Je hebt waarschijnlijk ooit gehoord over het beroemde Turkse ontbijt, waar je echt van alles en nog wat krijgt voorgeschoteld. Er is ook nog een grote selectie aan Turkse broodjes en zoetigheden die je makkelijk bij de bakker ophaalt en kan opeten op jouw favoriete plekje of gewoon voor onderweg.

De Turkse keuken heeft een grote verscheidenheid aan broodjes en gebakjes die populair zijn als ontbijt voor onderweg. Iedereen die wel eens in Turkije komt, zal ze ongetwijfeld herkennen en gezien hebben in de bakkerijen die in bijna elke straat van het land te vinden zijn. Heb jij je nooit afgevraagd wat deze goudgebakken broodjes of zoetigheden nou eigenlijk zijn? Lees dan snel verder, want wij brengen je langs de lekkerste broodjes van Turkije.

Hartige Turkse broodjes

Simit

Een van de meest geliefde Turkse broodjes in Turkije is Simit. Het is een rond, beetje op een bagel lijkend broodje, bedekt met sesamzaadjes. Simit kun je bijna overal vinden, van kleine winkeltje tot stands die gewoon buiten op straat staan. Je kan er voor kiezen om de simit gewoon naturel te eten. Als je de simit koopt bij een van de vele stands op straat, kun je vaak ook kiezen om het te laten beleggen met smeerkaas, Nutella of andere toppings.

Turkse broodjes

Açma

Açma is een ander naturel broodje met een gat in het midden. Weer een broodje die veel weg heeft van een bagel, alleen is açma veel zachter en heeft het een beetje een boterachtige smaak en bevat het soms maan- of sesamzaadjes op de bovenkant. Ook deze kun je beleggen met smeerkaas of andere soorten broodbeleg.

Poğaça

Poğaça is een woord dat wordt gebruikt voor een breed assortiment aan bolvormige gevulde en gebakken broodjes. Ze kunnen gevuld zijn met fetakaas, aardappel, gehakt, kaas met peterselie of een kwarkachtige kaas. De laatste heeft een behoorlijk korrelige structuur en is dus misschien niet super handig voor onderweg. De rest van de soorten uiteraard wel.

Turkse broodjes

Börek

Börek is een populair deeggerecht in Turkije. Het wordt vaak gemaakt met blader- of filodeeg. Je hebt de su böreği, wat een beetje lijkt op lasagne, omdat het in laagjes deeg is opgebouwd. Deze is vaak gevuld met fetakaas, maar er zijn ook andere variaties mogelijk. De kol böreği is een langwerpige-spiraalvormige börek die gevuld is met kaas, aardappel of een mengsel van gebakken gehakt en uien. De laatste is de sigara böreği, De vertaling is sigarenbörek en ze heeft die naam voornamelijk te danken aan haar vorm. Het zijn kleine rolletjes die eigenlijk altijd gevuld zijn met kaas. Tegenwoordig kun je in Nederland steeds vaker Börek vinden, dit komt omdat het één van de populairste broodjes is onder Turkse immigranten in West-Europa.

Zoete Turkse broodjes

Ay çöreği

Een broodje die je bij elke bakkerij zal zien liggen en misschien zal het je in eerste instantie denken dat het wat weg heeft van een croissant. De smaak is echter compleet anders. Het heeft een dikke chocolade vulling met een mengsel van cacao, walnoten, rozijnen en kaneel. De bovenkant van het broodje is bestrooid met amandelen of anders soorten noten.

Tahinli çörek

Dit is waarschijnlijk een van de meest verrukkelijke zoete broodjes die je ooit gegeten gaat hebben. Een aantal lagen uitgerold deeg wordt ingevet en opgestapeld. Op de bovenste laag wordt een mengsel van tahin en suiker gesmeerd, vervolgens wordt de stapel opgerold tot een spiraalvorm, bestrooid met sesamzaad en dan gebakken. Deze lekkernij is vooral erg populair tijdens de ramadan.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER