Wanneer je een keer in Istanbul bent, kun je een bezoek aan de vele historische hamams in de stad eigenlijk niet overslaan. Wij vertellen je iets meer over de historie van de hamam en hebben gelijk ook maar de 4 beste historische hamams in Istanbul voor je op een rijtje gezet.

Wat is een hamam en wat kun je verwachten?

De traditionele hamam, ook wel Turkse badhuizen genoemd, werd ontwikkeld in het Ottomaanse rijk, nadat Istanbul heroverd werd op de Romeinen in 1453. De hamam werd zo ontwikkeld, dat ze tot ver in het Midden-Oosten gebouwd en razend populair werden. Een hamam is een plaats waar het reinigen van je ziel en lichaam en reinheid centraal staat. Alleen Istanbul zelf heeft al meer dan 60 van dit soort badhuizen en laten we eerlijk zijn, het niet bezoeken van een hamam is echt een gemiste kans. Hoe gaat een bezoek aan de hamam eigenlijk in zijn werk?

Allereerst is het goed om uit te zoeken of de hamam gemixt is, anders zul je als man en vrouw naar verschillende ruimtes moeten. Bij de receptie kies je een arrangement uit die jou aanspreekt. Elke hamam kent verschillende pakketten en arrangementen. Zo kun je ook kiezen om de behandeling uit te breiden met een extra massage of gezichtspeeling. Vervolgens zal je door het personeel meegenomen worden naar een warme ruimte, waar je ongeveer een kwartiertje verblijft. Dit werkt ontspannend en opent je poriën. Daarna ga je naar een ruimte waar je op een verwarmde stenen tafel gaat liggen. Nu begint de basisbehandeling. Dit bestaat uit het scrubben van je huid met een speciale washand. Hierna word je ingesmeerd met een zeepzak met olijfzeep waarna een heerlijk massage begint. Als de behandeling ten einde is, ga je naar een koelere ruimte. Hier zal je lekkere Turkse thee krijgen en kun je even bijkomen en nagenieten van de ervaring die je net gehad hebt!

De beste historische hamam in Istanbul

In Istanbul heb je een groot aanbod aan populaire traditionele hamams. De meest historische hamams vind je rondom Sultanahmet. Zoals we al eerder zeiden, Istanbul heeft wel meer dan 60 van dit soort badhuizen, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Welke hamam geeft jou nou echt de beste ervaring? Lees dan even door, want wij hebben de leukste adresjes voor jou!

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

De Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı is gelegen op de meest populaire plek in Istanbul. De hamam werd gebouwd in 1556 in opdracht van de populaire Ottomaanse sultan Suleiman de Grote, die daarmee de wens van zijn vrouw, Hürrem Sultan, in vervulling liet gaan. Het is een van de grootste historische hamam in Turkije.

De hamam heeft de perfecte locatie, tussen de Ayasofya en de Blauwe Moskee in. Dit maakt het ook meteen één van de duurste hamams in Istanbul. Het goedkoopste en meest simpele pakket van 45 minuten kost al 80 euro per persoon. Wil je het meest uitgebreide pakket, dan zal je 185 euro neer moeten leggen. Let op! Mannen en vrouwen krijgen de behandelingen in verschillende ruimtes.

Adres: Cankurtaran Mahalles, Ayasofya Meydanı Sultanahmet, No:2 Fatih / İstanbul

Telefoonnummer: +90 212 517 35 35

Klik hier om te reserveren

Cemberlitas Hamamı

De Cemberlitas Hamamı is een van de vele hamams die zich bevindt rondom Sultanahmet. De hamam zit op een makkelijk te vinden locatie en is erg dichtbij de Grote Barzaar. Je kan een dagje shoppen dus goed combineren met een lekkere ontspannen behandeling.

Vergeleken met de hamam hierboven, is deze hamam niet duur. Sterker nog, het is een van de weinige hamams met een redelijke prijs in dit gebied. Voor omgerekend 60 euro heb je al het meest luxe pakket! Let op! Mannen en vrouwen zitten in aparte ruimtes!

De hamam werd gebouwd in 1584 door Nurbanu Sultan. Zij was getrouwd met Selim II, de zoon van Suleiman de Grote. Nurbanu was een van de machtigste vrouwen in de Ottomaanse geschiedenis.

Adres: Vezirhan Cad. No: 8, 34440 Çemberlitaş/Istanbul

Telefoonnummer: +90 552 381 1584

Openingstijden: 09.00 – 00.00

BOEK NU JOUW EXCURSIE

Suleymaniye hamamı

De Suleymaniye hamamı is wat verder weg van Sultanahmet vergeleken met de bovenste twee, maar een bezoekje is het zeker waard. De hamam is onderdeel van de Suleymaniye Moskee, de mooiste moskee in Istanbul.

Suleymaniye hamami werd gebouwd in 1550 voor de sultan Suleiman de Grote door de beroemde architect Sinan. Het badhuis is van architecturaal hoog niveau en misschien wel een van de mooiste gebouwen.

De hamam is ook uitermate geschikt voor koppels. Het is een van de weinig hamams in Istanbul die je als koppel samen kunt bezoeken. Het is ook nog eens een van de goedkoopste hamams, je betaalt zo rond de 55 euro voor een complete hamam behandeling, met alles er op en er aan.

Adres: Mimar Sinan Caddesi No:20, Süleymaniye (Old City) / İSTANBUL – TURKEY

Telefoonnummer: +90 (212) 519 55 69

Klik hier om te reserveren

Openingstijden: Voor koppels: Elke dag 10.00 – 22.00.
Voor alleen vrouwen: Elke zondagochtend 07.00 – 09.00.
Voor alleen mannen: Elke ochtend 07.00 – 09.00, behalve de zondag

Çinili hamam

Waar de meeste hamams in Istanbul zich bevinden aan de Europese kant, is dit er een die zich bevindt aan de Aziatische kant. En wat voor een! De Çinili hamam staat bekend als de beste hamam in Aziatische Istanbul, gelegen in Üsküdar.

De hamam werd gebouwd in 1640 in opdracht van Kösem Sultan. Zij stierf al voordat het af is, waarnaar haar broer het werk voltooide. De naam Çinili betekent oorspronkelijk blauwe porseleinen stenen (Iznik stenen), waarmee de hamam gedecoreerd werd. Helaas werden deze stenen al snel gestolen. Gelukkig hebben ze dit snel kunnen restaureren met gewone blauwe stenen, waardoor de oorspronkelijke staat redelijk kon worden hersteld.

Doordat deze hamam in het Aziatische gedeelte ligt, is het ook een stuk goedkoper dan andere hamams in dit rijtje. Let op! Vrouwen en mannen hebben aparte ruimtes.

Adres: Cavusdere Cad. Muratreis Mah. No: 204 Usküdar / ISTANBUL

Telefoonnummer (mannen): +90 216 553 15 93

Telefoonnummer (vrouwen): +90 216 334 97 10

Openingstijden: Voor mannen: elke dag 07.00 – 22.00

Voor vrouwen: elke dag 08.00 – 19.30

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER