Hier is onze verzameling oude ruïnes, monumenten, moskeeën en kastelen uit de geschiedenis van de provincie Antalya. Bezoek de geboorteplaats van bisschop Nicolaas van Myra, de echte historische persoon achter de verhalen van sinterklaas, ontdek verloren steden in het Taurusgebergte en spectaculaire Romeinse theaters, die ooit duizenden bezoekers trokken.

Oude ruïnes

Historische bezienswaardigheden

Archeologisch museum

Door heel Antalya heen

Beroemde plaatsen uit de oudheid in Antalya

Letoon, ooit het religieuze centrum van Lycië, is gelegen tussen Kaş en Fethiye. Reizend door dichte dennenbossen kom je langs Lyrbe bij Manavgat en Olympos dankt zijn naam aan een berg met dezelfde naam.

Perge was ooit een van de rijkste steden in de oudheid en Phaselis heeft overblijfselen uit de Romeinse en Byzantijnse periode. Naast de ruïnes staat Patara ook bekend om zijn strand. Xanthos is een oude stad in de buurt van Kaş. Vanaf daar kunt u ook naar Simena, nu Kaleköy genaamd, dat alleen per boot bereikbaar is.

De ruïnes van Syedra bevinden zich op een heuveltop nabij Alanya, boven wiens skyline het middeleeuwse kasteel domineert. De oude binnenstad van Side is net zo de moeite waard als die van Antalya. Slechts 17 kilometer naar het noordwesten ligt de oude stad Termessos, omgeven door dennenbossen in het Güllük-Termessos Nationaal Park.

Patara is de geboorteplaats van bisschop Nicolaas van Myra. Tegenwoordig is hij vooral bekend als de historische persoon achter de verhalen over de Kerstman en Sinterklaas. Tegenwoordig kun je zijn sarcofaag bezoeken in de St. Nicolaaskerk in Demre, dicht bij de ruïnes van Myra.

Bepaal zelf wat jou het meest interesseert…

Tijdlijn van de belangrijkste rijken in Antalya

  • 1

    Hettieten

    Het eerste rijk in de regio Antalya is beroemd vanwege de strijd tegen de Egyptische farao, Ramses de Grote, in Kadesh. Ze stichtten steden als Perge.
  • 2

    Lycische Liga

    De Lyciërs heersten over het westelijke deel van Antalya, dat tegenwoordig bekend staat als de Lycische kust. Ze staan ​​bekend als een van de eerste democratisch gestructureerde staten en stichtten steden als Patara, Myra en Xanthos.

  • 3
    Perzische Rijk

    De Perzen veroverden de regio Antalya op het Lycische rijk. Tegenwoordig zijn er geen beroemde overblijfselen van de Perzische overheersing in de regio.
  • 4
    De Grieken

    Kolonisten uit Griekenland stichtten steden als Phaselis. De stad staat erom bekend Alexander de Grote in de winter onderdak te bieden op zijn weg om Perzië te veroveren. Alexanders heerschappij in Antalya werd gevolgd door het Ptolomaïsche koninkrijk en het Seleucidische rijk. De stad Antalya werd gesticht door koning Attalos II van Pergamon, een van de opvolgerkoninkrijken van het rijk van Alexander de Grote.
  • 5
    Romeinse Rijk

    Pompeus, de vijand van Julius Ceasar tijdens de Romeinse Burgeroorlog, veroverde steden als Alanya voor het Romeinse rijk. De stad was destijds een beroemde piratenhaven, genaamd Korakesion. De volgende eeuwen waren de hoogtijdagen van oude steden in Antalya. Monumenten zoals de enorme theaters, tempels en aquaducten zijn gebouwd tijdens het bewind van de Romeinen. De beroemdste persoon uit het oude Antalya werd in deze tijd geboren, Nicolaas van Myra.
  • 6
    Byzantijnen

    Ruïnes van kathedralen, kerken en kloosters dateren uit het eens glorieuze rijk.
  • 7
    Seltsjoekse rijk

    Het Seltsjoekse rijk was een Turkse stam die de meeste delen van Anatolië veroverde op het Byzantijnse rijk en de kruisvaardersstaten. De Seltsjoekse sultan, Alaeddin Keykubat, maakte van Alanya zijn winterresidentie. Hij gaf ook opdracht voor de uitbreiding van het fort van Alanya, de Rode Toren in de haven en de Seljuk-scheepswerf.
  • 8
    Ottomaanse rijk

    Vanaf 1426 werd de provincie Antalya geregeerd door het Ottomaanse Rijk. De handelsroutes veranderden toen. De zijderoute leidde niet meer door de provincie. De tijden waren vredig maar eenvoudig. Pas aan het einde van de 20e eeuw met het stijgende toerisme beleefde Antalya een nieuwe bloeitijd.