De meeste die Turkije bezoeken, raken onder andere verliefd op het land door de heerlijke Turkse keuken. Daarbij mag de aubergine zeker niet vergeten worden, want het speelt een prominente rol in verschillende populaire gerechten. Wij hebben wat lekkere gerechten samengesteld voor jou die je echt moet proeven als je op vakantie bent in Turkije. Uiteraard is zelf maken ook erg leuk om te doen. Maak hier kennis met een van de populairste groente: De aubergine.

Voor veel Nederlanders is de aubergine misschien niet de meest bekende groente, zeker voor diegene die niet bekend zijn met de Mediterrane en Midden-Oosten keuken. Hier in Turkije is het echter een echte culinaire delicatesse, ontstaan uit een mix van verschillende culturen die al vanaf de geschiedenis samen leven in Turkije. Wij nemen je mee in een paar populaire Turkse gerechten:

De echte klassieker: Karnıyarık

Karnıyarık is waarschijnlijk het populairste auberginegerecht in de Turkse keuken. Het gerecht bestaat uit hele geroosterde aubergine, die in het midden opengemaakt wordt. Deze vul je volgens met een mix van ui, knoflook, tomaat, tomatenpasta, gesneden tomaten, groene peper, koriander en vaak met gehakt. Toch kun je het vullen met alles wat je maar wil, ook met kip is het gerecht erg populair.

‘Imam bayıldı’ is hetzelfde gerecht, alleen dan volledig vegetarisch en wordt vaak geserveerd op kamertemperatuur.

Kızartma

Een gerecht wat je bijna overal in een Turks restaurant wel kan krijgen is Kızartma. De naam komt van de manier hoe de groente wordt bereid: gesneden en vervolgens gefrituurd. Het is vaak een combinatie van aubergine, aardappel en paprika en wordt vaak gegeten met yoghurt als bijgerecht.

In de Egeïsche regio kun je een gelijk soort gerecht tegenkomen, dit heet yoğurtlama’. Het verschil is dat hier de yoghurt over het gerecht wordt gedaan, samen met een rijke tomaten en peperige olie saus.

Uit het Ottomaans tijdperk: Hünkar Beğendi

Een gerecht wat al populair is sinds het Ottomaanse rijk, is hünkar beğendi. Dit is een hoofdgerecht met stukjes vlees op een bedje van gerookte en gepureerde aubergine, dit is vervolgens ingedikt met een beetje bechamelsaus.

Patlıcan kebabı

Patlican kebab is een van de vele soorten kebab die je in Turkije kunt vinden. In rondjes gesneden stukken aubergine afgewisseld met gekruid gehaktballetjes. In een restaurant zal het vaak geserveerd worden aan een stokje, waarbij het gerecht gegrild wordt boven het open vuur. Thuis kun je het gewoon maken in een ovenschaal.

Musakka

De musakka in Turkije verschilt van de musakka uit Griekenland en het Midden-Oosten, die vaak bestaat uit laagjes zoals je bij lasagne ziet. In Turkije is musakka meer een ratatouille van groente met daaroverheen gekruid gehakt. Toch kun je in Turkije ook de variant vinden met laagjes bechamelsaus er tussen en kaas op de bovenkant.

Salades, dips en mezes

Een van de gebieden waar de aubergine echt in uitblinkt is bij picknicks en feestjes als meze. De combinatie van gesneden, gerookte aubergine met geroosterde rode pepers, ui en knolfook in een dressing van olijfolie en citroensap staat ook wel bekend als patlıcan salatası, gewoon simpel vertaald aubergine salade.

Yoğurtlu patlıcan’ is een ander populaire dip in Turkije, ggemaakt van gerookte aubergine gemixt met yoghurt en knoflook. Dit is echt heel lekker. Voeg tahin toe en je krijgt mütebbel, wat meer lijkt op een aubergine dip uit de Midden-Oosten keuken.

De Midden-Oosten variant op baba ghanoush bevat ook tahin. In Turkije heeft het bijna dezelfde naam, babaganuş en wordt weer op heel eigen wijze gemaakt: in blokjes gesneden aubergine met tomaten en paprikapasta gemixt met blokjes tomaten, rode en groene paprika, uien en knoflook.

Ga je uiteten in een echt Turks restaurant, dan zal je vaak ook kunnen kiezen uit verschillende soorten mezes. ‘Sakşuka’ is een van de mezes die je bijna overal zal vinden, en gelukkig, want deze mag je eigenlijk echt niet missen. Het is een mix van gefrituurde, in blokjes gesneden aubergine, aardappel en paprika in een olieachtige tomatensaus.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER