Bij een bezoek aan Denizli, mag een bezoek aan de kalksteenterrassen van Pamukkale niet ontbreken. Naast deze kalksteenterrassen bevinden zich ook de oude stad Hierapolis en het Cleopatra zwembad. Het bezoek aan deze 3 dingen zijn genoeg voor een dagtrip. Ben je hier echter voor een langere tijd, dan kun je je hier ook prima vermaken met andere dingen. Hier vind je de 9 leukste dingen om te doen in Denizli.

1. De kalkterrassen van Pamukkale – Pamukkale

Bovenaan de plaatsen om te bezoeken in Denizli staan uiteraard de beroemde kalkterrassen van Pamukkale. Deze kalkterrassen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is rijk aan warmwaterbronnen en mineraalbronwater. Het is zo’n bijzondere plek, dat het al door toeristen wordt bezocht sinds de levendige tijden van de oude stad Hierapolis, die zich net achter de kalkterrassen van Pamukkale bevinden. De warmwaterbronnen staan al jaren bekend om haar geneeskrachtige water, waardoor het ook een populaire plek is voor gezondheidstoerisme.

excursie naar Pamukkale

2. De oude stad Hierapolis – Pamukkale

Pamukkale was in de oudheid al een beroemde plaats. In die tijd lag hier namelijk de stad Hierapolis. Tijdens het Romeinse Rijk stond Hierapolis bekend als een genezingscentrum. De warmwaterbronnen met thermaal water werden voornamelijk gebruikt door reuma- en hartpatiënten. Vanaf de dag van vandaag kun je de overblijfselen van deze oude stad zien. Sommige ruïnes zijn meer dan 2200 jaar oud!

Als je hier vandaag komt, kun je de ruïnes zien van bouwwerken zoals het theater, het graf van Apostal st. Philip, Tempel van Apollo en de stadspoort, platonium, Cleopatra zwembad, de dodenstad en nog veel meer. De hele stad staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

3. Het zwembad van Cleopatra – Pamukkale

Een unieke ervaring, vanuit het thermale water in dit zwembad kun je door de Romeinse ruïnes sluimeren. De overblijfselen van oude Romeinse zuilen stortten tijdens verschillende aardbevingen in het water. De aardbevingen zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van deze holte waar het thermaal water zich in verzamelde. Tegenwoordig is het een zeer mooi en populaire plek om te zwemmen. Er geldt een toeslag voor toegang tot het zwembad. Er zijn kleedkamers, kluisjes, douches en een café waar je even heerlijk kunt ontspannen en uitrusten.

4. Warmwaterbronnen van Karahayıt – Karahayıt

Denizli heeft een zeer rijke geografie op het gebied van geneeskrachtig water en warmwaterbronnen. Het is een van de provincies waar het thermaal toerisme het meest ontwikkeld is. De warmwaterbronnen in de stad Karahayıt liggen 5 kilometer ten noorden van Pamukkale. Waar de kalksteenterrassen van Pamukkale erg veel toerisme kent, zijn de warmwaterbronnen van Karahayıt een heel stuk rustiger. Het kenmerk van het water hier is dat het rijk is aan mineralen zoals sulfaat, bicarbonaat, calcium en kooldioxide. 

5. De oude stad van Laodikeia – Centrum

De oude stad Laodikeia, dat op ongeveer 5 kilometer afstand van het huidige stadscentrum ligt, wordt beschouwd als de eerste stad die in Denizli werd gesticht. Het werd gesticht door de Seleucidische koning Antiochus II als eerbetoon aan zijn vrouw Laodice. Tijdens de grote aardbeving in 60 na Christus werd het volledig verwoest. Hoewel er niet veel bewaard is gebleven, is het wel mogelijk om de ruïnes van vele gebouwen te zien, waaronder het grootste stadion van Anatolië, 2 theaters, 4 baden, 5 agora’s, 5 fonteinen, 2 monumentale toegangspoorten, parlementsgebouw, tempels, huizen, kerken en straten. Er is hier ook een kerk, een van de oudste en belangrijkste heilige gebouwen in de christelijke wereld. Hiermee is het ook een soort bedevaartsoord voor christenen.

6. De oude stad van Tripolis – Buldan

Deze plek ligt op ongeveer 40 kilometer van het centrum van Denizli. Het is een belangrijke oude stad gebouwd op een helling tussen de stad Buldan in Yenicekent en de rivier de Menderes. Wanneer de stad precies gesticht is, is niet bekend. De overblijfselen die bij de opgravingen zijn gevonden, dateert het stadsleven in Tripolis uit de laat-neolithicum-vroege chalcolitische periode (5500 v.Chr.). Dankzij de locatie, verrijkte de stad zich door handel. De meeste gebouwen die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven, dateren uit de Romeinse periode van de 1-3 eeuwen na Christus. In feit beleefde stad in deze periode haar hoogtepunt. Hoewel het niet zo prachtig is als Hierapolis en Laodikeia, is het wel een van de plaatsen waar je kunt stoppen als je toevallig aan de kant van Buldan bent.

centrum Denizli

7. Kaleiçi Bazaar – Centrum

De Kaleiçi bazaar werd in de 11e eeuw samen met de Anatolische Seltsjoekse staat opgericht en werd het eerste nederzettingscentrum in Denizli. Het is een regio die ruikt naar geschiedenis, waarin het deel uitmaakte van vijf verschillende staten, talloze mensen en de duizendjarige geschiedenis van Denizli. In al die duizend jaar is de bazaar nooit gestopt, waarbij de ambacht van het smeden nog steeds levend gehouden wordt in de bazaar.

Een bezoek aan deze plek, verdwalen in de straatjes, kletsen met smeden en schoenmakers geeft je het gevoel alsof je een kleine wandeling door de geschiedenis maakt.

8. Kabelbaan – Centrum

Vermoeid van een lange tijd doorbrengen op de Kaleiçi Bazaar, dan is er geen beter plek dan de Bağbaşı-plateau om iets te eten en een warmte kop thee te drinken. De kabelbaan begint op de hoogte van 300 in de wijk Bağbaşı en brengt je naar een hoogte van 5 kilometer met een prachtig uitzicht. Als je uit de kabelbaan stapt, kun je veel foto’s maken op het terras met uitzicht over heel Denizli. Met gratis vervoer bereik je vervolgens in 10-15 minuten het Bağbaşı-plateau. Naast bungalowhuizen en tenten waar je kunt overnachten, is hier een café, een restaurant en een evenementenhal.

Kabelbaan in Denizli

9. Güney watervallen – Güney

Als laatste nemen we een kijkje bij een natuurwonder op 70 kilometer van het centrum van Denizli. De waterval ontleent haar naam aan het zuidelijke district waarin ze zich bevindt. Güney betekent namelijk zuid in het Nederlands. De waterval wordt gevormd doordat het water van de hellingen van de Cindere-berg 20 meter naar beneden stort in de rivier de Menderes. Het geheim van het water is dat het een grote hoeveelheid kalk bevat. De kalkstenen treden die door deze kalk in het water ontstaan, bevatten alle soorten tinten groen. Dit heeft de waterval een zeer mooi uiterlijk geven.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER