Het is altijd goed, voordat je op vakantie gaat, om je goed voor te bereiden. Dat geldt natuurlijk ook voor een vakantie naar Turkije. Heb je bijvoorbeeld een visum nodig, waar moet je rekening mee houden en wat te doen in geval van nood. Wij hebben voor jou hieronder alles op een rijtje gezet, zodat je in ieder geval zorgeloos op vakantie naar Turkije kunt. Wanneer vertrek jij?

Sinds maart 2020 is het visum voor Turkije afgeschaft. Dit betekent niet dat er geen regels meer zijn. Je mag in 180 voorgaande dagen niet meer dan 90 dagen in Turkije geweest zijn. Dit moet je nu dus goed zelf in de gaten houden.

Je kan zowel met een paspoort als een ID-kaart naar Turkije reizen. Deze moet bij aankomst nog wel minimaal 6 maanden geldig zijn.

Wil je een auto huren? Ook dat is geen probleem, je mag in Turkije gewoon een auto besturen met je Nederlandse rijbewijs. Je Nederlandse rijbewijs is 6 maanden geldig in Turkije. Daarna moet je Turkije verlaten en bij terugkomst gaan die 6 maanden weer opnieuw tellen. Woon je in Turkije, dan moet je daar dus opletten. Na 6 maanden is je rijbewijs niet meer geldig, ga je toch rijden en veroorzaak je een ongeluk, dan zal de verzekeraar niets vergoeden!

De officiële valuta in Turkije is de Turkse Lira. In veel restaurants, supermarkten en accommodaties kun je gewoon met jouw pinpas betalen. Toch is het altijd handig om wat contant geld mee te nemen. Wij adviseren om vanuit Nederland euro’s mee te nemen en deze in Turkije bij een wisselkantoor om te wisselen. Het pinnen van geld met een Nederlandse bankpas is duur, tegenwoordig betaal je bijna overal extra kosten.

In toeristische gebieden zul je zien dat producten steeds vaker in euro’s worden aangegeven. Dit komt door de koers van de lira. Staat het wel in lira’s aangegeven, dan moet je niet gek op kijken dat de prijzen af en toe omhoog gaan, zeker in bijvoorbeeld restaurants.

In Turkije wordt het afgeraden om het water uit de kraan te drinken. Het is niet zo dat het giftig is of dat je er heel ziek van wordt, er zit alleen heel veel kalk in. De smaak is dus gewoon niet lekker. Flesjes water zijn niet duur, dus zorg gewoon dat je een paar flesjes op voorraad in je hotelkamer hebt.
Je hebt voor Turkije geen adapter of wereldstekker nodig. Ze gebruiken dezelfde stopcontacten als wij in Nederland. De netspanning is 220-230 v, daarom kun je met een gerust hart alle elektrische apparaten gebruiken.
Om Turkije binnen te komen, heb je geen verplichte vaccinaties. Wel worden de vaccinaties Hepatitis A en DTP aangeraden. Als je voor langere tijd in Turkije verblijft, dan komt daar nog Hepatitis B en Rabiës bij.

In principe komen er in Turkije geen malariamuggen voor, behalve rond het zuidoosten. Muggenspray met DEET is hiertegen voldoende.

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als de beste reistijd, omdat het er maar net aan ligt waarvoor je naar Turkije komt. Ook kent Turkije verschillende klimaten. Zo zijn de zomers in Istanbul veel beter te doen dan aan de zuidkust. Terwijl de zuidkust niet echt een winterbestemming is, terwijl je richting het noorden zelfs kan skiën. Gelukkig hebben we dat voor je opgelost. Bij elke bestemming op deze pagina, zie je precies wat de beste reistijd is en wanneer je beter niet af kunt reizen.

Bijna overal waar je komt in Turkije, zul je zien dat er wifi beschikbaar is. In toeristische gebieden leggen gemeentes zelfs wifi aan op openbare plekken. Dat is dus prima geregeld. Wel moet je er rekening mee houden dat bepaalde internetpagina’s zijn geblokkeerd. Zo kun je bijvoorbeeld geen hotel boeken bij booking.com. Gelukkig kun je dat omzeilen door een VPN. Sowieso is het altijd handig, voordat je op vakantie gaat, om dit gewoon te regelen. Zo ben je altijd veilig online. Wij zijn erg enthousiast over GOOSE VPN, een VPN van Nederlandse bodem.

Het is ook goed om van te voren uit te zoeken hoe het met jouw internetbundel zit in Turkije. Turkije is een land buiten de Europese Unie, waardoor je vaak een extra pakket aan moet schaffen. Regel dit voor dat je afreist. Vodafone is de enige provider waar je gewoon je normale bundel kunt gebruiken.

Turkije is een seculier land en kent dus geen staatsgodsdienst. Het merendeel is echter islamitisch en daarom is het wel belangrijk om daar rekening mee te houden. In toeristische gebieden zal dat minder hoeven dan in afgelegen dorpen. Echter, overal waar je komt zal je 5 keer per dag het gebed horen vanuit de moskee. Bij het bezoeken van een moskee, zal je ook je kleding moeten aanpassen. Een broek over de knieën, mouwen over de elleboog en een hoofddoek. Niet alle moskeeën zijn daar even streng in, dus volg gewoon de aanwijzingen op die je gegeven worden.

Hoewel alcohol in andere islamitische landen moeilijk verkrijgbaar zijn, is dat in Turkije niet het geval. Wel zien we dat het de laatste jaren steeds duurder geworden is, mede door het politiek beleid.

Tijdens de Ramadan vasten moslims een maand lang. Er mag dan tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken worden. Over het algemeen merk je hier als toerist niet veel van. Wel is het misschien netjes om niet uitgebreid op straat te gaan drinken en eten. Gewoon een beetje rekening houden met de lokale bevolking!

De officiële taal in Turkije is Turks. Daarnaast spreekt er ook nog een gedeelte van de bevolking Koerdisch. Tussen 1980 en 1991 was de Koerdische taal nog verboden, tegenwoordig mag het openbaar weer gebruikt worden. In veel toeristische steden kun je echter perfect terecht met Engels. Bij officiële instanties valt dat tegen en daarom wordt altijd aangeraden om iemand mee te nemen die kan vertalen.

Waar je vakantie ook heengaat, een verzekering mag nooit ontbreken. De verzekering is niet alleen voor bijvoorbeeld het kwijtraken voor je koffers, maar ook voor gemaakte kosten bij een tandarts of dokter. Soms vergoedt de zorgverzekering namelijk niet alles en dan komt de reisverzekering dus om de hoek kijken. Je hebt ontzettend veel reisverzekeringen waar je uit kunt kiezen met allerlei verschillende pakketten. Gebruik, als je door de bomen het bos niet meer zit, een vergelijkingssite. Hierdoor zie je precies wat inbegrepen is en wat niet en wat de kosten zijn.
Als je een pakketreis hebt geboekt, dan zit vaak het vervoer erbij inbegrepen. Dan wordt je met een bus van de luchthaven naar je accommodatie gebracht. Toch makkelijk. Heb je een los ticket gekocht, ook dan hoef je niet in paniek te raken. Zeker in de toeristische gebieden en grote steden is het openbaar vervoer prima geregeld. Je hebt stadsbussen en dolmussen die je eigenlijk overal naar toe brengen.

Vind je het reizen met de bus toch niet zo fijn, dan is een taxi een goed alternatief. Spreek wel van te voren een prijs af of zeg nadrukkelijk dat ze gebruik moeten maken van hun meter. We horen helaas de laatste maanden steeds vaker negatieve verhalen. Dit komt waarschijnlijk doordat de benzine steeds duurder wordt en het salaris laag is. Toch is het bij wet verboden om niet met een meter te rijden.

Je kunt ook van te voren een luchthaventransfer regelen. 24/7 is bijvoorbeeld heel fijn en zit door heel Turkije. Zo ben je altijd verzekerd van betrouwbaar en betaalbaar vervoer!

Uiteraard hopen we dat je deze informatie niet nodig hebt, maar je weet nooit wat er kan gebeuren op vakantie. Daarom is het maar beter om dit wel even door te lezen.

  • Ben je in Turkije en ben je in nood? Dit kan een ziekenhuisopname zijn of omdat je bestolen bent. Bekijk hier wat je kan doen in nood.

Lokale hulpdiensten:

Heb je direct hulp nodig in Turkije, neem dan contact op met hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 155
  • Ambulance: 112
  • Brandweer: 110

Raadpleeg de pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor andere dringende zaken

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT