Adana kebab is een sappig en smaakvol gerecht van kruidig lamsvlees. Of je nou op zoek bent naar een vullend gerecht of een smaakvolle traktatie om te delen met vrienden en familie.. met een Adana kebab maak je nooit een verkeerde keuze. Hieronder vind je een recept hoe jij gewoon de lekkerste Adana kebab thuis kan maken.

Details

  • Voorbereidingstijd: 30 minuten
  • Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram lamgsgehakt
  • 1 uitje – fijngehakt

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 eetlepel paprikapuree – Turkse winkel

  • 1 eetlepel komijn

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel gehakte knoflook

  • 1 eetlepel gehakte verse peterselie

  • 1 eetlepel gehakte verse munt

  • Houten spiesjes (30 minuten laten weken in water)

  • Optioneel: 1 eetlepel rode pepervlokken

Bereiding

  • 1
    Meng in een grote kom het lamsgehakt met het uitje, tomatenpuree, paprikapuree, komijn, paprikapoeder, zout, zwarte peper, rode pepervlokken, knoflook, peterselie en munt. Kneed goed door totdat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • 2

    Vorm van het mengsel kleine gehaktballetjes en rijg dit aan de houten spiesjes. Zorg ervoor dat je tussen elk gehaktballetje wat ruimte laat, zodat je het gelijkmatig kan laten garen.

  • 3

    Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Leg de spiesjes op de grill en bak ongeveer 10-15 minuten, af en toe draaien, totdat de kebabs gaar en een beetje verkoold zijn.

  • 4

    Serveer de kebab heet, met een kant van rijst of flatbread, en een garnering van peterselie en ui.

Optioneel om toe te voegen:

Het recept zoals hierboven beschreven is, is eigenlijk al perfect. Toch zijn er nog wat smakelijke ingrediënten die je kunt toevoegen om de smaak net wat anders te maken. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Yoghurt: Een klodder yoghurt voegt een pittig en verfrissende smaak toe aan de kebab. Je kunt er dan ook nog voor kiezen om wat gehakte verse kruiden, zoals dille, doorheen te mengen voor extra smaak.
  • Rode pepervlokken: Een scheutje rode pepervlokken geeft een pittige smaak aan de kebab. Je kan de hoeveelheid aanpassen naar jouw smaak.
  • Granaatappelmelasse: Een scheutje granaatappelmelasse (nar ekşisi) geeft de kebab een wat zoetzurige smaak. Je kan de granaatappelmelasse vinden in de Turkse winkel.
  • Citroensap: Een kneepje citroensap voegt een heldere en citrusachtige smaak toe aan de kebab. Je kunt er ook voor kiezen om schijfjes citroen te serveren bij de kebab, dan kunnen mensen het zelf naar smaak toevoegen.

Voor hoeveel personen:

Adana kebab is een behoorlijk stevig en vullende gerecht. Normaal gesproken moet één spies per persoon genoeg zijn. Als je het echter serveert als onderdeel van een grotere maaltijd, dan kunnen 2-3 personen ongeveer samen met één spies doen.

Wat kun je serveren bij Adana kebab?

  • Serveer de kebab met een kant van rijst of flatbread, en een salade naar keuze.
  • Maak een kebab wrap door de kebab en je keuze van verschillende ingrediënten in een flatbread of tortilla te doen. Rol het op en geniet.
  • Serveer de kebab met geroosterde groenten, zoals paprika, uien en courgette.
  • Serveer de kebab als voorgerecht op een feestje, samen met een selectie dips en sauzen waaruit mensen kunnen kiezen.

Adana kebab bewaren en later opwarmen

Heb je nog wat Adana kebab over, gooi het dan niet weg. Je kunt het heel makkelijk bewaren en later weer opnieuw opwarmen namelijk. Laat het vlees volledig afkoelen en doe het in een bewaartrommel. De Adana kebab is dan maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Om de kebab opnieuw op te warmen verwarm je de oven voor op 180 graden en bak het vlees 10-15 minuten tot het goed verwarmd is.

Je kan er ook voor kiezen om het vlees op te warmen in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg dan wat olie toe aan de pan en bak de kebab in ongeveer 5-7 minuten warm. Het is belangrijk dat je de kebab niet op hele hoge temperatuur verwarmd, dan wordt het vlees namelijk taai en droogt het uit. Als je een koekenpan gebruikt, voeg dan wat bouillon toe aan de koekenpan om de kebab vochtig te houden.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER