De Dag van de Republiek in Turkije is een van de belangrijkste feestdagen in Turkije. Elk jaar, op 29 oktober, wordt herdacht dat Mustafa Kemal Atatürk op 29 oktober 1923 de Turkse Republiek uitriep. Door het hele land vinden festiviteiten plaats.

In 1918 was het Ottomaanse Rijk voorgoed ineen gestort, nadat westerse mogendheden Istanbul waren binnengevallen. Turkije zou toen verdeeld worden over deze westerse mogendheden. In 1920 kwamen de Turken, onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk, met succes in verzet. Op 24 juli 1923 werd het Verdrag van Lausanne gesloten en werden de grenzen van Turkije officieel vastgesteld. Op 29 oktober 1923 riep Mustafa Kemal Atatürk officieel de Republiek Turkije uit. Hij stichtte een republiek naar westers model, die ook de islamitische wetgeving verving. Dit wordt dus elk jaar op 29 oktober herdacht en gevierd.

De festiviteiten beginnen de dag van te voren vanaf 13.00 en zullen dan 35 uur duren. Elke stad heeft zijn eigen festiviteiten, raadpleeg daarom ook de site van de gemeente als je wil deelnemen aan de festiviteiten.

Alle overheidsinstanties, banken etc. zullen dan ook op 28 oktober na 12.00 gesloten zijn.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER