Yalova is een prachtige, maar minder bekende bestemming die wacht om ontdekt te worden. Met haar stranden net zo goed als die van de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee, haar historische textuur, helende water en natuurlijke schoonheden is er zoveel te ontdekken in deze stad. Yalova strekt zich uit langs de zuidoostelijke kust van de Zee van Marmara. Het is ook nog eens heel makkelijk om Yalova met een veerpont vanuit Istanbul te bereiken. Waarmee het meteen een geweldig weekendje weg is voor iedereen die even de drukte in Istanbul wil ontvluchten.

Wat moet je echt zien in Yalova?

Zoals gezegd, er zijn vele redenen om deze stad te bezoeken. Yalova trekt namelijk de aandacht met haar natuur, helende water, prachtige stranden en historische bezienswaardigheden. Niet alleen het stadscentrum is de moeite waard om te bekijken, ook de natuurlijke schoonheden in de directe omgeving verdienen een bezoekje. Wat moet je nou echt zien als je een weekendje in Yalova bent?

Het stadscentrum

Yürüyen Kosk

Voordat je de natuurlijke schoonheden in de directe omgeving ontdekt, raden wij aan om eerst de historische bezienswaardigheden in het hart van de stad te bezoeken:

Yürüyen Kosk: Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van de Turkse Republiek, wenste dat dit architectonische wonder in 1929 zou worden gebouwd. Het kreeg de bijnaam ‘Moving Mansion’ toen Atatürk opdracht had gegeven om het landhuis te verplaatsen, in plaats van alleen de overwoekerde takken van de boom af te snijden die het dak en de muren beschadigden. Het verplaatsen was een succes, want zowel het landhuisals de boom bleven ongedeerd. In 2006 werd het monument geopend als museum en trekt het veel toeristen die meer willen weten over de stad en de provincie. Het terras op de bovenste verdieping biedt een prachtig uitzicht op de Zee van Marmara.

Maak foto’s in het Karaca Arboretum, een bomenmuseum dat in 1980 werd opgericht door natuurbeschermer Hayrettin Karaca. Het heeft momenteel meer dan 7.000 soorten planten van over de hele wereld, waaronder esdoorn, magnolia, eik, berk en spar. Krijg een rondleidingen krijgen door de botanische tuin en koop aan het einde nog een bloem als souvenir.

Je moet zeker ook de jachthaven van Yalova bezoeken, de prachtige zonsondergang daar bekijken en een wandeling maken. Vanuit hier kun je ook deelnemen aan een van de boottochten die worden georganiseerd, waarmee je de mooiste baaien van de Zee van Marmara. Stop ook bij een van de cafés of restaurants aan zee buiten de jachthaven voor een heerlijke lunchpauze.

Natuurlijke schoonheden in de directe omgeving

Delmece Plateau

Het Delmece Plateau is zeer gemakkelijk te bereiken via een normale asfaltweg. Het trekt de aandacht van natuurliefhebbers met haar natuurlijke wandelpad. Het is een favoriet voor mensen die op zoek zijn naar een koele plek om de hitte in de zomer te ontvluchten. Je kan een heerlijke wandeling maken op het plateau, dat verspreid ligt over een uitgestrekt gebied.

Erikli Plateau

Het Erikili Plateau, dat 600 meter boven zeespiegel ligt, is een van de populairste plateaus om te bezoeken tijdens de hete zomer in Yalova. Het aantal mensen die naar dit plateau komen om te kamperen is ook zeer hoog.

Je kan lange wandelingen maken tussen een verscheidenheid aan bomen, waaronder kastanje-, dennen- en lindebomen. Ook kun je ervoor kiezen om te stoppen bij de prachtige watervallen tijdens een natuurwandeling. De Erikli-waterval is er een van hen. Neem even een pauze om te genieten van deze oogverblindende waterval.

Dipsiz Lake (Bodemloos Meer)

Het Dipsiz Lake, wat letterlijke ‘bodemloos meer’ betekent, is gelegen in het Erikli Plateau. Het is verdeeld in twee meren, waarvan een grote en een kleine. De meren liggen zeer dicht bij elkaar en zijn omgeven door bossen en dieren in het wild.

Deze kratermeren worden overigens bodemloos genoemd, omdat hun diepten nog steeds niet bekend zijn. De meren zijn een thuisbasis van vele waterdieren. De wandeling rond het meer doet je echt genieten van de natuur. Je zal ook veel kampeerders tegen komen die hun tenten rond het meer hebben opgezet.

Dipsiz Lake - Bodemloos Meer - Yalova
Hersek Lagoon

De Hersek Lagoon, gelegen in het Altınova district, werd gevormd door afzettingen van klei, slib en zand. Het ligt op de migratieroute van veel vogels, waardoor het een leefgebied is van vele vogelsoorten, vooral watervogels. Flamingo’s zijn een van de belangrijkste vogelsoorten die naar deze Lagoon komen. Het aantal toeristen die de Lagoon komen bezoeken neemt met de dag toe.

Istanbul

Thermale wateren in Yalova

Naast haar prachtige stranden en natuurlijke schoonheden, staat Yalova ook bekend om haar helende wateren en zeer ontwikkelde spacultuur. In Yalova wordt het helende water dat uit de grond kookt, overgebracht naar baden of faciliteiten zoals hotels. Daarom is het ook een belangrijke stad op het gebied van gezondheidstoerisme. Er zijn drie historische baden of thermale baden, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse periode: het Valide-bad, de sultanbaden en het Kurşunlu-bad. Die laatste werd gebouwd tijdens het Byzantijnse Rijk en is een belangrijke plaats, zowel in termen van zijn helende wateren als historische waarde. Er wordt gezegd dat het bad, dat werd gerestaureerd door de Ottomaanse sultan Abdulhamid II tijdens het Ottomaanse Rijk, vele ziekten geneest.

Het helende water in de thermale baden schijnt zeer goed te zijn voor reumatische en metabole ziekten, evenals ziekten die verband houden met het spijsverteringsstelsel, de huid, de nieren en de urinewegen.

Thermale baden in Yalova

De Zee in Yalova

De stranden in Yalova, die net zo oogverblindend zijn als de stranden aan de Egeïsche en de mediterrane kusten, verwelkomen veel mensen in de zomermaanden. Je kan hier met volle teugen genieten van de zee en de zon op de stranten van Altınova Hersek, Çınarcık, Esenköy, Armutlu en Fıstıklı. Daarnaast kun je ook nog leuke hotels vinden waar je tegen betaalbare plaatsen kan verblijven.

Vooral in Fıstıklı kan je echt een onvergetelijke dag doorbrengen op een van de plekken aan zee, waar je ook kan genieten van een heerlijk Turkse ontbijt, bereid met biologische producten.

Yalova is ook een belangrijk centrum op het gebied van zeetoerisme met zijn kust. De stranden, die net zo oogverblindend zijn als de Egeïsche en mediterrane kusten, verwelkomen veel mensen in de zomermaanden. U kunt met volle teugen genieten van de zee en de zon op de stranden van Altınova Hersek, Çınarcık, Esenköy, Armutlu en Fıstıklı. Daarnaast kun je leuke hostels vinden waar je tegen betaalbare prijzen kunt verblijven, waar zomerbewoners de bevolking tijdens de zomermaanden vergroten.

Vooral in Fıstıklı kunt u een onvergetelijke dag doorbrengen op een van de plaatsen aan zee die dorpsontbijten serveren, bereid met biologische producten.

Deze onderschatte stad biedt schoonheden om te ontdekken, ongeacht het seizoen dat je komt. Yalova wacht om ontdekt te worden door reisliefhebbers, want het heeft nog veel meer te bieden dan wat je hier gelezen hebt.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER