Kayaköy is een dorp ten noordwesten van het natuurpark Olüdeniz. Het staat bekend als de verlaten stad en dit komt door haar bijzondere en aangrijpende geschiedenis. Iedereen die nu deze verlaten stad bezoekt, raakt onmiddellijk gefascineerd door haar verleden. Maar wat is nou het werkelijke verhaal achter Kayaköy of Levissi, wat eigenlijk de oorspronkelijke naam was.

De geschiedenis

Het is misschien bijna niet voor te stellen, maar vroeger was Kayaköy, toen nog Levissi, een weelderig dorp waar mensen met verschillende culturen en geloven in harmonie met elkaar leefden. Ze deelden rituelen, tradities en culinaire stijl. Op het hoogtepunt van het bestaan stonden er 500 huizen en woonden er 2000 mensen. Ook waren er scholen, een bibliotheek en winkels. Nationalisme, de ondergang van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende Turkse onafhankelijkheidsoorlog hadden een vernietigende uitwerking op de gemeenschappen en de stad.

In juli 1923 vond er een bevolkingsuitwisseling plaats tussen Griekenland en Turkije. In het Verdrag van Lausanne werd bepaald dat de christelijke bevolking van Turkije naar Griekenland werden gerepatrieerd. Moslims zouden de omgekeerde weg bewandelen. De uitwerking werd een catastrofe voor het stadje Levissi. Het stadje zou grotendeels verlaten en leeg blijven. De lokale bevolking wilden liever op hun eigen grond wonen, terwijl het land van Levissi eigendom werd van de staat. Hierna kreeg het dor[ de naam Kayaköy, beter bekend als ‘spookstad’.

De oude ruïnes worden hedendaags geleidelijk opgeëist door de natuur. Het is een schilderachtig mooi en een geweldige plek om foto’s te maken. Loop door de ruïnes, geniet van het uitzicht en proef de macabere geschiedenis van wat nog geen eeuw geleden plaatsvond.

Locatie

Kayaköy is een dorp ten noorwesten van het Ölüdeniz natuurpark. Om daar komen moet je eerst naar Fethiye reizen, wat ligt in de provincie Muğla. Fethiye is een geweldig mooie stad om te zien en tijd door te brengen. Vanuit Ölüdeniz kun je met een busje naar Kayaköy, wat op ongeveer acht minuten rijden ligt. Het dorpje kun je, zeker in de zomermaanden, elke dag bezoeken tussen 09.00 en 20.00.

Wil je meer van de omgeving zien, dan kan je via de wandelpaden van Kayaköy een langere wandeling maken naar de ruïnes van Af Kule. Af Kule is een klooster dat in de 18e eeuw door monniken uit de kliffen is gehouwen. Ook zijn er wandelroutes over kustgedeeltes van de Lycische weg, Ondanks dat Kayaköy niet aan de kust ligt, vind je op 15 minuten afstand prachtige kloven. Kayaköy is ook onderdeel van verschillende fietsroutes van Fethiye. Veel fietsers stoppen in het dorp om getuigen te zijn van de indrukwekkende geschiedenis en natuur. Kortom, er is dus genoeg te doen in dit gebied om je wel even te kunnen vermaken!

BOEK NU JOUW EXCURSIE

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER