In het zuidwesten van Turkije, tussen Marmaris en Fethiye, ligt een dorpje genaamd Köyceğiz. Het dorp is gevestigd in de buurt van een groot meer, het Köyceğiz meer. Rondom het meer bevindt zich een onaangetast natuurbeschermingsgebied. Tevens zijn er vijf onbewoonde eilandjes. In de omgeving vind je prachtige groene heuvels, dennenbossen en rivieren. Wat is er nog meer te zien en te doen in en rondom het dorpje Köyceğiz?

Wat te doen in en rondom Köyceğiz?

Wandelen door de natuur

Als je in Köyceğiz bent, dan kun je heerlijk genieten van de natuur en alles er omheen. Maak een wandeling langs het meer of door de met prachtige pijnbomen bedekte heuvels, zoals het Golgeli-gebergte, Sandras, Besparmark en Cankurtaran Summit. Het Sandras gebergte is de hoogste berg in de regio.

Het plateau van Agla is een andere pitstop voor de reizigers. Het dorp daar ligt op 800 meter hoogte en staat bekend om zijn zeer koude en smakelijke drinkwater. De omgeving is geweldig voor liefhebbers van ecologisch toerisme. Met pijnbomen bedekte heuvels en bossen zijn echt fascinerend. Eiken met een leeftijd van meer dan 600 jaar zijn ook de moeite waard om te zien.

Als je verder wandelt en klimt door 2.000 meter, kom je uit bij het Kartalmeer. Het meer heeft een geweldig panorama.

De warmwaterbronnen en modderbaden van Sultaniye

Sultaniye is een dorpje aan het meer van Köyceğiz en is zeer populair onder bezoekers en toeristen die willen genieten van een kuuroord. De warmwaterbronnen van Sultaniye liggen aan een breuklijn in het zuidwesten van het meer. Zwavelhoudend water van 40 graden sijpelt uit een breuk vlak bij het thermale bad. Vind je het hier stinken? Dat kan kloppen, het water vol zwavel verspreidt namelijk een vieze rotte eieren lucht over het complex. Het mild radioactieve water heeft een hoog radon gehalte en bevat verder zwavel, ijzer, calcium, kalium en andere mineralen. Het wordt aanbevolen bij onder meer huidklachten, artritis, vermoeide spieren en reuma. In de omgeving vind je ook modderbaden, deze zouden weer een huidverjongende werking hebben.

Bezoek het dorp Köyceğiz

Omdat Köyceğiz niet in de buurt van een kustlijn ligt, voelt het alsof je door het binnenland reist. Het dorp is erg netjes en is altijd levendig. Je kan hier alles vinden en restaurants bieden lokale, authentieke smaken. Ook zijn er in het dorp volop accommodatie mogelijkheden voor als je nog wat langer wil genieten van de omgeving.

De rotsgraven van Kaunos

Ter hoogte van Dalyan, aan de andere kant van het Köyceğiz meer vind je de rotsgraven van Kaunos. Dit is een oude stad waarvan de ruïnes zich iets verderop bevinden. De geschiedenis van Kaunos gaat vermoedelijk terug tot tien jaar v.Chr. Vroeger was Kaunos een belangrijke zeehaven, maar nadat Turkse stammen Karië in hadden genomen en er een malaria-epidemie uitbrak, werd Kaunos in de 15e eeuw n.Chr. verlaten. Hoog op de rotswand, in een bocht in de rivier, boven deze fascinerende oude havenstad, zijn prachtige graven uitgehouwen in de rots. Door verzanding van de vroegere Golf van Dalyan liggen de overblijfselen tegenwoordig ongeveer acht km van de kust verwijderd. Enkele bezienswaardigheden zijn het amfitheater, de Akropolis, het Romeinse badhuis en de Byzantijnse basiliek.

Rotsgraven van Kaunos

Het Iztuzu strand

Het Iztuzu strand is het beroemde strand waar de Caretta caretta schildpadden hun eieren leggen. Doordat het strand beschermd is, mag je er bijvoorbeeld ook geen parasols in het zand steken en is het strand na zonsondergang gesloten. Het strand is zes kilometer lang, bijzonder mooi en de zee is echt heerlijk. Het is dan ook niet voor niets dat het strand is uitgeroepen tot het beste strand van Europa. Je kan het Izutzu strand vanuit Köyceğiz op twee manieren bereiken. Vanaf de ene kant kun je met de auto of dolmus naar het strand komen en de andere kant is alleen bereikbaar per boot. Deze boottocht is heel mooi en zeker de moeite waard om te maken.

Dagexcursies

  • Vanuit Marmaris: Ga naar het Köyceğiz-meer en stap aan boord van een boot die je naar topbestemmingen brengt, waaronder de zwembaden van Sultaniye en het Iztuzu strand
  • Vanuit Dalyan: Verken de charmes van Dalyan tijdens een dagtour vanuit Fethiye. Vaar naar het beschermde strand van Iztuzu, bekend om zijn onechte karetschildpadden, en bewonder onderweg de uit rotsen gehouwen Lycische graven, de laatste rustplaats van de koningen van Kaunos.

Vervoer naar Köyceğiz

Köyceğiz ligt 55 kilometer ten noorden van Marmaris en het vervoer is eigenlijk heel makkelijk. Je kan vanaf het busstation in Marmaris bussen vinden die naar Köyceğiz rijden. Ook kun je er voor kiezen om een van de bovenstaande bootexcursies te boeken. Zij halen je ’s ochtends op bij je hotel en brengen je na een lange dag ook weer veilig terug.

Geschiedenis van het meer van Köyceğiz

Het meer van Köyceğiz is ontstaan ongeveer 7500 jaar geleden, doordat er aardbevingen in de Middellandse Zee plaatsvonden. Hierdoor ontstond er een lange duinrand, tegenwoordig het Izutzu strand genoemd, die de zee vrijwel geheel afgrenst. Hierdoor is er dus een meer ontstaan, dat nog steeds met talloze riviertjes in contact staat met de zee.

Contact

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER