Adana is de zesde grootste stad van Turkije en ligt aan de rivier Seyhan. Meer dan 1 miljoen toeristen komen elk jaar om Adana te ontdekken, ook is de plek populair vanwege het gezondheidstoerisme. Door de geschiedenis heen was Adana een belangrijke plek geweest, vanwege de vruchtbare gronden en de handelsroutes die door de machtige rivieren en dammen lopen. Hierdoor is er ontzettend veel te zien in Adana en is het jammer dat het over het algemeen weinig bezocht wordt door vakantiegangers. De provincie heeft zelfs een 160 kilometerlange kustlijn, waardoor het eigenlijk de perfecte vakantiebestemming zou zijn. Wil jij Adana wel graag ontdekken, lees dan hier wat je echt moet doen in Adana en welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen.

Religieuze bezienswaardigheden

Sabancı Moskee (Sabancı Merkez Cami)

De Sabancı Moskee bevindt zich in het westen van de rivier de Seyhan. Het is het meest herkenbare gebouw van de stad en werd gebouwd in 1998. De moskee is de grootste moskee van Turkije, waarbij zes minaretten wel een hoogte hebben van 99 meter. Ook biedt het plaats aan meer dan 28.000 gelovigen en behoort daarmee ook meteen bij de grootste moskeeën van het Midden-Oosten. Let wel op, het betreft hier een actieve moskee. Als niet-moslim mag je de moskee bezoeken, maar wel buiten de gebedstijden.

Als je eenmaal binnen bent zie je, onder de gigantische 54 meter hoge koepel, dat het interieur strikt het Ottomaanse ontwerp met Iznik-tegels volgt. Ook heeft het traditionele kaligrafiekenmerken die de gebedsruimte versieren.

Voor de meest indrukwekkende foto van de moskee ga je naar de oever van de rivier bij de Stenen Brug. Dit is een van de populairste fotografieplekken van Adana.

Adana, Reşatbey Mh., Seyhan-Adana, Turkey - panoramio (7)
Ben Bender, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De oliemoskee (Yağ cami)

De oliemoskee werd ooit gebouwd als een kruisvaaderskerk door Saint Jacque. In 1501 werd er een moskee van gemaakt. De moskee maakt deel uit van de Kulliye, een islamitische-Ottomaans sociaal complex, samen met de oude kerk naast de moskee en de madrassah. Aanvankelijk werd het de Oude Moskee genoemd, maar na verloop van tijd begonnen mensen het de Oliemoskee te noemen, vanwege de oliebazaar die ervoor staat.

Adana Oil Mosque 3568
Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De grote moskee (Ulu Cami)

De Grote Moskee werd gebouwd door Ramazanoğlu Halil Bey in 1513. In 1541 werd de moskee uitgebreid en gerestaureerd door Piri Mehmet Pasha, hierdoor zijn er Ottomaanse architectonische kenmerken te zien in de moskee. Verder bestaat de moskee uit 4 delen: Het heiligdom, de gebedsplaats, tuin en het oude rechthoekig gebouw in het westen.

  • Het huis van Ramazanoğlu (Ramazanoğlu Konağı)

Het huis van Ramazonoğlu is het oudste huis van Adana en bevindt zich in de Kulliye van de Grote Moskee. Volgens de geschriften op de deur van het landhuis werd het gebouwd in opdracht van Ramazanoğlu Halil Bey in 1945. Werken van vroeger geven aan dat het een gigantisch gebouw was. Het werd gebouwd in een grote tuin en was geschikt als winter- en zomerhuis. Een bekend feit is dat Yavuz Sultan Selim (Selim de Grim) 3 nachten in dit landuis doorbracht op weg naar Egypte. Murat bracht hier 3 nachten door op weg naar Bagdad

St. Pauls Kerk (Bebekli Kilise)

De St. Pauls kerk bevindt zich in de Çakmakstraat in Tepebağ. Het is een Italiaanse katholieke kerk gebouwd op een basiliekplan in 1881 in de naam van St. Paul. Er is een 2,5 meter hoge Moeder Maria-beeld op het dak boven de ingang van de kerk. Lokale mensen verwijzen gewoonlijk naar het beeld als een ‘pop’ en daarom wordt de kerk ook vaak ‘kerk met de pop’ genoemd.

Historische bouwwerken

De stenen brug (Taşköprü)

De stenen brug is een prominent symbool van de stad. Het steekt de rivier de Seyhan over om de provincies Seyhan en Yüreğir met elkaar te verbinden. Het werd gebouwd in de tijd van het Romeinse Rijk, zo’n 1700 jaar geleden en is de oudste brug ter wereld die nog steeds actief wordt gebruikt. Het is 319 meter lang en 11,4 meter breed. Van de 21 ronde bogen van de brug zijn er vandaag de dag nog 14 zichtbaar. Na de restauratie in 2006 werd de brug autovrij.

Taşköprü the stone bridge 8935
Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De Varda brug (Varda Köprüsü)

Het Varda-viaduct (Varda Köprüsü), dat zich uitstrekt over de diepe kloof van Çakıt Deresi, werd gebouwd om de Ottomaanse spoorlijn Istanbul-Bagdad mogelijk te maken, hoewel het tegenwoordig meer bekend staat om zijn hoofdrol in de James Bond-film Skyfall. De 172 meter lange brug wordt gesierd door elf stenen bogen, die 98 meter boven de diepe kloof liggen.

Als je over het viaduct wil reizen, spring dan op de Toros Express trein, die dagelijks tussen Adana en Konya rijdt. Het is een prachtige mooie reis tussen deze twee steden. Om het viaduct zelf te bezoeken, rijd je vanuit de stad Adana 52 kilometer in noordwestelijke richting, door het agrarische hart van de provincie, naar het dorp Karaisalı. Vanaf hier volg je de borden naar de brug.

Er bevinden zich langs de rand van de kloof een paar cafés met panoramische uitkijkpunten over het viaduct.

Yılan kasteel (Yılankale)

Yılankale is een belangrijk kasteel op 40 kilometer ten oosten van Adana, aan de oever van de rivier de Ceyhan. Het werd gebouwd in de 12e eeuw en maakte deel uit van de verdedigingslinie van het Armeense koninkrijk Cilicië, dat dit stuk kust van het huidige Alanya tot aan Iskenderun in de late middeleeuwen beheerste.

De uiterlijke kenmerken van het kasteel, de wallen, uitpuilende verdedigingstorens en poortgebouwen zijn goed bewaard gebleven en kunnen worden bewandeld voor een indrukwekkend uitzicht over het omliggende platteland. Het is een stijl, rotsachtig pad vanaf de ingang en daarom is het wel aan te raden om goede wandelschoenen te dragen.

De meeste interieurkenmerken liggen in puin, tenzij je bereid bent om naar de hoger gelegen delen van de plek te klauteren. Daar kun je de gewelfde kamers en de stortbakken van het kasteel verkennen.

In de lokale folklore wordt gezegd dat het kasteel de thuisbasis is van de Anatolische mythologische slangenvrouw Şahmaran was. Daarmee wordt het kasteel ook nog wel eens het slangenkasteel genoemd.

Oude ruïnes

De ruïnes van Anazarva (Anavarza Antik Kenti)

Het slaperige plattelandsdorpje Dilekkaya, 80 kilometer ten noordoosten van Adana, is bezaaid met de overblijfselen van het oude Anazarva en wordt ondersteund door een hoge klif met daarop het kasteel van Anazarva. Ga eerst naar het kasteel, deze bereik je door een reeks steile trappen die in de klif zijn uitgehouwen. De verdere uithoeken van de kasteelmuren, die over de volledig lengte van de klif lopen zijn, vanwege veiligheidsproblemen, verboden terrein, maar er is gelukkig nog voldoende te zien op de klif.

Terug naar beneden liggen de velden in het dorp bezaaid met ruïnes, waaronder een aquaduct uit de Romeinse tijd, een grote toegangspoort en een Byzantijnse kerk uit de 6e eeuw.

Anazarva was in de Romeinse tijd een prominente stad voor deze regio en ondanks verwoestende aardbevingen en tumultueuze veranderingen in de regionale macht door de eeuwen heen, bleef het belangrijk totdat het Egyptische leger van Mamluk in de 14e eeuw de stad binnenviel en verwoestte.

Het bezoeken van Anazarva is goed te combineren met een bezoek aan Yılankale.

De ruïnes van Şar (Şar Komana Antik Kenti)

De oude stad Şar Komana ligt in het dorp Şar, op 20 kilometer afstand van de provincie Tufanbeyli. Het werd gebruikt als woonwijk in de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse periodes. Het was een belangrijk religieus centrum in Kizzuwatna en het Hettitische tijdperk. Romeinse historische artefacten in de regio zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Enkele belangrijke ruïnes van de regio zijn het theater, de gebroken kerk (Heroon) en de Korinth tempel (Alakapı)

De ruïnes van Magarsus (Magarsus Antik Kenti)

De oude stad Magarsus ligt in de provincie Dört Direkli, 4 kilometer ten westen van Karataş, op 49 kilometer afstand van het stadscentrum van Adana. Het werd gebouwd in de 7e eeuw voor Christus. Het was een belangrijke woonwijk in de Griekse, Romeinse en Byzantijnse periode. Magarsus is omgeven door wallen en de structuur is gebaseerd op een rasterplan. Enkele overblijfselen uit het Oude Tijdperk die bewaard zijn gebleven, zijn de stadswal, het middeleeuwse kasteel, de Athena Magarsia-tempel, het theater, het stadion, de stortbak, de Byzantijnse en Ottomaanse openbare baden. Het onlangs opgegraven Ancient Theatre is absoluut een must-see van het gebied.

Musea

Atatürk Museum

Voordat de Turkse Republiek werd gesticht, woonden de rijke families van Adana in herenhuizen langs de oostelijke oever van de rivier de Seyhan. Daarom wordt een rij historische herenhuizen naast het Atatürk Museum nog steeds “Sıra Konaklar” genoemd. In een van deze huizen verbleef de stichter van de Turkse Republiek Atatürk tijdens zijn twee bezoeken. Dit huis is vervolgens omgebouwd tot een museum waar Atatürks reisfoto’s en etnografische materiaal worden tentoongesteld. In het museum wordt de strijd van Adana en omgeving tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog toegelicht, anderzijds wordt er informatie gegeven over het leven van Adana in de 19e eeuw. Er is ook een ruimte op de binnenplaats waar u een theepauze kunt nemen en op adem kunt komen.

Adana Memorial Museum

Het gebouw werd ooit gebruikt als de Griekse kerk van Adana, maar is nu een etnografisch museum. Tegenwoordig worden hier foto’s tentoongesteld die Adana en haar omgeving beschrijven. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping vind je de Bruidskamer en de Hoofdkamer, waar het traditionele leven van Adana wordt verteld. In de keuken vind je interessante informatie over de rijke eetcultuur. Bij de ingang van het museumrestaurant worden authentieke gerechten uit Adana geserveerd. De ringsoep en kibbeh is echt een aanrader om te proberen.

Archeologisch Museum Adana

Het archeologisch museum bevindt zich in het historische Nationale Textielfabriek. Deze plek is getransformeerd in een museumcomplex met zes verschillende musea onder een dak. Het archeologisch museum van Adana is er daar een van. Het werd in 2017 in gebruik genomen en heeft meer dan 50 duizend objecten. Andere musea binnen het complex zijn het Stadsmuseum, het Landbouwmuseum, het Industriemuseum, het Etnografisch Museum, het Kindermuseum en het Mozaïekmuseum.

In het Archeologisch museum, dat een van de belangrijkste muntencollecties ter wereld heeft, vind je allerlei historische artefacten van verschillende beschavingen. Sommige invloedrijke uitingen, zoals de kleding uit de Romeinse en Ottomaanse periode, werden gemaakt met wassen sculpturen. Daarnaast is er een speciale ruimte gereserveerd voor de mozaïeken in het museum.

In het voor kinderen gereserveerde kunstatelier worden leuke workshops gegeven, zoals marmering, mozaïek en glasblazen. Je voelt de historische textuur in de grote tuin van het museum en kan even op adem komen in het cafétje met een lekker bakje thee of koffie. In het winkeltje kun je verschillende miniatuurkopieën van artefacten, imitaties van sieraden uit historische beschavingen en souvenirs uit Adana kopen.

Adana Archaeological Museum Achilles' Sarcophagus 170-190 AD 0456
Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Locaties

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER