Lake Tuz, het op een na grootste meer in Turkije, ligt in de buurt van Aksaray, maar ook op slechts iets meer dan een uur rijden van Cappadocië. Dit enorme zoutmeer valt op door zijn levendige roze kleur. Ondanks hoe uniek deze locatie is, is het niet heel erg populair. Je wordt dus niet onder de voeten gelopen door massa’s toeristen en er is genoeg ruimte om de fantastische omgeving te ontdekken.

Cappadocië staat bekend om haar prachtige rotsformatie en is een van de bekendste toeristische attractie van Turkije. Lake Tuz ligt op iets meer dan een uur rijden en is toch een stuk minder populair. Simpelweg om dat het bij veel toeristen gewoon onbekend is. Jammer, want wat ons betreft hoort een bezoek aan Lake Tuz gewoon onderdeel te zijn van een trip naar Cappadocië.

Lake Tuz / het Zoutmeer in Turkije

Over Lake Tuz

Lake Tuz is een van de plekken die je echt een keer gezien moet hebben. Het is een van de grootste zoutmeren ter wereld en voorziet in 40% van de zoutbehoefte van Turkije. Er is een simpele verklaring voor de ophoping van het zout in dit meer. Het regenwater sijpelt door de grond en breekt de zeer oude zoutlagen af, waarna het zoute water via tektonische lijnen aan de oppervlakte komt en verdampt. Als gevolg daarvan ontstaan zoutophopingen in het meer.

Het meer heeft door het zout een zuiver witte uitstraling, maar kleurt ook af en toe roze. De reden hiervoor is de wildgroei van een soort algen in het meer. Wanneer deze algen zorgen voor de roze kleur van het meer, pak dan je fotocamera dan maar vast bij de hand. Het zorgt voor oogverblindende uitzichten die je echt vast wil leggen.

De roze kleur van Lake Tuz

Wat te doen in Lake Tuz

Lake Tuz is een van de vele plekken in Turkije die je een adembenemende ervaring zal geven. De weerspiegeling van de lucht in het water en de prachtige zonsopgang en zonsondergang, maakt dat je deze plek echt een keer gezien moet hebben. Laten we enkele activiteiten ontdekken die je tijdens een bezoek kan doen.

Een wandeling maken

Een van de dingen die je kan doen bij Lake Tuz is je schoenen uitdoen en een wandeling maken in het meer dat zich tot in de eeuwigheid lijkt uit te strekken. Terwijl je over het terugtrekkende water loopt, zullen je voeten binnen de kortste keren onder het zout zitten. Er wordt gezegd dat het zout in dit meer 22 soorten mineralen bevat en dat deze mineralen gewrichtspijn verlichten en goed zijn bij eczeem en kloven.

Foto’s maken

De weerspiegeling van de lucht in het zoutmeer, zorgt er voor dat je de mooiste foto’s kan maken bij zonsopgang en zonsondergang. Je zal zien dat de aarde en de lucht samenvloeien tot de randen van het meer, waar de horizonlijn verdwijnt bij zonsondergang. Ook de aparte, roze kleur van het meer is een van de dingen die je echt vast wil leggen. Het hele landschap zorgt ervoor dat je gewoon foto’s wil blijven maken.

Overnachten

Er wordt gezegd dat de sterren die ’s nachts weerspiegelen op de verdampende zoutlaag een ongelooflijk beeld geven. Na zonsondergang kun je overnachten bij het meer, er zijn ook enkele kampeerplekken in de omgeving. Neem wel geschikte kleding me, want het kan ook in de zomer behoorlijk koud worden vanwege de geografische ligging.

Koop souvenirs

Bij de ingang van het meer zie je kleine winkeltjes die cosmetische producten en crèmes verkopen. Deze producten bevatten de mineralen die in het meer verborgen zitten. Deze zijn dus erg gezond en goed voor je huid.

Andere attracties in de buurt

  • Bezoek magisch Cappadocië vol met sprookjesachtige grotwoningen, ondergrondse steden en grillige valleien.
  • Maak een stedentrip naar Ankara, gelegen op ongeveer 2 uur van Lake Tuz
  • De Ihlara vallei in Aksaray. Deze vallei heeft een spectaculair landschap met veel grotten en kerken die zijn uitgehouwen in de rotsen. Er kan een wandeling door de kloof worden gemaakt vanaf het dorp Selime naar Ihlara.

Entree, tickets en tours

  • Entree: Lake Tuz is openbaar en gratis te bezoeken voor iedereen.
  • Tours: Vanuit Cappadocië worden er begeleide dagtochten naar Lake Tuz aangeboden. Handig als je het niet aandurft om zelf met de auto op pad te gaan.

Vervoer naar Lake Tuz

Lake Tuz, gelegen aan de samenvloeiing van de grenzen van Konya en Aksaray in de regio Centraal-Anatolië, ligt het dichtste bij Aksaray. Het is 1 uur rijden van Aksray en 2 uur rijden van Ankara.

Je kan Lake Tuz zowel met eigen voertuig als met de bus bereiken. Mocht je zelf een auto gehuurd hebben, volg dan de Konya State Road vanuit Ankara, vervolgens bereik je dan Şerefli Koçhisar, waarna je klimt naar de oevers van Tuz Gölü. Kom je vanit Konya, dan moet je de Cihanbeyli-route volgen. Geef je liever de voorkeur aan de bus, dan vertrekken er minibussen vanuit Cihanbeyli naar het merengebied. Het maakt niet uit waar je precies aankomt, je kan het gebied rondom het meer op elk gewenste plek gratis betreden.

Wat je nog moet weten

  • Dwaal niet te ver af van de kust, er bevinden zich namelijk ook moerrassen in het meer.
  • Het zoute water kan vlekken achterlaten op kleding en schoenen, kies dus een outfit uit waarbij dit niet uitmaakt.
  • Het zoutmeer is bijna volledig opgedroogd. Dat komt door de klimaatverandering en door intensief watergebruik in de landbouw in die streek. Het meer is de broedplaats van immense kolonies flamingo’s, die nu in grote aantallen sterven door de droogte.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER