De Turkse Zwart Zee regio is heel anders dan het Turkije die je misschien gewend bent. Het klimaat is veel regenachtiger en in de zomer een stuk koeler dan het zuiden van Turkije. Buitenlandse toeristen zal je hier niet zo snel tegen komen. Het gebied is wel populair onder Turkse toeristen. Als je natuurliefhebber bent, dan is dit gebied rondom de Zwart Zee regio zeker de moeite waard om te bezoeken. Ga met ons mee met een prachtige roadtrip langs dit stukje wonderlijke natuur in de Zwarte Zee regio.

De route die wij hebben afgelegd:

Wij zijn begonnen in Sinop, waarna we vervolgens de weg gevolgd zijn naar Amasya, Tokat, de Eğribel bergpas, Giresun, Trabzon en Rize. Onze roadtrip hebben we afgesloten in het prachtige Artvin. Je kan zelf bepalen hoe lang je in elke plaats blijft en overnacht, waardoor je je roadtrip zolang kan maken als je zelf wil. Wij hebben er voor gekozen om in elke plaats ongeveer twee dagen te verblijven. Het mooie van een roadtrip is dat je op elk gewenst moment je plannen volledig kan aanpassen.

Hoe kom je in Sinop?

Onze roadtrip begon in Sinop. Vanuit Nederland kun je daar niet naartoe vliegen, dus je moet eerst zorgen dat je in Istanbul komt. Vanuit daar heb je verschillende manieren om in Sinop te komen.

Vliegtuig

Istanbul (IST) – Sinop (NOP)
1:47 minuten
TRY 1162 – 3727

Bus

Istanbul (IST) – Sinop (NOP)
14:47 minuten
TRY 574 – 814

Auto

Istanbul (IST) – Sinop (NOP)
8:20 minuten – 687 kilometer
TRY 1550 – 2239

Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om met de auto vanuit Istanbul naar Sinop te rijden. Wij wilden graag van te voren een auto huren, zodat we verzekerd waren van een goede huurauto, waar we behoorlijk wat kilometers mee mochten rijden. Sunnycars had geen aanbod in Sinop, maar uiteraard wel in Istanbul. Daardoor was voor ons de keuze snel gemaakt en we hadden dus direct bij aankomst in Istanbul een huurauto die werd afgeleverd op het vliegveld. Hierdoor zijn wij eigenlijk direct vertrokken richting Sinop.

De bestemmingen

Sinop

Het zal een lange roadtrip worden en Sinop is daarbij een briljante eerste bestemming om een goede vliegende (rijdende) start te maken. De provincie Sinop aan de Zwarte Zee is een van de oudste nederzettingen in Turkije en werd gedurende zijn lange geschiedenis bewoond door de oude Grieken, Romeinen en Turken. De stad heeft een vochtig, subtropisch klimaat waardoor verschillende plantensoorten kunnen groeien. Hierdoor zal er elk seizoen een prachtig landschap ontstaan om van te genieten.

Boyabat Castle/Boyabat Kalesi

Tijdens de roadtrip moet je eerst echt de Fortress Prison, ook wel het Anatolische Alcatraz genoemd, in Inceburun bezoeken. Het gebouw dateert uit de 7e eeuw voor Christus en werd uiteindelijk door de Ottomanen omgebouwd tot een gevangenis. Een van de meest populaire gevangene van deze gevangenis was de auteur Sabahattin Ali. Hij schreef zijn beroemde werken Kuyucaklı Yusuf en Aldırma Gönül tijdens zijn verblijf hier.

Boyabat Castle is een andere beroemde bezienswaardigheid van Sinop die er precies zo uitziet als een Ottomaans kasteel, maar toch echt dateert uit de laat-Romeinse tijd. Gelegen op een heuvel, biedt het echt een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stad.

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Sinop

Andere bezienswaardigheden

Vuurtoren van Inceburun

Als je in Inceburun bent om Fortress Prison te bezoeken, stop dan ook even bij deze vuurtoren in Inceburun. Inceburun Feneri is een actieve vuurtoren aan de Zwarte Zeekust in de provincie Sinop, Turkije. Het werd in 1863 gebouwd op de kliffen van het noordelijkste punt van Anatolië. De 12 meter hoge vuurtoren met een galerij rond de lantaarnkamer heeft de vorm van een achthoekig prisma op de bovenste helft en is volledig wit geverfd. Er is een bewakershuis van één verdieping aan vastgemaakt en drie extra gebouwen behoren ook tot het lichtstation. De vuurtoren is toegankelijk, maar de toren zelf is gesloten voor publiek.

Erfelek Tatlica Selaleri Tabiat Parki

Ben je een echte natuurliefhebber, dan moet je echt een stop maken in dit park. Het is een enorm groot park, waar je echt wel een gehele dag voor kan uittrekken. Via 20.000 treden loop je naar boven langs wel meer dan 28 watervallen. Er zijn ook verschillende eetgelegenheden en picknickplekken aanwezig.

Sinop archeologisch museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Zwarte Zee en Sinop, dan is dit kleine museum de moeite waard. Er zijn veel werken te zien van de bronstijd tot de hellenistische periode en van daar tot de Ottomaanse periode. Verwacht er niet al te veel van, maar het is wel even leuk om doorheen te lopen.

Hou je van lekker eten, dan moet je hier ook echt de Sinop mantı proberen. In tegenstelling tot de andere soorten Turkse mantı, die over het algemeen geserveerd worden met yoghurt en sauzen, wordt de Sinop mantı in tweeën geserveerd. De ene helft met yoghurt en de andere helft met verkruimelde walnoten. Overal op de openbare weg vind je kleine restaurantjes die dit overheerlijke gerecht verkopen. Je zal er ook zeker geen spijt van krijgen om speciaal hiervoor even te stoppen.

Sinop Manti

Sinop mantı

Amasya

Amasya is een andere verbazingwekkende stop op de route en heeft een unieke culturele geschiedenis. De berg Harşena en de uit rotsen gehouwen graven van Pontus-koningen zijn de meest populaire attracties om te bezoeken in deze stad aan de Zwarte Zee. De berg Harşena is ononderbroken bewoond door verschillende beschavingen sinds de bronstijd, terwijl de uit rotsen gehouwen graven van Pontus-koningen werden gebouwd door een reeks kalksteenrotsen uit te hakken volgens de Hellenistische stijl.

Amasya mount harsena

King Rock Tombs

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Amasya

Andere bezienswaardigheden

Boraboy Golu Tabiat Parki

Dit park is waarschijnlijk de mooiste plek van Amasya. Je kan hier fantastisch wandelen met om je heen kleurrijke bomen, mooie bospaden en een prachtig meer. Ook kun je hier houten hutten huren voor een lekkere picknick met vrienden of familie. Deze plek is uitermate geschikt voor natuurfotografen.

Amasya Castle

Wij hebben vele kastelen mogen bezoeken in Turkije, maar deze staat toch wel in onze top 3 favoriete. Het omhoog wandelen naar het kasteel is niet heel makkelijk, maar als je eenmaal boven bent is het panoramisch uitzicht over de hele stad zo waanzinnig mooi.

Amasya archeologisch museum

Een echte must als je in de stad bent. Het archeologisch museum in Amasya is een klein museum, maar heeft veel te bieden. De tentoonstellingen zijn op chronologische volgorde gepresenteerd en de uitleg in het Engels is vrij goed. Je vindt hier veel aardewerk en mummies die goed bewaard zijn gebleven. Al met al zal je hier geen uren rond hoeven lopen, maar het is zeker wel even de moeite waard.

De eetliefhebber kan zijn hart ophalen in het Yeşilırmak en het Yalıboyu district. Hier vind je veel goede restaurants. Amasya is beroemd om zijn soepen, waaronder Toyga. Dit is een speciale soep gemaakt met volkorentarwe, yoghurt en kikkererwten.

Amasya soep

Toyga soep

Tokat

De geschiedenis van Tokat gaat terug tot de Hettitische beschaving. Later kwam het onder de controle van het Byzantijnse Griekse rijk van Trebizonde en vervolgens de Seltsjoeken. De vele culturen zijn zichtbaar door de historische gebouwen van de stad. De meest vooraanstaande zijn onder meer Seltsjoekse karavanserais, vooral Mahperi Hatun Caravanserai. Het werd gebouwd door Mahperi Hatun, de vrouw van een van de heersers van de Seltsjoeken, Kayqubad I, in 1238.

Andere belangrijke bezienswaardigheden van Tokat zijn de kastelen. Tokat Castle, een oude citadel uit de 5e eeuw, was een toevluchtsoord voor christenen die vanuit Pontus migreerden. Later vielen de Byzantijnen het kasteel binnen totdat de beroemde Dânişmend Gazi het weer overnam. Een ander beroemd kasteel in Tokat, Niksar Castle, werd ook gebouwd door de mensen van het Pontus-koninkrijk. Het wordt verondersteld zijn definitieve vorm te hebben aangenomen in de Romeinse tijd.

De laatste stop op je must-see lijst voor Tokat moet de beroemde Ballıca-grot zijn, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het uitzicht vanuit de grot is de belangrijkste reden voor wandelaars en reizigers om deze prachtige grot in het centrum van het natuurpark Ballıca te bezoeken.

En natuurlijk het eten! Na een wandeling door het park moet je echt even stoppen om te genieten van de heerlijke Tokat-kebab.

Tokat Ballica grot

Ballıca-grot

Eğribel pass

Een enorme lange tunnel waar je je zorgen begint te maken of je het licht aan het einde wel of niet kan zien. Het is een van de kostbaarste momenten van deze lange roadtrip! De Eğribel-pas, tussen de provincies Giresun en Sivas, biedt reizigers een magische ervaring. Deze tunnel verbindt de Centraal-Anatolische regio met de Zwarte Zee.

Giresun

Giresun biedt een aantal fantastische uitzichten als je de heuvels en bergen bezoekt. Er zijn een aantal prachtige plateaus waar je jezelf kunt onderdompelen in de natuur en een paar magische watervallen. In de stad is er ook een eiland genaamd Giresun Adasi. Dit is een van de grootste eilanden in de Zwarte Zee. Het eiland, waarvan wordt aangenomen dat het heeft gediend als een plaats van aanbidding voor de beroemde Amzone-krijgers, betovert bezoekers gewoon met zijn unieke, verbluffende cultureel en historisch erfgoed.

Tijdens deze roadtrip moet je ook zeker de Kuzulan-watervallen en de Kümbet- en Kulakkayaplateaus bezoeken. Geniet van de landelijke uitzichten vanuit deze bergen. Ben je in Girseun, vergeet dan ook vooral niet om de hazelnoten te proberen. Giresun is namelijk beroemd om zijn hazelnoten.

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Giresun

Kuzulan waterval

Trabzon

Vanuit Giresun volg je de snelweg D010 om vervolgens aan te komen in Trabzon. Trabzon heeft een aantal mooie historische bezienswaardigheden, waaronder het Altındere National Park. De vallei, waarin het park zich bevindt, is de perfecte plek voor klimmers en wandelaars. Daar kun je vervolgens ook nog een bezoek brengen aan het Sümelaklooster. Een oude plaats in het park die oorspronkelijk werd gebouwd als een orthodoxe klooster gewijd aan de Maagd Maria. Omdat het bergopwaarts ligt, zal je de katoenachtige deken van wolken tegemoet lopen.

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Trabzon

Sümelaklooster

Voordat je Trabzon verlaat, moet je echt een stop maken in de buurt van Uzungöl. Uzungöl, vertaald ook wel ‘lange meer’, is het mooiste meer van Turkije. Het is echt een stukje Zwitserland in de Zwarte Zee regio. Ontdek talloze wandelpaden in de omliggende heuvels, bezoek een theefabriek en proef de heerlijke visgerechten en het beroemde Trabzon-brood op een van de vele picknickplekken.

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Trabzon

Uzungöl

Rize

Rize staat bekend als de theefabriek van Turkije en heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan een van de oudste theefabrieken van Turkije. Deze werd geopend in 1947 en geeft een unieke ervaring voor toeristen waar je alles kan leren over de theelandbouw in Turkije.

De andere must-see in Rize is de Şenyuva-brug. Dit is een Ottomaanse brug die dateert uit 1696. Het is de grootste en oudste brug van de hele regio. De palovit waterval, wat ongeveer 15 meter hoogte naar beneden valt, creëert een angstaanjagend mooi landschap die je echt niet mag missen.

De laatste bestemming in Rize moet toch echt de Ayder plateau zijn. De groenblijvende bossen en groene weiden zijn interessant voor wandelaars en fotografen en worden ook wel eens vergeleken met de alpenweiden.

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Rize

Ayder plateau

Artvin

De roadtrip sluiten we magisch af in Artvin. Het nationale park Borçka Karagöl is de beste plaats in de Zwarte Zee regio om wilde dieren te spotten. De Borçka- en Şavşatmeren die midden in het park liggen creëeren een mystieke sfeer.

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Artvin

Borçka Karagöl

Roadtrip door de Zwart Zee regio: Artvin

Borçka Karagöl

Als je eindelijk in Artvin bent, moet je uiteraard ook de lokale specialiteiten proberen, zoals visgerechten en kuymak. Dit laatste is een lokaal gerecht gemaakt van gesmolten Kolot-kaas geproduceerd in de regio van de Oost-Zwart Zee. Het doet een beetje denken aan kaasfondue.

Kuymak

Kuymak

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER