Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt en waar twee werelden zo mooi samenkomen. Het heeft 39 districten, bijna 20 miljoen inwoners en is immens groot. De geschiedenis van de stad gaat ver terug. Vroeger heette het Constantinopel en was het de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk. Daarna werd het de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Inmiddels is Istanbul dan wel geen hoofdstad meer, het is wel de grootste stad van Turkije. Door haar geschiedenis en ligging, is Istanbul toch wel één van de meest fascinerende smeltkroes van culturen. De mix van Europees en Aziatisch, van westers tot islamitisch, van modern tot historisch. Dit zie je ook terug in de bezienswaardigheden van de stad. Istanbul is geen stad waar je even in een weekendje doorheen loopt, door de enorme afstanden. Toch maken wij het je een beetje gemakkelijker, want in dit artikel vind je de top 20 beste bezienswaardigheden in Istanbul. Welke staat nog op jouw bucketlist?

Sultanahmet

Sultanahmet staat ook wel bekend als de oude stad en is het historische deel en het hart van Istanbul. Op dit historisch schiereiland vind je eigenlijk alle populaire bezienswaardigheden en word je omringd door de Byzantijnse en Ottomaanse architectuur. Welke bezienswaardigheden moeten je hier echt zien? Verken Sultanahmet, het historische deel van Istanbul..

Hagia Sophia (Ayasofya)

De Ayasofya is een meesterwerk met zijn innovatie architectuur, rijke geschiedenis, religieuze betekenis en buitengewone kenmerken als de grootste gebouwde Oost-Romeinse kerk. De kerk is drie keer gebouwd op dezelfde locatie en het is ’s werelds oudste en snelste voltooide kathedraal. Na de verovering van Constantinopel door de Ottomaanse sultan Mehmet II, werd de Ayasofya omgebouwd tot de keizerlijke moskee van het Ottomaanse rijk. In de jaren dertig van de vorige eeuw, werd er begonnen met restauratiewerkzaamheden, waardoor het voor publiek werd gesloten. In 1934 werd de Ayasofya heropend als museum zonder religieuze praktijken. Een decreet in juli 2020 veranderde dit, toen werd de Ayasofya weer officieel een moskee. Wel is de moskee nog steeds open voor toeristen en kun je deze dus nog steeds bezoeken.

Istanbul Hagia Sophia

Het Topkapi-paleis

Istanbul Topkapi-paleis

Het Topkapi-paleis ligt op het puntje van het historische schiereiland in de wijk Sultanahmet. Het paleis is een van de iconische bouwwerken van Istanbul. 400 jaar lang was het Topkapi-paleis het administratieve, educatieve en artistieke centrum van het Ottomaanse rijk. Het was de residentie van de Ottomaanse sultans. Het Topkapi-paleis herbergt onschatbare heilige relikwieën die worden bewaard in Has Oda, de geheime kamer van de sultan. De belangrijkste relikwieën zijn de mantel en het haar uit de baard van de profeet Mohammed.

Tot slot vind je in het Topkapi-paleis ook nog de beroemde harem, het privégedeelte van het paleis waar de echtgenotes en bijvrouwen van de sultans woonden.

Sultanahmet-moskee (de Blauwe Moskee)

De Sultanahmet-moskee staat in het westen bekend als de Blauwe Moskee. De naam komt van de beroemde blauwe ‘Iznik-tegels’. De moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmet I. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheid en moskee in Istanbul. Let wel op: Het mag dan wel een toeristische attractie zijn, de Blauwe Moskee is ook een actieve moskee. Dit betekent dat je bepaalde gedeeltes in de moskee niet kan bezoeken tijdens het gebed. Verder moet je je uiteraard houden aan de kledingvoorschriften.

de Blauwe Moskee

Hippodrome

Hippodrome Istanbul

Het Hippodrome was een stadion uit de Romeinse tijd in Constantinopel. Het bevond zich in het centrum van de stad, direct naast het keizerlijk paleis en is nu het hart van het Sultanahmet district en staat naast de Blauwe Moskee. Van de 4e eeuw tot de 7e eeuw was het niet alleen een gebied waar paardenraces gehouden werden; het was ook de belangrijkste openbare ruimte waar keizers op de troon zaten en militaire overwinningen werden gevierd. Hedendaags staat er nog twee obelisken overeind van wat vroeger de spina (renbaan) was.

Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne is gelegen ten zuidwesten van de Ayasofya. Het is gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus, in de 6e eeuw voor Christus. Het is een groot ondergronds waterreservoir dat door het publiek ‘Yerebatan Cisterne’ wordt genoemd vanwege de ondergrondse marmeren zuilen. Omdat er vroeger een basiliek boven de cisterne was, wordt deze ook wel Basilica Cisterne genoemd. Het is een indrukwekkend bouwwerk met 336 zuilen. Behalve enkele van de randen en gegroefde kolommen van de stortbak, hebben de meeste ervan de vorm van een cilinder. Twee Medusa koppen, die worden gebruikt als steunen onder de twee kolommen aan de noordwestelijke rand van de cisterne, zijn het grote kunstwerk uit de Romeinse tijd.

basilica cisterne

Bosporus

De Bosporus (Bogazici) is een lange zeestraat die de twee continenten in Istanbul van elkaar scheidt. Het is een van ’s werelds mooiste natuurlijke formaties. Behalve het varen langs d e kusten van de twee continenten, kun je hier ook nog meer dingen bezoeken en zien. Lees hieronder over de populaire bezienswaardigheden rondom de Bosporus.

Dolmabahçepaleis

Het Dolmabahce paleis, gelegen aan de oevers van de Bosporus, was de residentie van de laatste zes Ottomaanse sultans en Atatürk. Het is gebouwd met verschillende, simpele Europese architecturale stijlen. Doordat het de plek is waar Mustafa Kemal Atatürk overleed, heeft het paleis een speciale plek in de harten van de Turken. De gigantische kristallen trappen en kroonluchters zijn zeer aantrekkelijk. Het paleis herbergt meer dan 50.000 objecten langs honderden kamers. Mede daardoor is het paleis zo populair om te bezoeken.

Dolmabahçepaleis

Beylerbeyi-paleis

Het Beylerbeyi-paleis is een van de prachtige paleizen in Istanbul. Het is gelegen net onder de Bosporus-brug aan de Aziatische kant, wat gebouwd is tussen 1863 en 1865. De architectuur is een mix van Ottomaans en westers design en decoratie, ook de meubels komen uit het 19e-eeuwse Europa. Het paleis werd gebruikt als zomerresidentie voor de Ottomaanse sultans. Door de prachtige terrastuinen op de glooiende heuvel erachter, is het anders dan andere Ottomaanse paleizen uit die periode en daarom zeker de moeite waard om dit paleis te bezoeken.

Ortakoy

Ortaköy is een van de meeste populaire, levendige en aantrekkelijke buurten van Besiktas, vlak bij de Bosporus en onder de Bosporus-brug. Het is het centrum van het nachtleven en entertainmentindustrie met heel veel cafés, discotheken, restaurants, winkels, pubs, boetieks en souvenirwinkels. De Ortaköy moskee is, zonder twijfel, een van de meest populaire fotolocaties in Istanbul. Ortaköy bezoek je het liefste op een lekkere zomeravond, want de avonden zijn hier erg gezellig en levendig.

Istanbul Ortaköy moskee

Rumeli-fort (Rumeli Hisarı)

Istanbul Rumeli-fort

Gelegen tussen Bebek en Emirgan, aan de Europese kant van Istanbul, ligt dit Rumeli-fort. Het heeft een oppvervlakte van 30 hectare en werd gebouwd in opdracht van Fatih Sultan Mehmet. Dit om Istanbul te beschermen tegen de gevaren uit de Zwart Zee. Het fort heeft een prachtig panoramisch uitzicht op de Bosporus. Op dit moment is het fort een openluchtmuseum. waar je doorheen kunt lopen.

Aziatisch deel Istanbul

De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Istanbul blijven vaak aan de Europese kant. Erg jammer, want ook aan de Aziatische kant valt er van alles te beleven. Ook de veerboot om de Bosporus over te steken, is echt een hele leuke activiteit om te doen. Het kost je ongeveer een kwartier om van de ene kant naar de andere kant te komen. Eenmaal aangekomen voel je meteen dat hier een heel andere sfeer hangt, veel relaxter. De districten van Aziatisch Istanbul heten Kadıköy en Üsküdar en deze bezienswaardigheden mag je hier echt niet missen:

Kız Kulesi (De Maagdentoren)

De Maagdentoren ligt op een klein eilandje aan de Bosporus, 150-200 meter uit de kust van de wijk Salacak in Üsküdar. De toren is 2500 jaar oud en is onderwerp geweest van vele legendes. De toren werd vaak ten onrechte de Leander’s Tower genoemd, verwijzend naar de legende van Hero en Leander Door de jaren heen heeft de toren verschillende functies gehad. Zo werd het gebruikt als een belastinginningsgebied van koopvaarders, een verdedigingstoren en een vuurtoren. Het is één van de populairste bezienswaardigheid in Aziatisch Istanbul. Tegenwoordig is het volledig gerenoveerd en functioneert het als een restaurant en een café en kun je hier heerlijk dineren tijdens zonsondergang.

Istanbul maagdentoren

Kadıköy Çarşısı

kadikoy Istanbul

De Kadıköy-markt is misschien wel de populairste plaats om te bezoeken in Kadıköy. Het is een openluchtbazaar verspreidt over smalle autovrije straten. Je loopt langs heerlijke geur, kleurrijke en verleidelijke etalages van verse groente, vis, kaas, olijven, augurken en snoep. Verder is er een doolhof van oude boekhandels, antieke winkels, cafés, restaurants, moskeeën en kerken.

Çamlıca hill

Çamlıca hill is gelegen in het Aziatische gedeelte van Istanbul en heeft het beste uitzicht over de stad. Een heerlijke plek om te vertoeven met haar weelderige groene natuur, historische bomen, kleurrijke bloemen, uniek uitzicht op de Bosporus en frisse lucht die zelfs op hete zomerdagen lekker aanvoelt. Het is een gebied met uitzicht op de Bosporus en de Zee van Marmara en heeft paviljoens en fonteinen. Verder vind je hier restaurants en cafés waar je even heerlijk kunt bijkomen en genieten van het prachtige uitzicht.

Camlica Hill Istanbul

BOEK NU JOUW EXCURSIE

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER