De fonteinen in Istanbul hebben allemaal hun eigen unieke en intrigerende verhalen. Ze behoren tot de mooiste schatten van de oude stad, die een grote geschiedenis boven en onder de grond herbergt. Deze fonteinen waren niet alleen bedoeld om kruiken met water te vullen. In het verleden hadden fonteinen namelijk gemeenschappelijke plekken waar mensen bij elkaar kwamen voor wat gezellige gesprekken.

Hoewel deze kostbare bouwwerken in bijna elke stad van Turkije voorkomen, zijn de fonteinen van Istanbul, de stad met de meeste fonteinen ter wereld, erg beroemd. Vooral in de Ottomaanse periode, na de verovering van Istanbul, werden er veel fonteinen gebouwd. Dit om te voldoen aan de waterbehoefte van de stad. Tegenwoordig staan ze bekend als iconische kunstwerken. Ze vertonen een unieke architectuur en kalligrafie en staan vooral in wijken van het historisch schiereiland zoals Beşiktaş, Eyüp, Fatih en Beyoğlu. Wij willen je graag kennis laten maken met enkele van deze historische parels uit het Ottomaanse Rijk. Ontdek hier de mooiste fonteinen in Istanbul.

Locatie mooiste fonteinen in Istanbul

1. Tophane fontein

De Tophane fontein is de twee na grootste fontein in Istanbul en is gelegen aan het Tophane plein. Het valt samen met de overgangsperiode van de klassieke Ottomaanse stijl naar de westerse stijl. Het is een van de mooiste voorbeelden van de 18e-eeuwse rococo-architectuurbeweging.

De fontein werd gebouwd door de Ottomaanse sultan Mahmud I. Het is versierd met plantmotieven en de stenen decoratie omvat fruitbomen in potten en afbeeldingen van bloemen in vazen.

De Tophane fontein staat ook wel bekend als de Sultan Mahmud I fontein en is zeker de moeite waard om van dichtbij te bekijken.

Tophane Fontein

2. Duitse fontein

De Duitse fontein ligt op het Sultanahmetplein, een van de meest toeristische pleinen van Istanbul. Het werd gebouwd in Duitsland ter herdenking van het bezoek van de Duitse keizer Wilhelm II aan Istanbul in 1898. Het was een geschenk aan sultan Abdülhamid II. De fontein heeft twee inscripties, een in het Ottomaans-Turks en de andere in het Duits.

De Duitse fontein geeft een unieke sfeer aan het Sultanahmetplein en lijkt wel op een openluchtmuseum met veel historische artefacten uit de Byzantijnse en Ottomaanse periode. Deze fontein zal de beste achtergrond zijn voor je souvenirfoto’s in Istanbul en is daarom ook een van de meest favoriete fonteinen in Istanbul.

Duitse fontein | Alman Çesme

3. Sultan Ahmed III fontein

De Sultan Ahmed III fontein bevindt zich tussen de toegangspoort van het Topkapi paleis en de Hagia Sophia. Het staat daarmee dus tussen de twee belangrijkste historische gebouwen van Istanbul in. De fontein werd op voorstel van Damat Ibrahim Pasha in opdracht van sultan Ahmed III gebouwd. Het werd gebouwd op de plaats van een Byzantijnse fontein genaamd Perayton en weerspiegelt de Turkse rococo-architectuur.

Sultan Ahmed III fontein

4. Hekimoğlu Ali Pasha fontein

De Hekimoğlu fontein werd gebouwd om te voorzien in de waterbehoeften van de districten Beyoğlu, Galata, Tophane en Fındıklı. Ondanks verschillende restauratiewerkzaamheden in 1987, 2007 en 2008, behoudt de fontein nog steeds haar schoonheid. De Hekimoğlu Ali Pasha fontein is een van de mooiste voorbeelden van de overgangsperiode naar de Turkse barok en is daarmee ook een van de meest oogverblindende fonteinen uit het Ottomaanse rijk.

5. Sultan Ahmed III fontein – Üsküdar

De Sultan Ahmed III fontein werd gebouwd om te voorzien in de waterbehoefte van degene die door de Bosporus trekken. Het bestaat uit acht kranen, waarvan er vier zijn gemaakt om te drinken en vier om watercontainers te vullen. Sultan Ahmed III en Nevşehirli Damat Ibrahim Pasha schreven de inscripties aan de zijdes van de fontein. Deze fontein staat bekend als een van de symbolische werken van Üsküdar. Ook de Mihrimah Sultan moskee is te zien vanaf de achterkant van deze fontein, waardoor er een bijzonder beeld ontstaat.

Brunnen Sultan Ahmet III

6. Sultan Mahmud II fontein

De Sultan Mahmud II fontein ligt in Sümbül Efendi in Fatih, een van de oudste nederzettingen in Istanbul. De fontein werd gemaakt in opdracht van sultan Mahmud II en is gelegen nabij de buitenmuur van de Fevziye Küçük Efendi moskee. Het werd een vervanger van een andere fontein die op dezelfde plek ooit werd vernietigd.

7. Hırka-i Şerif Moskee fontein

De Ottomaanse sultan Abdulmejid I gaf in 1850 de opracht voor de bouw van de Hırka-i Şerif moskee. In deze moskee vind je de mantel van de profeet Mohammed. De fontein bevindt zich op de onderste muur van deze moskee. Het gezicht van de Hırka-i Şerif fontein, een van de historische fonteinen van Istanbul, is bedekt met marmer. Het heeft ook een frame dat versierd is met reliëfpatronen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER