland en worden ‘vossenkloten’ genoemd. Sahlep heeft een romige, dikke consistentie en is zoet van smaak. Vaak wordt het geserveerd met kaneel eroverheen. Je kan het een beetje vergelijken met een soort witte ‘warme chocolademelk’.

Sahlep

Boza: Het ultieme krachtvoer

Zodra het herfst wordt, snellen de inwoners van Turkije zich naar zogenoemde boza shops. Dit drankje is erg voedzaam en daarmee populair in de winter, vooral als het koud is en sneeuwt. Boza wordt gemaakt door mais en tarwe aan de kook te brengen. Daarna wordt het in potten gegoten om af te koelen. Er wordt vervolgens water aan toegevoegd, gezeefd en ten slotte wordt er nog suiker en gist aan toegevoegd.

Het is moeilijk voor te stellen hoe het smaakt, maar boza heeft een zoete en lichtzure smaak. De dikke textuur kun je een beetje vergelijken met een smoothie. Vaak wordt het geserveerd met een beetje kaneel en wat geroosterd kikkererwten bovenop.

Relaxen in een Turks bad

De wintermaanden zijn bij uitstek de tijd om deel te nemen aan het Turkse badritueel, ook wel hamam genoemd. Na een dag sightseeën in koude temperaturen, is er geen betere manier om heerlijk op te warmen dan een hamam. Geef je over aan de warmte, het scrubben en de massage. Istanbul is de thuisbasis voor de mooiste, historische hamams, maar gelukkig vind je ze door heel Turkije. Er zijn veel hotels die tegenwoordig ook hun eigen SPA en hamam hebben.

Ontspannen bij warmwaterbronnen

Thermale baden en warmwaterbronnen zijn niet zo bekend bij de gemiddelde toerist. De meeste toeristen komen namelijk voor een strandvakantie naar Turkije. Zonde, want Turkije heeft echt geweldige thermale resorts met uitstekende wellness om heerlijk te kunnen ontspannen. Wist je dat het land wel meer dan 1000 warmwaterbronnen heeft?

Ontdek hier de 10 mooiste warmwaterbronnen in Turkije

Turkije heeft een aantal regio’s die beroemd zijn om hun geneeskrachtige thermale bronnen. Bursa, Yalova, Pamukkale en Sultaniye zijn een aantal fantastische bestemmingen voor een kuuroord. Er zijn thermale spa-ervaringen voor elk budget. Van overnachtingen in luxe hotels met thermale spa’s tot lokale badhuizen waar je per uur een kamer met thermaal bronbad kunt huren.

Tijd voor tavla

Tijdens de wintermaanden zal je buiten veel verkopers hun backgammon-borden tevoorschijn zien halen. Ze spelen het spelletje dan met hun medeburgen en lokale bevolking. Een echt opwindende manier om een paar uur per dag door te brengen, uitgerust met het onmisbare kopje thee. Het spelen van tavla kan de geest opbeuren, spanning losmaken, gelach oproepen en resulteren in een leuke band met anderen. Als je ooit wordt uitgenodigd om mee te doen, dan raden wij je ten zeerste aan om dit te doen. Het spelletje is heel eenvoudig om te leren.

De dag wegvissen

Voor veel Turken is vissen een van de meest populaire activiteiten in de wintermaanden. Aangezien veel Turken meer tijd hebben in de maanden buiten het seizoen, wanneer het weer niet langer bloedheet is, wordt vissen voor menig Turk een van de leukste bezigheden.

Zoeken naar zon

Als de zon in de winter tevoorschijn komt, dan komen de Turken ook tevoorschijn. De langverwachte zonnige winterdagen zijn ook voor de Turken een moment om naar uit te kijken. De wandelpaden langs de kust stromen vol en aangelegde parken en bankjes zijn gevuld met Turkse families. Ook het strand is een leuke bezigheid voor Turkse families. Ze komen dan vaak bij elkaar en doen met elkaar een uitgebreide picknick of barbecue.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER