Vanwege haar prachtige ligging in Europa en Azïe, herbergt Istanbul een van de meest gemixte culturen ter wereld. Dit zie je terug in de bevolking, hun gebruiken, de historische gebouwen en ook op de bazaar. Wil jij een herinnering van de meest fantastische stedentrip die jij ooit hebt gemaakt, dan vind je hier de top 7 souvenirs om te kopen in Istanbul. Welke heb jij ooit meegenomen naar huis?

Turkse thee

Turkse thee, beter bekend als çay, is wereldwijd zeker een van de meest genuttigde warme dranken uit Turkije. Het is een zwarte thee uit de Zwart Zee regio en wordt gemaakt in een dubbele theepot, ook wel çaydanlik genoemd. Turkse thee is echt iets wat thuis hoort in de Turkse cultuur, waar het iedere dag genuttigd wordt. Je zal ook zien, als je in Turkije bent, dat het je vaak aangeboden wordt in winkeltjes en op markten. Afwijzen is iets wat dan weer juist niet in de Turkse cultuur past. Hoe leuk is het als jij, na jouw trip naar Istanbul, thuis in Nederland deze cultuur een beetje voort kan zetten. Koop op de bazaar een zak echte Turkse thee en een caydanlik en ga thuis aan de slag. Het bezoek zal het zeker op prijs stellen.

Turkse koffie & Cezve

Turkse koffie is niet alleen populair in Turkije, maar eigenlijk over de hele wereld. Traditioneel wordt het gekookt in een speciale pot, dit wordt een cezve genoemd. Je krijgt er ook altijd een glaasje water bij. De bedoeling is om eerst het water op te drinken, zodat je de smaak van de koffie goed kan proeven. Wil je wat Turkse koffie mee naar huis nemen, dan moet je zeker even de Grand Bazaar bezoeken, waar je de beste Turkse koffiesoorten kan vinden. Koop er gelijk een Cezve bij of een complete Turkse koffieset en je kan ook in Nederland genieten van een heerlijk bakkie.

Het boze oog

Als je aan het winkelen bent, zie je dit in eigenlijk alle winkeltjes wel voorbijkomen. Het boze oog, in het Turks Nazar boncuğu genoemd, is een ornament met een blauw oog erin. Vroeger geloofde men dat het beschermde tegen slechte vloeken. Tegenwoordig koopt bijna iedereen het, vanwege haar uitstraling. Je vindt het in allerlei soorten maten en vormen en je kan kiezen uit bijvoorbeeld koelkastmagneten, sleutelhangers en juwelen. Als je ze mooi vindt, dan kun je dit zeker als souvenir mee terug nemen.

Turkse kruiden en specerijen

Turkije is het land van kruiden en specerijen. Niet zo gek dus dat het eten hier zo verschrikkelijk lekker is. Sumac en paprika zijn de beroemdste kruiden uit Turkije. Dit is echt het lekkerste souvenir om mee terug te nemen naar Nederland. Weet je wat gaaf is, wij weten een plek waar je allerlei soorten kruiden en specerijen bij elkaar vindt. De Spice Bazaar, in het hart van Istanbul, biedt een enorme hoeveelheid aan kruiden en specerijen, welke je kan ruiken en proeven voordat je ze koopt. Probeer ook vooral de verschillende soorten thee, want op deze bazaar hebben ze theesoorten die je nergens anders gaat vinden.

Iznik keramiek

Je hebt het vast wel gezien tijdens je stedentrip in Istanbul, de historische gebouwen met de traditionele blauwe iznik keramieken tegels. De Blauwe Moskee is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Hoe prachtig is het om deze decoratie ook in je eigen huis te halen. Denk aan borden, schalen, vazen en asbakken. Het zal onmogelijk zijn om Istanbul dan ooit nog te vergeten.

Mozaïeklampen

Een van de populairste souvenirs onder toeristen zijn dit soort mozaïeklampen. Je kan ze in elke bazaar vinden, in allerlei soorten en maten. Kleine hanglampen, kandelaren, waxinelichtjes met allemaal hun eigen, unieke design. Een uitstekende keuze om Turkije een beetje terug naar huis te nemen en ze staan ook nog eens super leuk in je interieur.

Turkse tapijten

Met zijn unieke patronen en opvallende kleuren is het geen verrassing dat Turkse tapijten tot een van de meeste gewilde souvenirs in Istanbul behoren. Het ambacht van het weven van tapijten dat generaties lang bewaard is gebleven, vertegenwoordigen nog steeds de vaardigheden van vroeger. Nou zijn tapijten natuurlijk over het algemeen erg groot en niet makkelijk om mee te nemen in je koffer. Daarvoor is een ‘kelim’ dan weer wel geschikt. Dit zijn wat kleinere tapijten, die makkelijk zijn om mee te nemen. De Turkse tapijten is al een reden om een bezoek te brengen aan de bazaar. Zelfs al zou je ze niet willen kopen, alleen het zien van de tapijten die overal hangen is geweldig.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER