Naar aanleiding van de aardbevingen in Turkije en Syrië van begin februari, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een speciale voorrangsregeling voor visumaanvragen ingesteld. De regeling betreft eerste en tweede graads-familieleden van Nederlanders of mensen met een verblijfsstatus. Getroffenen die zich in het aardbevingsgebied bevinden, kunnen met voorrang een afspraak krijgen voor het aanvragen van een Schengenvisum. Zo kunnen zij even op adem komen bij familieleden en de verschrikkelijke gebeurtenissen samen verwerken.

De cijfers tot nu toe

Tot en met 31 maart zijn er in totaal 857 aanvragen onder de voorrangsregeling ingediend, waarvan er 687 visa daadwerkelijk verstrekt zijn. 170  aanvragen zijn afgewezen. Dit betekent dat ongeveer 80% van de aanvragen werden toegekend.

Beëindiging regel

Twee maanden na de eerste aardbeving neemt het aantal aanvragen onder deze regeling wekelijks af. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom besloten om de voorrangsregeling per 1 mei te beëindigen. Tot 1 mei worden aanvragen nog met voorrang behandeld. Nieuwe aanvragen na 1 mei worden gewoon weer volgens de reguiere visumprocedure behandeld.

Andere Schengenlanden zoals Duitsland, België en Oostenrijk overwegen of hebben inmiddels ook besloten om deze regeling per 1 mei te beëindigen, af te bouwen of in te perken. Overige Schengenlanden hebben geen speciale regeling voor aanvragen uit het aardbevingsgebied ingesteld.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER