Dalaman in Turkije is een betaalbare badplaats met een unieke cultuur. Het is gelegen tussen de zee en de bergen en heeft veel interessante gebieden, zoals de modderbaden van Dalyan en oude tombes. Met haar witte zandstranden, azuurblauwe oceanen en de de adembenemende natuurlijk schoonheid is Dalaman de ideale locatie om met pensioen te gaan en zorgeloos te leven. Waar je ook van houdt, iedereen kan met gemak zijn plekje wel vinden in deze plaats. Het is dan ook niet gek dat de laatste jaren steeds meer expats kiezen om te wonen in Dalaman.

Met pensioen in Dalaman

Voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een redelijk geprijsde, hoogwaardige plek om te verblijven, hoort Dalaman toch echt wel hoog op het lijstje te staan. De kosten van het levensonderhoud in Dalaman zijn aanzienlijk lager dan in veel ontwikkelde landen en zelfs veel lager dan populaire toeristengebieden in Turkije. Bovendien heeft Dalaman het hele jaar door een goede omgeving, met gematigde winters en hete zomers. Ook staat het Turkse gezondheidszorgcentrum goed aangeschreven, met hoogwaardige medische faciliteiten waarbij je de perfecte zorg krijgt tegen redelijke kosten. In Dalaman wordt verder veel Engels gesproken, waardoor het eenvoudig communiceren is met de bewoners.

Lees meer over een AOW of een uitkering meenemen naar Turkije

Levensstijl in Dalaman

Met een bevolking van slechts 50.000 is Dalaman een klein stadje met een gastvrije sfeer. De stad beschikt over een brede selectie van eetegelegeheden en cafés die een scala aan internationale en Turkse gerechten serveren, evenals tal van lokale markten en winkels waar je verse groenten en andere benodigdheden kunt kopen. 

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en cultuur, dan is Dalaman ook de perfecte uitvalsbasis om een aantal historische bezienswaardigheden en ruïnes te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de rotsgraven van Dalyan en de oude stad Kaunos. Daarnaast worden er op verschillende momenten in het jaar festivals en evenementen georganiseerd om de geschiedenis en cultuur van de stad te eren. Ook vindt er wekelijks een boerenmarkt plaats waar je verse producten en andere lokaal geproduceerde goederen kunt kopen. 

Kosten van levensonderhoud in Dalaman

Zoals eerder vermeld, is Dalaman veel goedkoper qua levensonderhoud dan veel andere westerse landen en zelfs andere Turkse populaire steden. Boodschappen en andere basisvoorzieningen zijn redelijk geprijsd en de huur is meestal minder duur dan in ander regio’s. Bovendien zijn de prijzen van de gezondheidszorg in Turkije veel lager dan in andere westerse landen, waardoor het eenvoudiger is om toegang te krijgen tot eersteklas medische zrog. 

5 dingen waarom je van Dalaman zal gaan houden:

 1. De prachtige stranden: Met azuurblauw water en witte zandstranden is Dalaman de thuisbasis van enkele van de mooiste stranden van Turkije. Iedereen kan iets te doen vinden in Dalaman, of je er nou van houdt om te luieren op het strand of kiest voor meer actie met watersporten op zee.
 2. Het verrukkelijke eten: Dalaman is geen uitzondering op de reputatie van de Turkse keuken voor haar smakelijke en diverse keukens. Je kunt elke smaak vinden in deze stad, van authentieke Turkse meze tot verse zeevruchten tot de Europese keuken.
 3. De gastvrije lokale bevolking: De inwoners van Dalaman staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid, je zult je hier dus snel thuis en welkom voelen.
 4. De stad Dalaman staat bekend om haar historische bezienswaardigheden en ruïnes, wekelijkse boerenmarkt en het hele jaar door festivals en activiteiten. Dalaman heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur.
 5. Redelijke kosten van het levensonderhoud: Zoals eerder aangegeven, heeft Dalaman veel lagere kosten van levensonderhoud dan veel westerse landen, waardoor het een economisch zeer aantrekkelijk is om met pensioen te gaan.

5 dingen die je moet weten voor je gaat wonen in Dalaman:

 1. Ondanks dat er veel Engels gesproken wordt door de expatgemeenschap, spreekt de lokale bevolking lang niet allemaal even goed Engels. Turks leren, in ieder geval een paar basis zinnen, helpt je om beter met de lokale bevolking te kunnen communiceren.
 2. Het verkrijgen van een ikamet (verblijfsvergunning) is noodzakelijk als je voor langere tijd in Dalaman wil verblijven. Ondanks dat Dalaman geen gesloten gebied is, kost het wel even tijd om het proces in gang te zetten en alle benodigde documenten bij elkaar te verzamelen.
 3. Onderzoeken van de opties in de gezondheidszorg: Ondanks dat het Turkse zorgsysteem over het algemeen goed staat aangeschreven, is het wel handig om bepaalde dingen uit te zoeken. Word jouw ziekte bijvoorbeeld wel behandeld in Turkije of ben je verzekerd met een al bestaande aandoening? Hoe werkt de zorgverzekering in Turkije in jouw situatie? Al dit soort antwoorden heb je nodig om een keuze te kunnen maken of wonen in Turkije wel echt iets voor jou is.
 4. De warme zomers: Hoewel Dalaman normaal gesproken een goed klimaat heeft, kunnen de zomers behoorlijk heet zijn, met temperaturen van meer dan 30 graden. Het kan zeker de moeite waard zijn om te investeren in een goede airconditioning.
 5. Er zijn geen grote winkelcentra en ketens in Dalaman zoals je dat wel hebt in andere grote steden. Mogelijk moet je dus naar nabijgelegen steden om bepaalde producten of merken te vinden als je ze nodig hebt.

5 nabijgelegen steden om te bezoeken

 • Marmaris: Een geliefd toeristenoord in de buurt van Dalaman, staat bekend om de prachtige stranden, oude kasteel en een opwindende nachtleven.
 • Fethiye: Een ander prachtig kustplaatsje aan de Middellandse Zee. Fethiye staat bekend om haar natuurlijke schoonheid en is de thuisbasis van verschillende bergen, bossen en stranden.
 • Aan de Turkse kust vind je het prachtige plaatsje Kalkan, dat bekend staat om haar heerlijke seafood, charmante straatjes en wonderschone stranden.
 • Göcek is een klein dorpje met een relaxte sfeer en mooie stranden dat is gelegen aan de Golf van Fethiye.
 • Olüdeniz: Deze stad staat bekend om de adembenemende Blue Lagoon, een baai met het azuurblauwe water dat jaarlijks veel toeristen aantrekt om te zwemmen of voor andere watersportactiviteiten.

Het mooie stadje Dalaman biedt een bijzondere mix van hedendaagse gemakken en ouderwetse charme. Het is een prachtige bestemming om met pensioen te gaan en een ontspannen, zorgeloze levensstijl te leiden dankzij de prachtige stranden, verrukkelijke keuken, gastvrije lokale bevolking, rijke geschiedenis en redelijke kosten van levensonderhoud. Iedereen kan iets te doen vinden in Dalaman, of ze nu geïnteresseerd zijn in het leren over de lokale manier van leven, het uitproberen van een nieuwe keuken of gewoon ontspannen in de zon.

 

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER